Ga direct naar het artikel
3 maart 2021

Werkzaamheden aan gasleidingen Wyck

Enexis laat weten dat tijdens controles aan de gasleidingen in stadsdeel Wyck bleek dat een deel van de gasleidingen dringend aan vervanging toe is. In het noordelijk deel van Wyck werden deze werkzaamheden ingepland voor 2020, maar door de corrigerende maatregelen uitgesteld. Langer uitstel is niet wenselijk omdat de kans op een opslag van gaslek dan toeneemt. De werkzaamheden starten eind maart en duren tot medio september 2021.

Werkzaamheden

Vanaf eind maart tot medio september vernieuwt firma Voskuilen de verouderde gasleidingen in Wyck. Dat gebeurt door middel van een 'sleufloze techniek', oftewel 'kousmethode / relinen'. Op een afstand van 50 tot 80 meter (afhankelijk van de situatie op locatie) maakt firma Voskuilen een 'kopgat' vrij om vervolgens een kunststof kous in de verouderde leiding in te brengen. Daarna worden de huisaansluitingen vanuit de leiding opengemaakt. Mogelijk kan dit niet overal en zijn er af en toe extra kopgaten nodig. Na het uitharden van de kunststof kous kan de gasleiding weer 50 jaar mee. Deze techniek heeft als voordeel dat er geen sleuven nodig zijn en trottoirs en straten steeds bereikbaar blijven. Zo wordt overlast tot een minimum beperkt.

Waarom niet in de winter?

Werkzaamheden aan gasleidingen worden zoveel mogelijk gepland tijdens de warmere maanden. De reden hiervoor is dat voor het aansluiten van woningen en winkels gedurende één dag het gas wordt afgesloten. In het voorjaar en tijdens de zomermaanden levert dat minimale hinder op. De verwarming is dan immers niet nodig. Tegelijkertijd zijn er maar een beperkt aantal aannemers te vinden die deze specialistische werkzaamheden kunnen uitvoeren. Enexis is afhankelijk van de planning en inzetbaarheid van de aannemer.

Hinder

Werkzaamheden leveren vaak belemmeren op. Door de gekozen werkmethode is deze in Wyck echter minimaal. Wel moeten bewoners en ondernemers rekening houden met werkverkeer en geluidsoverlast. Ook tijdens het aansluiten van de woning op de vernieuwde gasleiding is een belemmering omdat bewoners en ondernemers dan één dag lang aanwezig moeten zijn voor het af en aansluiten van de hoofdgaskraan. Firma Voskuilen informeert bewoners en ondernemers twee weken vooraf over de exacte datum van de werkzaamheden voor het huis als in het huis.

Bereikbaarheid voor klanten

Bezoekers merken weliswaar dat er in de straat wordt gewerkt, maar ondervinden verder geen hinder. Enexis streeft ernaar om winkels en voordeuren altijd bereikbaar te houden.

Bereikbaarheid voor autoverkeer

De straat blijft altijd bereikbaar voor autoverkeer. Tijdens werkzaamheden voor de deur is het mogelijk dat laden en lossen kortdurend hinder ondervindt. Aannemer Voskuilen informeert ondernemers ook daarover twee weken voor aanvang. Bij werkzaamheden rondom parkeerplaatsen is het mogelijk dat parkeerplaatsen enkele dagen niet bereikbaar zijn.

Werkzaamheden op de kaart

Hieronder zie je een overzicht van de straten in Wyck waar sprake is van verouderde gasleidingen. Firma Voskuilen start vervolgens een eind maart ter hoogte van de hoek Wycker Brugstraat / Cörversplein en werkt van daaruit verder richting Wilhelminasingel. Bij elke zijstraat gaat de aannemer een klein stukje de straat in, zodat naderhand geen nieuw kopgat nodig is. Zodra de gasleidingen in de Wycker Brugstraat vernieuwd zijn, gaat aannemer Voskuilen verder in de Rechtstraat.

Schermafbeelding 2021 03 03 Om 17.14.36

Onder voorbehoud

Houd er rekening mee dat planningen altijd onder zijn zijn. Deur weersomstandigheden van (technische) tegenvallers kunnen de werkzaamheden opschuiven naar een later tijdstip. Firma Voskuilen informeert ondernemers daarom minimaal twee weken voordat er voor de deur wordt gewerkt.

Logo Enexis (1)

Meer weten?
Meer over de werkzaamheden aan de gasleiding in Wyck vind je op: www.enexis.nl/actueel.

Hier staat een overzicht van werkzaamheden per provincie. De werkzaamheden aan de gasleidingen in Wyck worden hier uitvoerig toegelicht.

Contactpersoon Enexis Netbeheer
Heb je nog vragen? Of wil je alvast een aandachtspunt doorgeven aan Enexis Netbeheer? Neem dan contact op met Bas Houtermans via bas.houtermans@enexis.nl .

 

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief