Ga direct naar het artikel

Vraag?

Vind snel een antwoord

Over Zuid-Limburg Bereikbaar
 • Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Limburg en de Zuid-Limburgse gemeenten. Het programma wordt mede gefinancierd door het Ministerie IenW, de provincie en gemeente Maastricht.

  Het programmabureau is opgericht in 2010 en werkte tot het najaar van 2019 onder de vlag van Maastricht Bereikbaar.

  • Zuid-Limburg Bereikbaar begeleidt werkgevers bij het in kaart brengen van de manieren waarop werknemers naar hun werk reizen.
  • We dragen bij aan het vestigingsklimaat voor bedrijven. We denken graag mee met ondernemers en belangenorganisaties over logistieke oplossingen die de efficiency van transport, opslag en distributie vergroten. Zo werken we ook concreet aan een emissieloze stad.
  • Samen met beheerders van infrastructuur, aannemers en overige stakeholders is Zuid-Limburg Bereikbaar aan de slag om hinder door werkzaamheden en topdagen te beperken. 
  • De afgelopen jaren is ingezet op samenwerking met diverse partners om innovatieve projecten in Zuid-Limburg te realiseren. Denk daarbij aan het continueren van Talking Traffic en het introduceren van Mobility as a Service. Beide projecten zijn onderdeel van de digitaliseringsopgave waarvoor we ook in Zuid-Limburg staan.

  Samen met vele partners werkt Zuid-Limburg Bereikbaar aan de bereikbaarheid van stad en regio. Mobiliteitsmaatregelen gaan niet alleen files tegen, ze zorgen ook voor CO2-reductie en voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Zo dragen we bij aan de ambities uit het Klimaatakkoord, de provinciale Mobiliteitsvisie en lokaal beleid. En bundelen we krachten om de Omgevingsvisie gericht mee uit te voeren. Een integrale aanpak dus.

 • Zuid-Limburg Bereikbaar helpt forenzen en overige reizigers slimmer op weg. Samen met vele partners werken we aan structureel ander reis- en werkgedrag bij forenzen, bezoekers en goederenvervoerders. Voor een gezond woon-, werk- en leefklimaat in Zuid-Limburg organiseren wij diverse acties en bieden we producten en diensten aan om slim mee te reizen en werken.

 • Helpen om het reisgedrag van forenzen, bezoekers en goederenvervoerders  aan te passen zodat de regio Zuid-Limburg een gezond woon-, werk- en leefklimaat houdt.

 • Programmadirecteur: Louis Prompers
  Programmasecretaris: Agnes van Zaanen

  Mobiliteitsmakelaars: Rob Schaap, Bernice Reijnders, Pascale Plusquin en Rosy Meulendijks
  Communicatie en persvragen: Désirée Florie

  Kijk voor een overzicht van alle medewerkers op Zuid-Limburg Bereikbaar.

Over parkeren Maastricht
 • Op P+R Maastricht Noord kun je gratis parkeren en vervolgens gebruiken maken van de bus om naar het centrum van de stad te reizen. Buslijn 10 brengt je naar het centrum van Maastricht en buslijn 30 brengt je naar Maastricht centraal station. Een dagretour kost € 2,20 per persoon en een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,45.


  Je kunt er ook voor kiezen om tegen regulier tarief een treinkaartje te kopen bij de Arriva automaat om te reizen vanaf P+R Maastricht Noord naar Maastricht Centraal of Randwyk met de stoptrein (2 keer per uur).

 • Je kunt je auto 48 uur laten staan op P+R Maastricht Noord. Er is geen slagboom aanwezig.
  Houd er wel rekening mee dat je voor de terugreis een geldig vervoersbewijs nodig hebt. Wil je gebruik maken van het P+R-ticket van € 2,20 dan kun je alleen in de automaat op het P+R-terrein een kaartje kopen voor een dagretour en voor een dag vooruit.
  Alternatieven zijn een e-ticket kopen via de website van Arriva of reizen op je OV-chipkaart tegen regulier tarief.

   

 • Dit kan op de P+W-terreinen (Park + Walk) die zich op maximaal 10 minuten loopstand van het centrum bevinden. Er is een Park + Walk bij het Stadspark en bij de Frontenpark. P Bonnefanten is in het weekend ook beschikbaar als Park+Walk-locatie.
  Het maximale tarief is € 10 per dag voor P+W Stadspark, Frontenpark en Bonnefanten (P Bonnefanten alléén in het weekend).

 • Kijk voor een actueel overzicht van alle parkeergarages en -terreinen op de website van Maastricht Bereikbaar.

 • In een select aantal parkeergarages kun je vooraf via de website van Q-Park een parkeerplaats reserveren. Dit kan in parkeergarage het Vrijthof, Mosae Forum, de Griend, Onze Lieve Vrouweparking, Plein 1992, Colonel, het Bassin, Bonnefantenmuseum en parkeerterrein Frontenpark.

 • In een groot gedeelte van Maastricht geldt betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders. Deze gebieden zijn ingedeeld in de A-zone (centrum A1 en A2) en de B-zone (gebieden buiten de singels). Woon je in een gebied met betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders?  Dan kun je in aanmerking komen voor een parkeervergunning. In de gebieden waar betaald parkeren geldt, is het mogelijk om te betalen via jouw mobiele telefoon of smartphone.

 • Betaald parkeren is altijd van toepassing in de parkeergarages.
  Daarnaast geldt het betaald parkeren op straat ma t/m zat van 08.00 - 18.00 uur (don tot 21.00 uur) en zondag van 12.00 - 18.00 uur.
  Tijdens koopavonden en koopzondagen geldt betaald parkeren in de gebieden waar je doordeweeks ook moet betalen.
  Op koopzondagen en op feestdagen geldt betaald parkeren tussen 12.00 en 18.00 uur. Op koopavonden geldt er betaald parkeren tot 21.00 uur. 

 • In de parkeergarages kun je betalen via muntgeld, briefjes en jouw betaalpas. Let wel op dat niet elke parkeergarages over de mogelijkheid beschikt om te betalen via een pinpas (V-Pay of Maestro) of creditcard.
  In de gebieden waar betaald parkeren op straat geldt, is het mogelijk om te betalen via jouw mobiele telefoon of smartphone of met muntgeld. De betaalautomaten zijn bedienbaar in de talen Nederlands, Engels, Frans en Duits.

  Let op: het kan zijn dat niet elke (buitenlandse) betaalpas wordt geaccepteerd. We raden je aan om altijd muntgeld op zak te hebben.

 • De gebieden waar een parkeervergunning nodig is zijn ingedeeld in de A-zone (centrum A1 en A2) en de B-zone (gebieden buiten de singels). Kijk op de kaart voor de zones.

  Kijk voor meer informatie voor de verschillende parkeervergunningen op de website van de gemeente Maastricht: https://www.gemeentemaastricht.nl/parkeren-en-vervoer/

 • Ja, er is een parkeervergunning voor woon-werkverkeer. De parkeervergunning woon-werkverkeer is een parkeervergunning voor mensen die buiten Maastricht wonen en in Maastricht werken. Met een parkeervergunning kun je parkeren in gebieden met betaald parkeren. Deze gebieden zijn in Maastricht verdeeld in 3 zones. Dit zijn de A1, A2 (aangewezen terreinen) en B zone. Kijk voor de gebieden met betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders op de kaart met parkeersectoren.

  Werk je in zone A1 of zone A2? Dan kun je een vergunning aanvragen om te parkeren onder de J.F. Kennedybrug

  Werk je in 1 van de sectoren in Zone B? Dan kun je een vergunning aanvragen voor de parkeersector waar je werkt. Je vraagt een parkeervergunning aan met het online aanvraagformulier. Hiervoor heb je DigiD nodig.

  Als alternatief raden we je P+R Maastricht Noord aan. Je kunt gratis parkeren op het terrein en vervolgens met buslijn 10 voor € 2,20 p.p. naar het centrum reizen. Of je reist tegen regulier tarief verder met de trein. 

 • Gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart hoeven niet te betalen voor parkeren (op straat) in Maastricht. Het gaat om algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en betaalde parkeerplaatsen. Met de gehandicaptenparkeerkaart mag je 3 uur parkeren met de blauwe parkeerschijf.

  Daarnaast zijn er in de verschillende parkeergarages en betaalde parkeerplaatsen parkeerplaatsen voorzien voor gehandicapten.
  Let op de vrijstelling geldt niet in parkeergarages. Ook mag je niet parkeren op vergunninghoudersplaatsen.

 • Rijd je bijna elke dag vanuit het buitenland naar Maastricht? Vraag dan een parkeervergunning voor buitenlandse studenten aan. Hiermee kun je parkeren tegen een laag tarief in 1 van de volgende parkeerzones:

  • Brusselsepoort (behalve Sint Annalaan, Joseph Hollmanstraat en Franquinetstraat)
  • Mariaberg (behalve Hertogsingel, Sint Annalaan, Tongerseweg en Volksplein) is beperkt beschikbaar
  • Villapark, Sint Pieter en Jekerdal (behalve Glacisweg en Luikerweg)

  Parkeren kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 19.00 uur en op donderdag tot en met 21.00 uur.

  Bekijk alle reistips voor studenten op onze website.

   

 • Studeer je in Maastricht en reis je (bijna) dagelijks met de auto naar het centrum of Randwyck? Op een aantal plaatsen in de omgeving zoals P+R Maastricht Noord en P+R Bunde kun je gratis parkeren. Dan is het nog maar een kort stukje met het OV via je OV-chipkaart. Daarnaast biedt de Universiteit Maastricht je de mogelijkheid om gratis te parkeren in Maastricht Randwyck.

  Bekijk alle reistips voor studenten op onze website.

  • Vanaf de A2 of A79 kies voor gratis parkeren op P+R Maastricht Noord. Rij verder met buslijn 10 voor € 2,20 dagretour p. naar hartje stad of buslijn 30 naar het station/Wyck. Een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,45.  Maximaal twee kinderen tussen de 4 en 11 jaar reizen gratis mee met minimaal één betalende volwassene.
  • Betaald parkeren aan de rand van de stad op een P+W-terrein is goedkoper. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt. Houd P Bonnefanten aan als je komt vanuit het noorden. In het weekend kun je op het parkeerterrein van het Gouvernement ook parkeren voor het dagtarief van € 10 als P Bonnefanten vol is.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: de Griend, P+R Station, de Colonel, Plein 1992.

   

   

  • Parkeer gratis op P+R Maastricht Noord en rij met buslijn 10 voor € 2,20 dagretour p.p. naar hartje stad of met buslijn 30 naar het station/Wyck. Een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,45.  Maximaal twee kinderen tussen de 4 en 11 jaar reizen gratis mee met minimaal één betalende volwassene.
   Je komt er door de N2-tunnelbuis richting het noorden te nemen van de Akersteenweg/John F. Kennedybrug en vervolgens afrit 1 Bunde te nemen naar de Nieuwe Limmelderweg.
  • Betaald parkeren aan de rand van de stad op een P+W-terrein is goedkoper. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt. Houd P Bonnefanten aan als je komt vanuit het noorden. In het weekend kun je op het parkeerterrein van het Gouvernement ook parkeren voor het dagtarief van € 10 als P Bonnefanten vol is.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: Plein 1992 of de Colonel.
  • Volg de A2 tunnelbuis richting het noorden en parkeer gratis op P+R Maastricht Noord. Rij verder met buslijn 10 voor € 2,20 dagretour p.p. naar hartje stad of buslijn 30 naar het station/Wyck. Een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,45.  Maximaal twee kinderen tussen de 4 en 11 jaar reizen gratis mee met minimaal één betalende volwassene.
   Kies voor afrit 1 Bunde komende vanuit het zuiden en sla linksaf naar de Nieuwe Limmelderweg.
  • Betaald parkeren aan de rand van de stad op een P+W-terrein is goedkoper. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt. Houd P Bonnefanten aan als je komt vanuit het noorden. In het weekend kun je op het parkeerterrein van het Gouvernement ook parkeren voor het dagtarief van € 10 als P Bonnefanten vol is.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: Plein 1992 of de Colonel.

   

  • Parkeer goedkoper op P+W-Stadspark of Frontenpark. Je parkeert er voor een vast dagtarief van € 10. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: Onze Lieve Vrouweparking, Mosae Forum of Sphinx.
  • Kom je vanuit België? Kies dan in Smeermaas voor de Brusselseweg en rijd Maastricht binnen via de Belvédèrelaan. Je bent sneller in Maastricht en staat niet stil bij de doseerlichten op de Bosscherweg. Terug naar huis ben je net zo snel via dezelfde route.
  • Parkeren kun je vervolgens goedkoop op P+W Frontenpark. Je parkeert er voor een vast dagtarief van € 10. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: Sphinx, Mosae Forum of Onze Lieve Vrouweparking.
 • Heb je een vraag over het parkeren in de parkeergarages van Q-Park dan kun je contact opnemen met de klantenservice van Q-Park op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via Facebook of Twitter. Bekijk ook de website met de veelgestelde vragen en antwoorden. 

  Heb je een vraag over het straatparkeren, parkeren van touringbussen, parkeervergunningen of de infrastructuur dan kun je contact opnemen met de gemeente Maastricht:



Over fietsen in Maastricht
 • In het centrum van Maastricht mag je fietsen alleen stallen in de daarvoor bestemde rekken of fietsenstallingen
  Je kunt je fiets in Maastricht gratis met toezicht parkeren in de overdekte fietsenstallingen Kesselskade en Markt in het centrum van de stad. Daarnaast is er een overdekte fietsenstalling zonder toezicht bij het Vrijthof. Bij Station Maastricht Centraal in Wyck is een overdekte fietsenstalling, hier stal je de eerste 24 uur gratis met je OV-chipkaart of maak gebruik van een leenpas. Ook zijn er in de binnenstad meerdere onbewaakte stallingsplekken.

 • Er zijn meerdere fietsrekken waar je fiets onbewaakt kunt stallen.

  Rondom het Vrijthof:

  • Vrijthof/Keizer Karelplein
  • Helmstraat (alleen kort parkeren max. 1 uur in daarvoor bestemde fietsvakken)

  Bij het Mosae Forum en Markt:

  • Hoenderstraat
  • Gubbelstraat
  • de Markt
  • Wilhelminabrug
  • Mariastraat

  Bij het Onze Lieve Vrouweplein:

  • Vissersmaas
  • het Bat
  • Achter de Comedie
  • Onze Lieve Vrouweplein

  In Wyck:

  • Oeverwal/Cörversplein
  • Kattenstraat
  • Wycker Brugstraat
  • Ruiterij

  Bij Plein 1992:

  • Plein 1992
  • Hoogbrugplein
  • Avenue Céramique

  In het Sphinxkwartier:

  • Muziekgieterij
  • Loods 5
  • Pathé

  Overig:

  • Franciscus Romanusweg
 • Overdekt en met toezicht kun je je bromfiets in de ondergrondse stalling bij Station Maastricht Centraal stallen (de eerste 24 uren gratis).
  In het centrum van Maastricht zijn er ook enkele plekken waar je je bromfiets of scooter mag parkeren: Vrijthof/Keizer Karelplein, Wilheminabrug, Van Hasseltkade, Vissersmaas en het Bat.

 • Je mag in het centrum niet fietsen in het voetgangers/winkelgebied tijdens de openingsuren van de winkels. Als je dit toch doet, riskeer je een boete.

 • Sinds 1 juli 2019 is het verboden om je telefoon vast te houden op je fiets. Je riskeert een boete als je telefoon vasthoudt om te bellen, een bericht te sturen, te navigeren of muziek te bedienen. Daarnaast moet je tijdens de donkere dagen zorgen voor goede fietsverlichting. Heb je geen werkende fietsverlichting dan riskeer je hiervoor een boete.

 • De gemeente haalt fietswrakken of achtergelaten fietsen weg, en kan ook verkeerd gestalde fietsen verwijderen. Vooral op plaatsen waar de meeste overlast is: in het Wyck, binnenstad en rond het Station. En op meldingen van burgers in de rest van de stad.

  In de Stationsomgeving krijgen verkeerd gestalde (brom)fietsen eerst een label en worden na 30 minuten naar het fietsdepot gebracht. Je kunt je (brom)fiets daar ophalen. 

 • Is je fiets weg of heb je een fiets gevonden, meld dat dan via www.verlorenofgevonden.nl en bezoek het Fietsdepot, Gerardusweg 39.
  Tot 10 dagen na je bezoek aan het depot kun je aangifte doen van diefstal op 
  www.politie.nl/aangifte

  Heb je vragen? Bel met de gemeente Maastricht op 14043. 

 • Het Fietsdepot is gelegen op de Gerardusweg 39 op max. 10 minuten loopafstand van het Centraal Station Maastricht.

 • Het Fietdepot op de Geradusweg 39 is open op maandag tussen 13.00 en 17.00 uur en donderdag tussen 15.30 en 16.30 uur.

 • Je kunt gebruik maken van de deelfietsen van Arriva en OV-fiets. Bij elk station vind je deze deelfietssystemen waar je tegen betaling van gebruik kunt maken voor het afleggen van je laatste kilometers. In de binnenstad zijn er nog enkele Arriva stations waar je gebruik van kunt maken voor het lenen of terugbrengen van een fiets.

  Via de website bezoekmaastricht.nl krijg je een overzicht van de aanbieders waar je al vanaf € 10 per dag een fiets of e-bike kunt huren.

  Via Zuid-Limburg Bereikbaar kun je ook voor één week een e-bike, elektrische bakfiets of speedbike proberen voor je woon-werkverkeer als je woont of werkt in Zuid-Limburg. Klik voor meer informatie.

Over het OV in Maastricht
 • Maastricht is uitstekend bereikbaar met de trein. Dagelijks rijden er Intercity treinen in de richting Eindhoven, Utrecht, Amsterdam (NS) en treinen richting Sittard, Heerlen, Kerkrade, Aachen en Roermond (Arriva). Je kunt ook met de trein van en naar Visé en Luik (NMBS).

  Maastricht heeft 3 stations:

  • Maastricht Centraal: Stationsplein 27, 6221 BT Maastricht
  • Maastricht Noord: Hoekerweg , 6222 NP Maastricht
  • Maastricht Randwyck (bij Maastricht UMC+): Joseph Bechlaan 100, 6229 GR Maastricht
 • Vanaf station Maastricht verzorgen verschillende vervoerders treindiensten:

  NS:

  • Intercity richting Sittard-Roermond en het noorden van Nederland.

  Arriva:

  • RS11 Nijmegen - Venray - Venlo – Roermond
  • RS12 Roermond - Sittard - Maastricht Randwyck
  • RS15 Sittard - Heerlen – Kerkrade Centrum
  • RS18 Stoptrein Maastricht Randwyck - Valkenburg – Heerlen
  • RE18 Sneltrein Maastricht – Valkenburg – Heerlen - Aachen Hbf. (Duitsland)

  De NMBS:

  • regelt de treindienst naar Visé en Luik (B).

  Kijk op de websites van de vervoerders voor de actuele dienstregeling en tarieven.

 • Als je overstapt de ene vervoerder naar de andere, moet je uitchecken met je OV-chipkaart bij de ene vervoerder en weer inchecken bij de andere. Stap je over op een buitenlandse vervoerder dan moet je zorgen voor een geldig reisbewijs. 

 • Met de trein reizen vanuit de Euregio:

  • Met lijn RE18 van Arriva reis je met je eigen ov-chipkaart in minder dan een uur met de trein van Maastricht naar Aachen. De trein rijdt een keer per uur vanuit Maastricht naar Aachen en andersom. 

  Met de bus reizen vanuit de Euregio:

  • Bus Maastricht - Aachen: met de buslijn 350 van Arriva. Het kaartje is te koop in de bus of je betaalt met je OV-chipkaart. 
  • Bus Maastricht - België in de richting van Hasselt (via Genk of rechtstreeks), Tongeren en Belgisch Eisden: met busmaatschappij De Lijn. Een kaartje koop je bij de chauffeur of in de voorverkoop.
  • Bus Maastricht - Luik: met busmaatschappij TEC. Een kaartje koop je bij de chauffeur.

  Met het Euregioticket van Arriva reis je gemakkelijk met één kaartje met de bus en de trein door het Maas-Rijngebied voor € 19,- per dag. Het kaartje is te koop bij de buschauffeur, in de automaat op het station, in de OV-servicepunten van Arriva of NS en online te koop. Er is een week- of weekendticket. In het weekend en op (Duits, Nederlandse en Belgische) feestdagen is het Euroregioticket geldig voor maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen van 4 t/m 11 jaar.

 • Stadsbus Maastricht

  Vanaf station Maastricht brengt verschillende lijnbussen je snel en gemakkelijk naar hartje stad. Je betaalt met de OV-chipkaart of koopt een kaartje bij de chauffeur (alléén betalen met pin mogelijk).

  • Lijn 1: (Oud Caberg) – Malberg – Centrum – Station – MUMC – De Heeg
  • Lijn 2: Oud Caberg – Centrum – Station –Scharn – Heer – De Heeg
  • Lijn 3: Wolder – Centrum – Station – Nazareth
  • Lijn 4: Valkenburg – Scharn – Station – Centrum – Pottenberg – CabergLijn 5: Daalhof – Centrum – Station – MUMC – Heugem
  • Lijn 6: Daalhof – Centrum – Station – De Geusselt – AmbyLijn 7: Forum MECC – Heer – Caberg – Pottenberg – Centrum – Heer – Forum MECC
  • Lijn 8: Boschpoort – Bemelen – Valkenburg
  • Lijn 9: Villapark – Centrum – Station – Limmel – Borgharen – Bunde
  • Lijn 15: Centrum – Station – Heugemerveld – Eijsden

  Kijk voor de actuele dienstregeling op www.arriva.nl

 • P+R Maastricht Noord

  P+R Maastricht Noord is een ideaal uitgangspunt voor je bezoek aan Maastricht. Het terrein ligt op 2 minuten rijden vanaf de autosnelwegen A2 (afrit 52) en A79 (afrit 1). Je parkeert er gratis en reist goedkoop verder naar hartje Maastricht met de bus, trein, of (deel)fiets. 

  Goedkoop verder reizen met de bus

  De bus van Arriva brengt je elk kwartier voor maar € 2,20 p.p. naar hartje stad en weer terug. Buslijn 10 rijdt 4 keer per uur naar het centrum van de stad en buslijn 30 brengt je een keer per half uur naar Maastricht Centraal Station. Een groepsticket kost € 5,45 voor 3 personen. Reis je vaker via P+R Maastricht Noord, overweeg dan een maandabonnement van € 27,25, dan kun je onbeperkt reizen 7 dagen per week. 

  P+R Maastricht Noord is makkelijk, snel en goedkoop! 

   

   

 • Nationale/Internationale bussen 

  • Er is een rechtstreekse bus naar Amsterdam Airport Schiphol: Reizigers met een ticket voor een aansluitende vlucht van Air France/KLM kunnen gratis met de bus van en naar Schiphol. Vraag daarvoor minstens 24 uur voor vertrek kosteloos een instapkaart online of via je reisagent aan. Kijk voor meer informatie op www.klm.nl/klmbus.
  • Internationale verbindingen met IC, Eurolines en Flixbus naar verschillende locaties in Europa.
 • Voor alle vragen over de dienstregeling, vragen over vertrektijden, als je een voorwerp verloren bent of algemene vragen over reizen in het OV kun je terecht op de websites en klantenservice van de vervoerders:

  Arriva

  NS



Over het abonnement P+R Maastricht Noord
Over deelfietsen
 • Deelfietsen zijn fietsen die iedereen gratis of tegen betaling kan gebruiken. Je hebt deelfietsen met en zonder een deelfietsstation waar je de fiets ophaalt en terug brengt. De deelfiets is een ideaal vervoermiddel om de laatste kilometers van/naar het treinstation af te leggen of voor de laatste kilometers als je je auto aan de rand van de stad parkeert. Daarnaast kun je een deelfiets ook goed gebruiken om de stad te ontdekken of om je tussen verschillende locaties in de stad te verplaatsen. 

  In Limburg kennen we de OV-fiets die je op verschillende treinstations vindt. In Maastricht is er ook het deelfietssysteem van Arriva.

 • In de App van NS zie je terug waar je OV-fietsen bij de treinstations kunt huren en of ze beschikbaar zijn op moment dat je er gebruik van wil maken. 

  De Arriva fietsen in Maastricht vind je op 10 locaties zoals het Mosae Forum, de drie stations en Boschstraat in Sphinxkwartier.
  Via de website van Arriva zie je waar de locaties zijn en hoeveel fietsen er staan.

  Op de Slimme Kaart vind je alle informatie over de deelfietsen in Limburg terug met daarbij de beschikbaarheid van het aantal fietsen.



 • In Limburg vind je op verschillende (grotere) treinstations de OV-fiets. Je huurt de fiets tegen betaling met je OV-chipkaart en mag deze vervolgens vrij stallen tijdens je gebruik. Op einde van de dag breng je de fiets weer terug naar het station.

  In Maastricht heb je twee systemen namelijk de OV-fiets die je bij de drie stations kunt huren. Daarnaast is er het deelfietssysteem van Arriva. Dit systeem maakt gebruik van de stations (inmiddels 10 stations doorheen de stad) waar je de fiets kan huren tegen betaling en bij elk ander deelstation mag terugbrengen in de stad.
  Het complete overzicht van alle deelfietsen vind je terug op onze Slimme Kaart.

  Het huren van de OV-fiets gebeurt via je OV-chipkaart waaraan je betaalgegevens gekoppeld zijn. Staan de fietsen in een fietskluis dan open je deze ook met je OV-chipkaart. 

  Voor het huren van de Arriva fietsen koppel je een betaalkaart zoals een creditcard aan de Hello Bike App, zodat de gemaakte kosten automatisch van je rekening worden geschreven. Via de App kun je een fiets openen en sluiten.

 • OV-fiets

  Voor het gebruik van een OV-fiets betaal je € 3,85 per keer, tot 24 uur. Voor langer gebruik van de OV-fiets betaal je een extra huurperiode (tot maximaal 72 uur). Na 72 uur betaal je daarbij per 24 uur een toeslag van € 5.

  Arriva

  De deelfiets kan gebruikt worden worden met de Hello-Bike app. Op de fiets zit een QR-code die verwijst naar deze app in de Google Play of App Store. Na het registeren huur je gemakkelijk een deelfiets die geopend wordt via een bluetooth slot. De gebruiker betaalt voor de duur van het gebruik. Zodra de fiets terug wordt geplaatst in een officiële deelfietsstalling, stopt de betaling. Je fietst al vanaf € 1,00 voor de eerste 20 minuten.