Ga direct naar het artikel
8 september 2020

Zet je mobiel stil en rijd ongestoord

Snel een berichtje lezen of bellen als we onderweg zijn in de auto op de fiets. We doen het soms zelfs zonder dat we het in de gaten hebben. Je mobiel vast hebben onder het rijden kan je een boete opleveren. Maar het is ook nog eens onveilig. Je raakt namelijk elke keer afgeleid. Rij daarom MONO: ongestoord, zonder afleiding van appjes of social media posts. Zodat je ogen op de weg zijn gericht en niet op je scherm.

Zet je telefoon stil of offline

10 miljoen Nederlanders hebben een smartphone en de helft daarvan gebruikt deze ook wel eens onderweg. Smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Het lezen of schrijven van berichten op je smartphone vergroot het risico op een ongeval minstens 25 keer. Bescherm je daarom tegen verleidingen van berichten die binnen komen door je telefoon op stil of offline te zetten.

Door corona is videobellen de nieuwe standaard geworden en werken we minder van negen tot vijf. Videobellen was prima voor thuis, maar onderweg is het geen goed idee.  

Niet storen onderweg – instellen voor je iPhone

De functie ‘niet storen’ op je iPhone is heel handig. Je hoeft die maar één keer in te stellen en je rijdt altijd MONO. Want je krijgt geen meldingen en berichten binnen terwijl je onderweg bent. Wil je toch iets laten horen? Mensen die jou proberen te bereiken krijgen automatisch een berichtje dat je onderweg bent. Je navigatie blijft natuurlijk gewoon te gebruiken. Bellen kan ook. Instellen is makkelijk:

 • Ga naar Instellingen
 • Tik op Niet storen
 • Activeer Niet storen tijdens autorijden op automatisch
 • Stel een automatisch antwoord in
  Let op: dit antwoord werkt alleen in iMessage en niet in WhatsApp

Tip: Wil je deze functie ook op de fiets gebruiken? Zet ‘m dan voor vertrek handmatig aan.

Niet storen - inschakelen voor je Android

De ‘niet storen’-functie op je telefoon is handig als je autorijdt of op de fiets zit. Want je krijgt tijdelijk geen appjes en berichten binnen. Even geen afleiding van social media, zodat jij je ogen op de weg hebt.

Zo zet je ‘niet storen’ aan

 • Tik op Instellingen
 • Bij Android 7.0 en hoger tik je op Geluiden en trillen
  Android 6.0? Sla deze stap over.
 • Tik op Niet storen
  Zie je deze optie niet meteen? Veeg naar beneden.
 • Tik op Nu inschakelen
  Het schuifje wordt blauw en ‘niet storen’ staat aan.

Je kunt ‘niet storen’ voor en na elke rit aan- en uitzetten.

Of zet hem aan door te swipen:

 • Veeg met 2 vingers van boven naar beneden.
 • Klik op 'niet-storen' knop om te activeren. Houdt deze langer vast om je persoonlijke voorkeuren in te stellen.
Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief