Voorzitter bewonersvereniging Marijke van Lierop helpt de trottoirs van het Jekerkwartier begaanbaar te houden
Maastrichtenaren stappen steeds meer op de fiets en laten de auto staan, en dat is een mooie ontwikkeling. Steeds meer fietsers weten ook de fietsenstallingen in de binnenstad te vinden. Maar waar laat je je fiets, wanneer je bestemming wat verder van ‘t Vrijthof of het Centraal Station vandaan ligt? Is de openbare ruimte in bijvoorbeeld het Jekerkwartier ook berekend op een toenemend aantal geparkeerde fietsen? Marijke van Lierop, voorzitter van de bewonersvereniging van het Jekerkwartier, laat het zien.
Verantwoordelijkheid van de voorzitter
Marijke van Lierop heeft de verantwoordelijke taak om ledenvergaderingen van de bewonersverenigingen te organiseren en nieuwsbrieven te versturen om de bewoners van het Jekerkwartier op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen. Wanneer er onverhoopt problemen zijn, is zij degene die in gesprek gaat met de gemeente en de betrokkenen om te proberen tot een passende oplossing te komen. Ze kaartte bijvoorbeeld de behoefte aan meer fietsenrekken op meerdere locaties in de wijk aan. De gemeente maakte werk van haar voorstel, en inmiddels geven de nieuwe fietsenrekken al wat meer stallingsruimte.
Historische smalle straten
Denk je aan het Jekerkwartier, dan denk je aan hoge, statige gebouwen langs straten met klinkers en smalle trottoirs. Het Jekerkwartier is een mooie historische buurt, ontworpen in een tijd lang voordat stedenbouwers rekening hoefden te houden met verkeer, parkeermogelijkheden en toegankelijkheid voor iedereen. Anno 2022 is het voor sommige fietsers dan ook verleidelijk om hun fiets even tegen een muur aan te zetten. Dit levert echter obstakels op voor voetgangers, vooral ook ouderen in de buurt, die moeite moeten doen om zich met hun rollator, rolstoel of boodschappenkarretjes langs de geparkeerde fietsen te wurmen. Vooral op extreem smalle plekken in het Jekerkwartier is er eigenlijk geen ruimte voor fietsenrekken. Marijke is daarom blij met de campagne van #posifiets, die fietsers met een positieve insteek bewust maakt van sociaal gebruik van de openbare ruimte.
Stuurlabels met een sturende werking
Een mooi voorbeeld van verbetering vinden we op de hoek van de Witmakersstraat en Kapoenstraat, waar zich ook een huisartsenpraktijk bevindt. Een van de omwonenden, de heer van Wersch, viel op dat deze locatie veel fietsen aantrok, terwijl daar juist veel mensen die minder goed ter been zijn de ruimte nodig hadden. Een labelcampagne bood de oplossing: met de hulp van de stuurlabels van #posifiets wezen Marijke en meneer Van Wersch de eigenaars van de geparkeerde fietsen op het belang van veilig en sociaal stallen. Het resultaat was duidelijk zichtbaar! Om de stoepen ook op de lange termijn vrij te houden, wordt de labelactie herhaald.
Behulpzame fietsers
Bij de fietsenstalling bij de UM onderbreken enkele fietsers Marijkes rondleiding beleefd om te vragen waar ze hun fiets kwijt kunnen. ‘Je ziet het: veel mensen zijn best bereid om mee te werken, als ze maar weten waar ze terecht kunnen,’ zegt Marijke, nadat we de fietsers de weg hebben gewezen. Studenten, toeristen en dagjesmensen parkeren hun fietsen meestal niet uit onwil lukraak tegen gebouwen of etalages. Vaak weten ze gewoonweg niet waar ze hun fiets veilig kunnen stallen. Als we twee dames, die hun fietsen tegen een etalage parkeren, daarop aanspreken, blijkt dat ze niet door hadden dat ze daarmee overlast veroorzaakten. Voortaan maken ze graag gebruik van de dichtstbijzijnde fietsenrekken. Daarin zal volgens Marijke ook de oplossing liggen: meer ruimte voor fietsenstallingen, meer handhaving en meer huisbazen die zorgen voor stallingsmogelijkheden bij studentenhuizen.


Op de smalle stoepen van het Jekerkwartier is het vaak even zoeken voor een geschikte plek voor je fiets.
