Ga direct naar het artikel

Openbaar vervoer voor studenten

In Nederland reis je als student gratis of met korting met het openbaar vervoer van en naar je opleiding. Maastricht is met het openbaar vervoer uitstekend bereikbaar.

Met de trein

Dagelijks rijden er treinen in de richting Eindhoven, Utrecht, Amsterdam (NS) en Roermond, Valkenburg, Heerlen en Kerkrade (Arriva). Daarnaast kun je ook met de trein van de NMBS naar Visé en Luik.

Met de bus

Arriva verzorgt in de provincie Limburg het stads- en streekvervoer. De verbindingen zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd, waardoor veel bestemmingen eenvoudig met het OV te bereiken zijn. Vanaf station Maastricht brengt de bus je snel en gemakkelijk tot in het hartje van de stad of Randwyck.
Ook in de Euregio reis je gemakkelijk met de bus. Vanaf het station vertrekken er bussen in de richting van Aken (Arriva), Luik (TEC), Hasselt, Genk, Tongeren en Belgisch Eijsden (de Lijn) of andere Europese steden (Flixbus, Eurolines en IC-bussen).

Reizen via een P+R

Combineer het openbaar vervoer met parkeren op een van de P+R-terreinen in Zuid-Limburg. Je parkeert er tegen reduceerd tarief of gratis en kunt verder reizen met de bus of trein. In Maastricht is er aan de rand van de stad een P+R-terrein, P+R Maastricht Noord, waar je gratis kunt parkeren als je verder reist met de bus.

OV combineren met fiets

Je stapt uit de trein of bus en wilt snel verder naar je eindbestemming? Dat kan makkelijk met een deelfiets. In Maastricht zijn er twee systemen:

  • Verder reizen met een OV-fiets, die huur je bij het Centraal Station voor een klein bedrag per dag.
  • Of je huurt een deelfiets van Arriva, de ideale oplossing voor voor korte ritten 

Slimmer reizen voor jou

  • Reis je met het OV naar je opleiding? Probeer dan – zolang je lesrooster het toelaat – buiten de ochtendspits (voor 7.00 of na 9.00 uur) te reizen. Het is dan minder druk in de bus en trein, waardoor je zelf ook rustig kunt werken of studeren in het OV.
  • Ben je klaar met studeren? Blijf dan slim reizen en maak gebruik van een interessant aanbod van NS.
Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief