Zes geleerde lessen uit het Logistiek Café ‘Met slimme bouwlogistiek blijf je (ver)bouwen in Limburg’
Als bouwondernemer heb je te maken met stikstofnormen, de komst van zero-emissiezones en duurzaamheidseisen van opdrachtgevers. Hoe blijf je slim en rendabel (ver)bouwen in Limburg, ook als onderaannemer? Hoe pakken andere bedrijven dat aan? Dit alles kwam aan bod tijdens het Logistiek Café ‘Met slimme bouwlogistiek blijf je (ver)bouwen in Limburg’, georganiseerd door Zuid-Limburg Bereikbaar op 12 juni 2023. Zes geleerde lessen.
Les 1. Onderaannemer, aannemer en opdrachtgever: ga in gesprek
Leon Verheggen van Laudy Bouw en Ontwikkeling: “In 2030 willen we CO2-neutraal zijn. Die doelstelling haal je niet zonder je partners, van materiaalleveranciers tot afvalverwerkers. Daarover zijn we dan ook met ze in gesprek, hoe we samen naar die duurzame bouwlogistiek kunnen toewerken. Zo bekijken we momenteel hoe om te gaan met afval. We willen zo veel mogelijk afval voorkómen en het afval dat er is, CO2-vrij afvoeren.”
Bramske van Beijma van Ballast Nedam: “Wij bezitten bijvoorbeeld zelf geen vrachtwagens, maar schakelen hiervoor diverse transportbedrijven in. Omdat wij duurzamer willen opereren, hebben we met transportbedrijf de Bruyn afgesproken dat ze voor ons twee elektrische trucks gaan inzetten. We hebben hiervoor een meerjarig contract afgesloten, zodat het voor het bedrijf loont om die zero-emissie trucks aan te schaffen. We gebruiken die trucks onder andere voor de aanvoer van materialen op de bouwplaats of in combinatie met een elektrische betonmixer op de bouwplaats zelf. Hiermee doen we ervaring op om met elektrisch vervoer te werken. Je moet dat soort stappen met partners in de keten durven zetten.”
Dirk Bellens van Woningcorporatie Woonpunt: “Ook wij als opdrachtgever gaan met onze bouwbedrijven in gesprek over duurzamere nieuwbouw en renovatie van onze woningen. Wij hebben daar zelf ideeën over, maar ik hoop ook inspiratie op te doen van de goede voorbeelden die deze bouwbedrijven hebben.”
Les 2. Bereken je stikstofemissies met de tool van Topsector Logistiek
De Topsector Logistiek werkt aan een handige tool waarmee je stikstofemissies van jouw toekomstige bouwproject op voorhand berekent. De tool moet half 2024 klaar zijn, maar is nu ook al te gebruiken door ondernemers. Wat heb je aan deze tool?
- Inzicht! Je weet in een vroeg stadium hoeveel stikstof je verwacht uit te stoten en kunt daar je proces op aanpassen.
- Hierdoor is de kans op een vergunning veel groter.
- Het helpt je in een vroeg stadium een laadvoorziening te realiseren.
- Het helpt je verspilling tegen te gaan, bijvoorbeeld om vervoerbewegingen te voorkomen of verminderen.
- Het geeft je sturingsinzicht in de inzet van machines.
De tool kan gekoppeld worden aan je projectplanning en aan Aerius. Je vult de tool in met gegevens als in te zetten materialen en materieel en benodigde voertuigbewegingen. Vervolgens krijg je een indicatie hoe groot de kans is dat de vergunning verleend wordt. Is de kans klein, dan kun je de ingegeven waarden aanpassen om zo bijtijds te ontdekken hoe je wél aan de stikstofnomen voldoet.
Wil je meer weten over de tool en deze wellicht al gebruiken? Neem contact op met Leon Simons van de Topsector Logistiek via Leon.Simons@Connekt.nl.
Les 3. Naast de noodzaak stikstof te beperken krijg je ook te maken met een verbod op CO2-voertuigen in bijna 30 steden
Bijna 30 Nederlandse steden, waaronder Maastricht, voeren een zero-emissiezone in. Vanaf 1 januari 2025 kun je met nieuw op kenteken gestelde bestel- en vrachtwagens alleen deze zone in, als de wagens emissievrij zijn – dus elektrisch of op waterstof rijden. Vanaf 2030 geldt dit voor álle bestel- en vrachtauto’s. “Daarom stappen wij over op elektrische servicewagens”, zegt Leon Verheggen van Laudy Bouw en Ontwikkeling. “Daar denken wij nu al over na, want 2025 duurt niet lang meer.”
Tips:
- Lees hier verder wanneer welk type voertuig geen toegang meer heeft tot de zero-emissiezones.
- Of vul het kenteken van jouw bestel- of vrachtwagen in op de Kentekencheck van www.opwegnaarzes.nl, en je weet tot wanneer dit voertuig de zero-emissiezones nog in mag.
Les 4. Denk op tijd na over de laadinfra die je nodig hebt om emissieloos te bouwen
Wil je zonder dieselgeneratoren werken op de bouwplaats, dan zul je op andere manieren aan stroom moeten komen. En zet je werk- en voertuigen in die elektrisch rijden, dan moeten deze wellicht tussentijds bijgeladen worden. Bramske van Beijma van Ballast Nedam: “Bij voorkeur sluiten we aan op het elektriciteitsnet op de bouwplaats om groene stroom af te nemen. Mocht het vermogen niet toereikend zijn voor de piekvraag of is de aansluiting er niet op tijd, dan willen we werken met batterijcontainers of generatoren die niet op diesel draaien. Op een aantal projecten werken wij al met batterijcontainers.
Ron Bissels, projectleider Laadinfra van Zuid-Limburg Bereikbaar, vertelt aan welke openbare laadvoorzieningen de gemeente Maastricht werkt in de komende jaren. “In Maastricht komen er minimaal 12 snelladers in 2025. In 2035 zijn er in totaal 39. Maar deze komen niet in de zero-emissiezone, omdat dit juist zou leiden tot meer verkeer de zone in, en dat willen we niet.” Ron doet dan ook een oproep: aan welke laadinfra hebben bouwbedrijven en hun onderaannemers behoefte? Mail het naar: ron.bissels@zuid-limburg-bereikbaar.nl.
Les 5. Duurzame bouwlogistiek is soms duurder, maar soms juist goedkoper
Veel emissieloos bouwmaterieel - zoals graafmachines - is nu nog fors duurder. “Daarom hebben wij gebruikgemaakt van de subsidie SSEB, die een flink deel van de aanschafkosten of retrofit van machines vergoedt”, vertelt Bramske van Beijma van Ballast Nedam. De subsidiepot van dit jaar is leeg, maar volgend jaar komt er weer een nieuwe subsidieronde. Houd de subsidiepagina van Logistiekbereikbaar.nl in de gaten voor deze en meer subsidies. Als het om bestelwagens gaat: de elektrische bestelwagen is nu al vaak goedkoper onder de streep dan de dieselvariant.
Maar waar de grootste winst te behalen is, is het logistieke proces. Dat kan vaak slimmer en daarmee goedkoper, weet logistiek makelaar Michel Oldenburg vanuit de praktijk. “Er zijn vele oplossingen voor slimme én duurzame bouwlogistiek. Denk aan het gebruik van bouwhubs, het bundelen van vrachten, vervoer over water en logistieke optimalisatie. En maak ook slim gebruik van subsidies. Ik adviseer bedrijven hier graag over.”
Les 6. Laat je adviseren door de Limburgse logistiek makelaars
De Limburgse logistiek makelaars hebben al veel bedrijven geholpen om hun bouwlogistiek duurzamer én slimmer in te richten. Logistiek makelaar Michel Oldenburg vertelt over enkele bouwprojecten waarbij hij heeft geadviseerd. “Zo was er een bedrijf waarbij de monteurs ’s ochtends naar de groothandel gingen om spullen op te halen. Op de weg en bij die groothandel was het dan hartstikke druk. Op mijn advies doen ze dat nu in de middag. Die groothandel was ook nog eens zo blij dat de monteurs op een rustiger moment kwamen, dat ze de spullen zelfs alvast klaar leggen. Scheelt zo een uur tijd per medewerker, en dus geld. En zo zijn er nog veel meer manieren om tijd te winnen.”
Ook jouw bedrijf kan advies op maat krijgen om de (bouw)logistiek slimmer en duurzamer in te richten. De Limburgse logistiek makelaars leveren geen dikke, wollige adviesrapporten, maar praktisch advies waar je meteen wat mee kunt. Ons advies is bovendien gratis!
Over de Logistiek Cafés
Het Logistiek Café is een initiatief van de logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar. Onze logistiek makelaars hebben al vele bedrijven geholpen met het optimaliseren van hun logistiek proces. Onze hulp bestaat uit gratis advies op maat, maar ook uit het organiseren van bijeenkomsten. Bijvoorbeeld inspirerende Logistiek Cafés over een specifiek logistiek thema, die we samen met partners organiseren. Ook jouw organisatie helpen we graag om de beweging te maken naar slimme, duurzame logistiek!
Case: Welke stappen zetten Laudy Bouw en Ontwikkeling en Ballast Nedam om slim en duurzaam te bouwen?
Leon Verheggen van Laudy Bouw en Ontwikkeling: “Ons bedrijf is intrinsiek gemotiveerd om minder CO2 uit te stoten. Daarom is bijvoorbeeld momenteel 50% van onze leaseauto’s elektrisch aangedreven; over twee jaar is dit 100%. Ook wekken wij waar dat kan zelf elektriciteit op op de bouwplaats, om zo min mogelijk met dieselgeneratoren te hoeven werken. Bramske van Beijma van Ballast Nedam: “Ook Ballast Nedam wil in 2030 CO2-neutraal opereren. We verduurzamen daarom het transport naar en op de bouwplaats, van medewerkers en materialen. Zo zijn twee van de trucks die materialen aanvoeren naar de bouwplaats elektrisch. Sinds 2019 is onze CO2-uitstoot met 42% afgenomen.”
