‘Weesfietsen’ verboden in binnenstad en Wyck.
Je fiets langer dan 14 aaneengesloten dagen in een rek of parkeervak laten staan? Dat wordt in de hele binnenstad van Maastricht en Wyck taboe. Vanaf mei komen er verbodsborden voor deze ‘weesfietsen’ zo stond in de De Limburger van afgelopen 25 januari. En dat artikel is goed gelezen, want #posifiets kreeg wat aanvullende vragen. Wij hebben deze voor jullie op een rij gezet.
Waarom verwaarloosde fietsen weghalen?
Wanneer het team Fietshandhaving van de gemeente genoodzaakt is om verwaarloosde fietsen weg te halen dan is dat niet om eigenaren te ‘pesten’. Weghalen gebeurt pas wanneer er voldoende parkeergelegenheid in de buurt is en nadat er extra breed over gecommuniceerd is.
Doel is:
- voorkomen dat de doorgang op een stoep geblokkeerd is
- stimuleren dat fietsrekken en -vakken gebruikt kunnen worden door ‘actieve fietsers’
- met geordend parkeren een bijdrage leveren aan een aangenaam verblijfsklimaat
Wat is de definitie van een verwaarloosde oftewel een ‘weesfiets’?
Het gebruik van de term ‘weesfiets’ heeft wat meer uitleg nodig. Een 'weesfiets' maakt altijd een verwaarloosde indruk. De gemeente hanteert de volgende definitie: “Een weesfiets is een fiets die al geruime tijd in de openbare ruimte staat en waarvan we aannemen dat de eigenaar er afstand van heeft gedaan”.
In het algemeen mogen fietsen overigens in de binnenstad en Wyck maximaal 14 dagen worden gestald. Hier haalt team Fietshandhaving fietsen dus niet direct weg. Het gaat om hinderlijk gestalde fietsen en fietsen die buiten een rek of vak staan. De eigenaren van die fietsen lopen het risico dat hun fiets verwijderd wordt. Voor €25 kan deze fiets dan weer opgehaald worden bij het Fietsdepot aan de Gerardusweg.
Wanneer krijgt een verwaarloosde fiets een label om weggehaald te worden?
Dieter Elsen, coördinator Fietshandhaving Maastricht: "Weesfietsen kunnen in goede staat zijn en worden niet allemaal gelabeld. Het gaat vooral om verwaarloosde fietsen; die hebben vaak technische mankementen en worden wél zonder uitzondering gelabeld”.
Kort samengevat:
- Stal je fiets in een rek of stalling gedurende maximaal 14 aaneengesloten dagen.
- Heeft je fiets zichtbare technische mankementen, dan loop je het risico dat handhaving je fiets voorziet van een label.
- Staat je fiets langer dan 14 dagen met een label, dan zal handhaving die fiets weghalen.
- Wil je overigens afstand doen van je fiets, breng hem dan naar de Fietsbank of laat hem ophalen. Ook kun je je fiets achterlaten op een aantal locaties van de universiteit. Vrijwilligers van de Fietsbank knappen de fiets op en geven ze aan mensen die zelf geen fiets kunnen kopen of kunnen laten repareren. Zo krijgt je overbodige fiets een nieuwe eigenaar. Fietsen die niet gerepareerd kunnen worden, worden gerecycled.
