Ga direct naar het artikel
27 april 2020

Koningsdag

Koningsdag 2020 in Maastricht

Koningsdag wordt dit jaar een bijzondere dag voor Maastricht en Limburg. We vieren het feest op maandag 27 april namelijk niet alleen met elkaar, maar samen met de Koninklijke Familie. In de hoofdstad van een regio waar mensen genieten van grote en kleine dingen zijn saamhorigheid en verbondenheid een vanzelfsprekendheid. Dat komt ook tot uiting in het thema ‘Leef Maastricht!’.

Houd www.koningsdagmaastricht2020.nl in de gaten voor alle informatie over Koningsdag. Kings en queens of the road kiezen maandag 27 april natuurlijk voor de fiets of het OV. Zo houden we Maastricht goed bereikbaar. 

1.000 meter 

Op 27 april wandelt de Koninklijke Familie van 11.00 tot 13.00 uur een circa 1.000 meter lange route door het centrum van de stad. De route start op de St. Servaasbrug en gaat via het Onze Lieve Vrouweplein en Bredestraat naar het eindpunt op het Vrijthof. De volledige route is te bekijken op kaart.

Verkeersmaatregelen rondom de route 

 • Vanaf zondag 26 april, 11.00 uur tot maandag 27 april, 19.00 uur is een deel van de binnenstad afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. In- en uitrijden is voor bezoekers en bewoners dan niet mogelijk. Bekijk de afzettingen op de kaart.
 • Bewoners en bedrijven binnen het gebied met afzettingen hebben een brief ontvangen.
 • Halverwege maart wordt het programma van Koningsdag Maastricht bekend gemaakt. Naar verwachting kunnen we dan ook meer vertellen over de gevolgen voor verkeer. We houden je op de hoogte via onze Koningsdagpagina! 

Te voet

Tijdens Koningsdag Maastricht kun je te voet alle verschillende activiteiten in de binnenstad bezoeken. Toch krijgen ook voetgangers te maken met afsluitingen vanwege de Koninklijke route. Bijvoorbeeld door de afsluiting van de St. Servaasbrug. Voetgangers vanuit Maastricht-Oost worden omgeleid via de Hoeg Brögk en/of Wilhelminabrug.

Met de fiets

Bewoners én bezoekers vragen we om met de fiets naar centrum Maastricht te komen. De (brom)fietsenstallingen langs en rondom de Koninklijke route - zoals de stalling aan het Vrijthof en het Bat - zijn afgesloten op maandag 27 april. Stal je fiets in de reguliere overdekte (gratis) stallingen op de Markt, aan de Kesselskade of in de ondergrondse stalling bij het Station Maastricht. Maar denk eraan: vol = vol. De locatie van de evenementenstalling(en) voor (brom)fietsen, wordt later bekend gemaakt.

Met het openbaar vervoer

Maastricht is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de bussen van Arriva stap je dichtbij centrum Maastricht uit. Vanaf het Centraal Station, waar de treinen van NS, Arriva en NMBS (vanuit Eijsden en Luik) stoppen, loop je binnen 10 minuten naar het centrum. Denk eraan dat je ter hoogte van de St. Servaasbrug wordt omgeleid.

Houd rekening met een aangepaste dienstregeling. Koningsdag is immers een landelijke feestdag:

 • De bussen van Arriva rijden volgens een zaterdagdienstregeling. De bussen stoppen niet bij de Markt en het Vrijthof. Hierdoor vervallen de haltes Boschstraat/Markt, Helmstraat, Bouillonstraat, Tongersestraat, St. Pieterstraat, Hondstraat, Calvariestraat en Kommel.
  Op de Boschstraat/Maagdendries, Mosae Forum, Tongerseplein en Koningin Emmaplein komen tijdelijke haltes.
 • De treinen van NS rijden ook volgens de zaterdagdienstregeling.
 • Raadpleeg vóór vertrek de actuele dienstregeling en omleidingen van je vervoerder via de website (Arriva/NS) of 9292.nl.

Tip: koop vooraf je e-ticket als geldig vervoersbewijs. Dan hoef je niet in of uit te checken met losse OV-chipkaarten.

Met de auto

Binnen het afgezette gebied in het centrum van Maastricht is van zondagochtend 26 april 11.00 uur tot maandagavond 27 april 19.00 uur geen autoverkeer toegestaan. Parkeergarages en -terreinen binnen de afzettingen zijn afgesloten: automobilisten kunnen niet in- en uitrijden. Openingstijden van de overige parkeerlocaties in het stadscentrum kunnen afwijken. We houden je op de hoogte.

Bezoek je Maastricht op 27 april met de auto, maak dan gebruik van onze reis- en parkeertips:

 • Parkeer aan de kant van de Maas waar je vandaan komt, dan heb je geen last van eventuele verkeersdrukte op de beide bruggen.
 • Parkeer gratis op P+R Maastricht Noord. Vanaf daar reis je met buslijnen 10 en 30 snel en goedkoop naar hartje stad (dagretour € 2,15 per persoon, groepsticket 3-5 personen voor € 5,40). Let op: reis je terug naar P+R Maastricht Noord dan moet je op maandag 27 april opstappen bij halte Mosae Forum.
 • Kijk op onze website voor het hele overzicht van alle parkeergarages.

Contact

Voor vragen over Koningsdag kun je contact opnemen met de Gemeente Maastricht via het telefoonnummer 043 - 350 40 40 of je kunt contact opnemen via het contactformulier op de website.

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief