Slimme bevoorrading van de binnenstad
Specifiek voor ondernemers in Maastricht
Om het centrum van Maastricht schoon, veilig en leefbaar te houden werkt het team van Logistiek Bereikbaar aan het verbeteren en vergroenen van de logistiek in de stad. Samen komen we tot slimme en duurzame logistieke oplossingen die de efficiëntie van jouw transport, opslag en distributie in de binnenstad vergroten.
We doen dat samen met onze logistieke partners, ondernemers, kennis- en belangenorganisaties. Met als doel om zakelijke leveringen, (pakket)bezorging, verse en diepgevroren producten, retour- en afvalstromen en ritten van service- en onderhoudsmonteurs in de stad op een efficiëntere en schonere manier te realiseren.
Distributiestromen aanpakken
Samen met onze partners ontwikkelen we maatwerkoplossingen passend bij de situatie in Maastricht. Zo worden stromen nog meer gebundeld, kiezen ondernemers voor duurzame transportmiddelen en worden routes in overleg met de klant zo optimaal mogelijk gepland. Door de keten anders in te richten, minder met de eigen auto te rijden en ritten te combineren vanaf de rand van de stad, zorgen we gezamenlijk voor een afname van het aantal vervoersbewegingen in de stad. Met als resultaat een betere leefbaarheid en efficiënte bevoorrading van winkels, horeca, kantoren en particulieren.
Minder ritten, optimale service
Pakketdistributeurs werken zeer efficiënt en hebben een hoge ‘dropdichtheid’. Goederen aan de rand van de stad afleveren om vervolgens zoveel mogelijk gebundeld naar de afleveradressen te brengen, draagt bij aan minder voertuigen en minder druk op het wegennet. Binnenstadondernemers besteden ritten uit en maken zo zelf ook minder ritten met de eigen (bestel)auto in de stad en krijgen meer tijd voor een optimale service aan hun klant. In Maastricht zijn meerdere partijen actief die verschillende oplossingen aanbieden zoals de Binnenstadservice Maastricht, Demarrage Fietskoeriers, Fietskoeriers.nl.
Online bestellen centraal afleveren
Pakketdistributeurs ontwikkelen steeds nieuwe diensten en zetten duurzame transportmiddelen in voor online bestellingen en retourzendingen. Ook maken ze gebruik van zogenaamde ‘microhubs’. De vervoerder kan dagelijks een groot deel van zijn zendingen in één keer op centrale punten in de stad bezorgen. Belangrijk is dat zo’n locatie ruime openingstijden heeft, bij voorkeur meerdere pakketdistributeurs bedient en aanvullende diensten aanbiedt. Dergelijke ‘microhubs’ worden ook lokale ontmoetingspunten. De consument kan op zijn route naar huis of werk zijn pakketje lopend of met de fiets ophalen of terugbrengen op een tijdstip dat het hem/haar uitkomt. The Masters Service & Care heeft bijvoorbeeld zo’n servicepunt in Wyck, Maastricht en opent er binnenkort ook een in het Statenkwartier, Maastricht.
Sneller op de fiets!
De bezorger rijdt met een duurzaam transportmiddel zoals een elektrische bakfiets kortere routes, kan makkelijker stoppen en is daardoor vaak net zo snel. Winkeliers, supermarkten, apothekers, zakelijke dienstverleners en fietskoeriers: iedereen concentreert zich op zijn specialisme en de klant krijgt de beste service! Van probeeracties leerden we dat de fiets voor heel veel werkzaamheden inzetbaar is. Ook interesse in e-cargo? Kijk op de MobiMarkt voor divers aanbod.
Schone en stillere bevoorrading horecaondernemers
Sfeervolle terrassen en goede restaurants dragen bij aan een gemoedelijke en gastvrije stad. Om de gastvrijheid naar een nóg hoger niveau te tillen, werken we samen met verschillende horecaleveranciers en horecaondernemers. Met als doel om de bevoorrading zo efficiënt en schoon mogelijk te doen met zo weinig mogelijk gereden kilometers. Deelnemende horecagroothandels hebben de mogelijkheid om hun koelmotoren op de Markt en het Vrijthof aan te sluiten op stroomvoorzieningen. Dan kunnen ze elektrisch koelen en gaat de dieselmotor uit. De locaties liggen binnen een straal van 250 meter van de klanten. Het werken met vaste afleverpunten leidt tot minder overlast van lossende voertuigen op straat, minder voertuigkilometers binnen de stad en minder uitstoot (zoals CO₂, fijnstof en geluid).
Collectief ophalen afval in de stad
Bij het gescheiden inzamelen van diverse afvalstromen (glas, papier en karton, plastic, gft-afval, restafval etc.) zoeken we naar nieuwe bundelingskansen. Slim is om meer afvalstromen bij elkaar te brengen in een collectief systeem. Pilots in andere gemeenten tonen aan, dat dit tot een reductie van 25% van het aantal af te leggen voertuigkilometers kan leiden. Routes worden korter, vuilniswagens staan niet op elkaar te wachten, de beladingsgraad wordt hoger en de leefbaarheid en veiligheid nemen toe. Wij verkennen de mogelijkheden samen met afvalinzamelaars en ondernemers in de stad.
Doe met ons mee en deel je ideeën!
Logistiek Bereikbaar werkt onder andere samen met logistieke bedrijven, ondernemers(verenigingen), brancheorganisaties, Centrum Management Maastricht en de gemeente Maastricht aan een duurzame stadslogistiek. Zo dragen we samen bij aan een beter vestigingsklimaat voor bedrijven en een prettige en gezonde verblijfsomgeving voor iedereen in de stad. Je kunt zelf ook een bijdrage leveren door bijvoorbeeld deel te nemen aan een van onze projecten of door jouw ideeën of wensen met ons te delen. Doe je mee? Neem dan contact op met onze projectleider.

Stop & Drop plaatsen
Stop & Drop-plaatsen op de Markt en het Vrijthof bieden horecagroothandels ruimte om elektrisch te koelen.

De e-cargobike
Ben je op zoek naar een e-cargobike? Kijk dan snel op de MobiMarkt en vind een product dat past bij jouw duurzame ambitie!

Laden en lossen in Maastricht
Weten waar je mag laden en lossen in Maastricht en wat de venstertijden zijn.