Zomer 2022: tussenstand op weg naar ZES
Het uitvoeringsprogramma voor Zero Emissie Stadslogistiek bestaat uit drie hoofdlijnen:
- Flankerend pakket aan logistieke maatregelen door het stimuleren van emissievrij bestel- en vrachtauto’s, laadinfrastructuur voor logistieke bedrijven en bundeling van logistieke stromen
- Samenwerking met de binnenstad door binnenstadondernemers te enthousiasmeren voor elektrisch rijden en bundeling van bestellingen in de horeca en retail. Door het delen van kennis en breed te communiceren over binnenstadondernemers die al aan de slag zijn of gaan met duurzaam vervoer.
- Voorbereidingen technische invoering zone. Vanaf 1 januari 2025 is voor bestel- en vrachtauto’s die CO2 uitstoten de binnenstad niet meer zomaar. De gemeenteraad heeft de omvang van de zone bepaald; het centrumgebied en Wyck, exclusief de singels aan de westkant. Inmiddels wordt een verkeersbesluit voorbereid. Er wordt gekeken welke ontheffingen mogelijk moeten worden gemaakt. Tevens wordt er gekeken waar de camera’s geplaatst gaan worden om de handhaving van de zone te regelen. Over deze voorbereidende werkzaamheden zal via eerder genoemde communicatiekanalen bericht worden. Bekendmakingen worden officieel gepubliceerd via overheid.nl Inwoners van Maastricht kunnen zich makkelijk abonneren op de algemene nieuwsbrief van de gemeente Maastricht: Nieuwsbrief | Gemeente Maastricht
Voorlichting
Ondernemers en inwoners worden o.a. geïnformeerd via gemeentelijke communicatiekanalen en www.zesmaastricht.nl; nieuwsbrief stadsaanpak Maastricht Bereikbaar, publicaties in de VIA Maastricht, bijlage van De Limburger en inzet social media.
Bekendmakingen worden officieel gepubliceerd via overheid.nl Inwoners van Maastricht kunnen zich makkelijk abonneren op de algemene nieuwsbrief van de gemeente Maastricht: Nieuwsbrief | Gemeente Maastricht
Bijpraten?
Bent u werkzaam in de binnenstad van Maastricht? Vertegenwoordigt u een belangenorganisatie of een buurtplaform en wilt u worden bijgepraat over ‘Op weg naar ZES in Maastricht? Dat kan mail naar jelle.ummels@zuid-limburg-bereikbaar.nl Zij is projectleider gebiedsgerichte aanpak en binnenstad en maakt deel uit van het gezamenlijk ZES-team van gemeente Maastricht en programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar.
Wat vooraf ging
In het Klimaatakkoord (2019) heeft het kabinet met bedrijven, organisaties en gemeenten afgesproken te werken aan aantrekkelijke binnensteden met schone lucht, meer groen en ruimte. De gemeente Maastricht heeft al in 2014 de Green Deal ZES getekend: inzet op het verduurzamen van de mobiliteit en het versterken van de leefbaarheid.
In maart 2020 kregen de deelnemers van het platform Luchtkwaliteit een presentatie over de aanpak om te komen tot een implementatieplan hoe richting 2025 Zero Emissie Stadslogistiek in Maastricht uitgevoerd kan worden. Het was de eerste stap in het participatieproces waarin alle belanghebbenden, logistieke- en binnenstadondernemers, belangenorganisaties en bewoners, zijn geraadpleegd om te komen tot een Implementatieplan. De conclusie van dit proces was niet 'of' Maastricht aan de slag gaat met Zero Emissie Stadslogistiek, maar vooral 'hoe'. Tweeëntwintig bedrijven en belangenorganisaties tekenden in de aanloop naar het besluit van de gemeenteraad de Akte van Ambitie ZES.
De gemeenteraad van Maastricht nam op 30 maart 2021 o.a. op basis van het implementatieplan in grote meerderheid een positief besluit voor de invoering van ZES per 1-1-2025. De raad gaf groen licht voor de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek en vroeg speciale aandacht voor kleine binnenstadondernemers en de ambulante handel.
Onderzoek*) toont aan dat de invoering van ZES een sterk positief effect heeft op het verblijfsklimaat: schone lucht en minder geluid leidt tot betere beleving in centrumgebied en tot een forse verbetering van de luchtkwaliteit van de singels (door uitstralingseffect). De conclusie is dat ZES een belangrijke bijdrage levert aan het behouden van een gezond, aantrekkelijk en veiliger stadscentrum én daardoor ook aan de economische vitaliteit.
Maastricht is de eerste stad in Limburg die kiest voor ZES, het landelijke aantal staat in 2022 op 27.
*) Zie Implementatieplan Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht, pag. 26 Wat levert ZES op?
In dit deel staan voettekst en paginanummering uit (maastrichtbereikbaar.nl)
In vervolg op het gemeenteraadsbesluit gaven de toen verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam en programmadirecteur Louis Prompers van Zuid-Limburg het Startschot voor ZES als onderdeel van een talkshow waarin ondernemers vertelden hoe zij nu al bezig zijn om ZES vorm te geven. ‘Het moet er niet toe leiden dat we van een grijze naar groene file gaan,’ zei voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht-Heuvelland in dat verband. ‘Wij willen er voor zorgen dat we behalve schoner gereden kilometers ook naar minder kilometers gaan. Dat kan door goederen- en afvalstromen te bundelen, niet alleen als individuele ondernemer, maar ook in gezamenlijkheid.’
Een belangrijke voorwaarde voor minder gereden schone kilometers zijn zogenaamde stadshubs, magazijnen aan de rand van de stad waar goederen worden geleverd die vervolgens gebundeld met andere goederen met elektrische bestelbusjes, E-cargobikes of fietsen hun weg naar de ondernemer in de binnenstad vinden. Maastricht heeft er inmiddels drie: Goederenhubs Maastricht (voorheen Binnenstadservice Maastricht), Stadslogistiek Zuid-Limburg en City Hub. Ondernemers hebben vaak geen idee hoeveel goederenstromen ze ontvangen. De hubs kunnen helpen die in kaart te brengen en deze vervolgens gebundeld en uitsluitend zero emissie aan te laten leveren. Dat leidt in veel gevallen tot aanzienlijke kostenbesparingen en vooral ook tot minder transportbewegingen.
In 2021 en 2022 zijn tal van belanghebbenden (o.a. KHN, Sahot, BOC, VOC, TLN, Evofenedex) verder geïnformeerd over de mogelijkheden om te komen tot ZES. Het aantal bedrijven dat de Akte van Ambitie ZES heeft ondertekend is inmiddels toegenomen naar 40. Een belangrijke informatiebron voor lokale ondernemers is ‘zero emissie Maastricht’ op maastrichtbereikbaar.nl
Bedrijven voor goederenvervoer, stedelijke distributie, bouwlogistiek en servicebedrijven die zich breder willen oriënteren op duurzame en efficiënte logistiek in combinatie met een rendabel businessmodel kunnen terecht op logistiekbereikbaar.nl.

