Ga direct naar het artikel

Met de auto naar hartje Maastricht

Veelgestelde vragen

 • Op P+R Maastricht Noord kun je gratis parkeren en vervolgens gebruiken maken van de bus om naar het centrum van de stad te reizen. Buslijn 10 brengt je naar het centrum van Maastricht en buslijn 30 brengt je naar Maastricht centraal station. Een dagretour kost € 2,20 per persoon en een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,45.


  Je kunt er ook voor kiezen om tegen regulier tarief een treinkaartje te kopen bij de Arriva automaat om te reizen vanaf P+R Maastricht Noord naar Maastricht Centraal of Randwyk met de stoptrein (2 keer per uur).

 • Dit kan op de P+W-terreinen (Park + Walk) die zich op maximaal 10 minuten loopstand van het centrum bevinden. Er is een Park + Walk bij het Stadspark en bij de Frontenpark. P Bonnefanten is in het weekend ook beschikbaar als Park+Walk-locatie.
  Het maximale tarief is € 10 per dag voor P+W Stadspark, Frontenpark en Bonnefanten (P Bonnefanten alléén in het weekend).

 • Kijk voor een actueel overzicht van alle parkeergarages en -terreinen op de website van Maastricht Bereikbaar.

 • In een select aantal parkeergarages kun je vooraf via de website van Q-Park een parkeerplaats reserveren. Dit kan in parkeergarage het Vrijthof, Mosae Forum, de Griend, Onze Lieve Vrouweparking, Plein 1992, Colonel, het Bassin, Bonnefantenmuseum en parkeerterrein Frontenpark.

 • In een groot gedeelte van Maastricht geldt betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders. Deze gebieden zijn ingedeeld in de A-zone (centrum A1 en A2) en de B-zone (gebieden buiten de singels). Woon je in een gebied met betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders?  Dan kun je in aanmerking komen voor een parkeervergunning. In de gebieden waar betaald parkeren geldt, is het mogelijk om te betalen via jouw mobiele telefoon of smartphone.

 • Betaald parkeren is altijd van toepassing in de parkeergarages.
  Daarnaast geldt het betaald parkeren op straat ma t/m zat van 08.00 - 18.00 uur (don tot 21.00 uur) en zondag van 12.00 - 18.00 uur.
  Tijdens koopavonden en koopzondagen geldt betaald parkeren in de gebieden waar je doordeweeks ook moet betalen.
  Op koopzondagen en op feestdagen geldt betaald parkeren tussen 12.00 en 18.00 uur. Op koopavonden geldt er betaald parkeren tot 21.00 uur. 

 • In de parkeergarages kun je betalen via muntgeld, briefjes en jouw betaalpas. Let wel op dat niet elke parkeergarages over de mogelijkheid beschikt om te betalen via een pinpas (V-Pay of Maestro) of creditcard.
  In de gebieden waar betaald parkeren op straat geldt, is het mogelijk om te betalen via jouw mobiele telefoon of smartphone of met muntgeld. De betaalautomaten zijn bedienbaar in de talen Nederlands, Engels, Frans en Duits.

  Let op: het kan zijn dat niet elke (buitenlandse) betaalpas wordt geaccepteerd. We raden je aan om altijd muntgeld op zak te hebben.

 • De gebieden waar een parkeervergunning nodig is zijn ingedeeld in de A-zone (centrum A1 en A2) en de B-zone (gebieden buiten de singels). Kijk op de kaart voor de zones.

  Kijk voor meer informatie voor de verschillende parkeervergunningen op de website van de gemeente Maastricht: https://www.gemeentemaastricht.nl/parkeren-en-vervoer/

 • Ja, er is een parkeervergunning voor woon-werkverkeer. De parkeervergunning woon-werkverkeer is een parkeervergunning voor mensen die buiten Maastricht wonen en in Maastricht werken. Met een parkeervergunning kun je parkeren in gebieden met betaald parkeren. Deze gebieden zijn in Maastricht verdeeld in 3 zones. Dit zijn de A1, A2 (aangewezen terreinen) en B zone. Kijk voor de gebieden met betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders op de kaart met parkeersectoren.

  Werk je in zone A1 of zone A2? Dan kun je een vergunning aanvragen om te parkeren onder de J.F. Kennedybrug

  Werk je in 1 van de sectoren in Zone B? Dan kun je een vergunning aanvragen voor de parkeersector waar je werkt. Je vraagt een parkeervergunning aan met het online aanvraagformulier. Hiervoor heb je DigiD nodig.

  Als alternatief raden we je P+R Maastricht Noord aan. Je kunt gratis parkeren op het terrein en vervolgens met buslijn 10 voor € 2,20 p.p. naar het centrum reizen. Of je reist tegen regulier tarief verder met de trein. 

 • Gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart hoeven niet te betalen voor parkeren (op straat) in Maastricht. Het gaat om algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en betaalde parkeerplaatsen. Met de gehandicaptenparkeerkaart mag je 3 uur parkeren met de blauwe parkeerschijf.

  Daarnaast zijn er in de verschillende parkeergarages en betaalde parkeerplaatsen parkeerplaatsen voorzien voor gehandicapten.
  Let op de vrijstelling geldt niet in parkeergarages. Ook mag je niet parkeren op vergunninghoudersplaatsen.

 • Rijd je bijna elke dag vanuit het buitenland naar Maastricht? Vraag dan een parkeervergunning voor buitenlandse studenten aan. Hiermee kun je parkeren tegen een laag tarief in 1 van de volgende parkeerzones:

  • Brusselsepoort (behalve Sint Annalaan, Joseph Hollmanstraat en Franquinetstraat)
  • Mariaberg (behalve Hertogsingel, Sint Annalaan, Tongerseweg en Volksplein) is beperkt beschikbaar
  • Villapark, Sint Pieter en Jekerdal (behalve Glacisweg en Luikerweg)

  Parkeren kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 19.00 uur en op donderdag tot en met 21.00 uur.

  Bekijk alle reistips voor studenten op onze website.

   

 • Studeer je in Maastricht en reis je (bijna) dagelijks met de auto naar het centrum of Randwyck? Op een aantal plaatsen in de omgeving zoals P+R Maastricht Noord en P+R Bunde kun je gratis parkeren. Dan is het nog maar een kort stukje met het OV via je OV-chipkaart. Daarnaast biedt de Universiteit Maastricht je de mogelijkheid om gratis te parkeren in Maastricht Randwyck.

  Bekijk alle reistips voor studenten op onze website.

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief