Fietscampagne Staat 'ie goed?

Maastricht wil fietsers graag faciliteren. Daarom is onder meer de supermoderne ondergrondse fietsenstalling bij het Centraal Station aangelegd. Dagelijks maken al zo’n 1.500 fietsers gebruik van de stalling. Bij de oude overdekte stalling stonden vroeger zo’n 200 fietsen per dag. Dus we zijn op de goede weg. Maar er is ruimte voor meer! Dagelijks kunnen er 3.000 fietsen gestald worden. Bovengronds stallen is niet meer nodig.

Hoezo een campagne?

Het gemak dient de mens zou je denken. Toch staan elke dag nog honderden fietsen voor het station. Bewoners, bezoekers en ondernemers ergeren zich daaraan. Daarom startte Maastricht Bereikbaar, in opdracht van Gemeente Maastricht, op zaterdag 14 juli de campagne ‘Staat ‘ie goed?’.

Start informatiecampagne - juli

Met de fietscampagne ‘Staat ‘ie goed?’/ Parked just right?’ roepen we iedereen in 2 talen op om ondergronds te parkeren. In juli werden drie grote billboards geplaatst om reizigers, inwoners en bezoekers te wijzen op het gebruikersgemak van de ondergrondse stalling. Een promotieteam heeft vanaf zaterdag 14 juli tot september flyers uitgedeeld en fietsers opgeroepen om een fiets niet lukraak ergens te parkeren. Reeds geparkeerde fietsen krijgen een symbolische groene of rode kaart met daarop meer informatie over het gebruik van de stalling. Ook kregen ondernemers meer informatie over de campagne om zo hun werknemers en klanten te stimuleren gebruik te maken van de ondergrondse stalling. Tijdens de INKOM op de informatiemarkt van maandag 20 augustus, attendeerde Maastricht Bereikbaar studenten op het juiste fietsgebruik in de stad.

Schepje erbovenop - september

Vanaf september attendeerden fietscoaches fietsers op het Stationsplein, in de Stationsstraat, de Percee, de Wyckerbrugstraat en de Rechtstraat op de ondergrondse stalling en andere stallingsmogelijkheden in het het stadsdeel Wyck. Lang nog niet iedereen blijkt de ingang van de nieuwe stalling te herkenen en is nog niet vertrouwd met de gebruiksmogelijkheden. Daarom zijn de coaches het gesprek aangegaan met de fietsers om ze wegwijs te maken en te horen waarom mensen wel of geen gebruikmaken van de stallingsmogelijkheden. Tegelijkertijd werd ook een enquête gehouden onder ondernemers en hun werknemers over fietsparkeren in Wyck.

Als het echt niet anders kan ...

In juli, augustus en september is veel aandacht besteed aan het gezamenlijk bereikbaar houden van de stationsomgeving. Als het vervolgens echt niet anders kan, resten enkel handhavende maatregelen en zal de gemeente vanaf 1 oktober foutief gestalde fietsen verwijderen als hij niet binnen een uur verplaatst is.

Wat gebeurt er met de fietsen?

De niet verplaatste fietsen brengen ze naar het fietsdepot aan de Gerardusweg. De fietsen kunnen daar gratis opgehaald worden op vertoon van een id-bewijs en als je kunt aantonen dat de fiets van jou is (denk aan een fietssleutel). Het depot is op maandag van 13.00 tot 17.00 uur en op donderdag van 18.00 tot 20.00 uur (tot 1 januari 2019) geopend. Op www.verlorenofgevonden.nl worden alle opgehaalde fietsen geregistreerd. Foutgeparkeerde scooters verwijdert de gemeente niet. 

Bezoek voor meer informatie: www.gemeentemaastricht.nl/fiets.

meshdoek_station_165x75cm_handhaving_02.jpg