Zero Emissie Stadslogistiek als vliegwiel
Een belangrijke stap voor het duurzamer, gezonder en leefbaarder maken van de stad was het besluit van de gemeenteraad van Maastricht eind maart om in te stemmen met de invoering van Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). ZES betekent de invoering van een ZE zone in 2025, dus schoner transport, maar vooral ook een meer efficiënte en duurzame aanpak van alle bestel- en vrachtverkeer dat in het stadscentrum moet zijn.
De basis voor het besluit dat met een overgrote meerderheid werd aangenomen, was een intensief participatieproces met ondernemers, bewoners en belangorganisaties dat ook input is geweest voor het implementatieplan. Partners als KHN, Vereniging Ondernemers Centrum, Ondernemers Wijck, Universiteit Maastricht, Centrummanagement Maastricht, De Bijenkorf en Milieudefensie tekenden bovendien een Akte van Ambitie waarin ze hun commitment uitspreken voor de doelen van ZES.
Vliegwiel
De invoering van ZES werkt als een vliegwiel voor nieuwe initiatieven. En in dit geval levert de Corona-pandemie ook iets positiefs, want die ‘heeft duidelijk gemaakt hoe kostbaar onze openbare ruimte is. Een duurzaam gebruik van de openbare ruimte, het verbeteren van de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze stad is de kern van Zero Emissie Stadslogistiek’, zei verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam. ZES zorgt voor schone lucht, een beter bereikbare en veilige binnenstad en draagt ook substantieel bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot: 1,7 % van het landelijke totaal. En ZES versterkt het positieve imago van Maastricht omdat Maastricht als duurzame (hoofd)stad de motor kan zijn voor een aantrekkelijk en duurzaam Zuid-Limburg.
Nieuwe initiatieven
Efficiënte bevoorrading & afvalinzameling
Horeca-ondernemers in de Koestraat/Pieterstraat hebben de handen ineen geslagen om de groenste horecastraten van Limburg te worden. Zij gaan samen voor minder vervoersbewegingen in de straat door de afvalinzameling terug te brengen naar drie per week en ook bestellingen meer te bundelen. Het is een inspirerend voorbeeld voor andere horecaspots in de stad.
Slim laadplein
Een ander mooi initiatief is het slimme laadplein aan de Alexander Battalaan 51. Buurtbewoners en ondernemers kunnen sinds deze zomer gebruik maken van een nieuw deelautosysteem in hun buurt. De elektrische auto's van We Drive Solar worden geladen door 80 zonnepanelen van Ondernemershuis Alex 51 dat zich samen met gemeente Maastricht, Zuid-Limburg Bereikbaar heeft ingezet voor de realisatie van dit slimme laadplein. Het is het eerste innovatieve laadplein in Zuid-Limburg. De gemeente won er een prijs mee en het initiatief haalde de landelijke pers.
Stop & Drop en mobiliteitshubs
De pilot Stop & Drop werd voortgezet. Een vijftal horecagroothandels heeft de mogelijkheid om hun koelmotoren op de Markt en het Vrijthof aan te sluiten op ondergrondse stroomvoorzieningen. Dan kunnen ze elektrisch koelen en gaat de dieselmotor uit. Het werken met vaste afleverpunten leidt tot minder overlast van lossende voertuigen op straat, minder voertuigkilometers binnen de stad en minder uitstoot van CO2, fijnstof en geluid.
Ook kon Maastricht in 2021 naast de Binnenstadservice twee nieuwe mobiliteitshubs verwelkomen: Stadslogistiek Zuid-Limburg en City Hub. Deze vervoeren emissieloos goederen vanaf een opslagplaats aan de rand van de stad naar de binnenstad.

Een gebiedsgerichte aanpak in combinatie met een gezamenlijk doel versnelt de verduurzaming en vergroening en draagt bij aan een bereikbare, leefbare, schone en gastvrije stad of wijk.