Verslag Logistiek Café ‘Kies ook voor elektrische bestelwagens’
Een informatieve bijeenkomst, geheel in het teken van elektrische bestelwagens. Dat was het Logistiek Café dat Zuid-Limburg Bereikbaar op 21 november 2022 organiseerde. De ruim 45 aanwezige medewerkers van uiteenlopende bedrijven lieten zich onder andere informeren over de keuze van Glashandel Van Ooyen en gemeente Maastricht voor elektrische bestelwagens. Een verslag van dit Logistiek Café, inclusief tips van de sprekers.
Welkom en inleiding
Miranda Volker, logistiek makelaar van Zuid-Limburg Bereikbaar.
Miranda vertelt hoe het Logistiek Team van Zuid-Limburg Bereikbaar organisaties ondersteunt om hun goederen- en dienstenvervoer duurzamer en slimmer in te richten. Het team adviseert over:
- het organiseren van minder gereden kilometers;
- vervoer over water en spoor;
- de inzet van zero-emissie bestel- en vrachtwagens en bijbehorende laadinfra;
- slimme inzet van digitalisering;
- minder rijden, door bijvoorbeeld een slimme rittenplanning;
- Zero Emissie Stadlogistiek. Op 1 januari 2025 wordt Zero Emissie Stadslogistiek ingevoerd in het centrum van Maastricht en 26 andere Nederlandse gemeenten. Vanaf dan mogen bestel- en vrachtauto’s die op fossiele brandstoffen rijden niet meer zomaar de stad in.
Waarom kiest Stadsbeheer Maastricht voor elektrisch vervoer?
Danny Vergoossen van gemeente Maastricht & Willem Christiaens van FIER Automotive
De gemeente Maastricht doet mee aan het Maastrichts Energie Akkoord, zo vertelt Danny. “Dit betekent dat we als gemeente in 2030 energieneutraal willen zijn. En dit geldt dan dus ook voor ons wagenpark, waarvan het beheer is ondergebracht bij het organisatieonderdeel Stadsbeheer. Ons wagenpark bestaat onder andere uit 45 bestelauto’s, 40 pick-ups, 11 veegmachines, 20 scooters, 25 personenauto’s en materieel als bladblazers en kettingzagen. Doel is dat deze allemaal elektrisch aangedreven zijn in 2030.” Een deel van het onderhoud- en servicewerk van deze voertuigen gebeurt door monteurs van de gemeente. De monteurs worden bijgeschoold om ook de elektrische voertuigen te kunnen repareren.
→ Tip van Danny: Begin klein met de overstap naar elektrisch vervoer. Eén of een paar elektrische bestelwagens aanschaffen gaat prima. Al doende leert men.
De overstap naar veel elektrische voertuigen betekent voor de gemeente ook dat er genoeg mogelijkheden moeten zijn om alle voertuigen en materieel op te laden. Danny heeft FIER Automotive gevraagd hierover te adviseren. Willem Christiaens van FIER Automotive vertelt: “We hebben het voertuigvervangingsplan van de gemeente gebruikt als basis voor ons advies. Dit plan betreft 160 zeer diverse voertuigen: van veegwagens tot bestelwagens. We hebben in kaart gebracht wat het energieverbruik is van de elektrische varianten van deze voertuigen en hoeveel laadpunten er dan nodig zijn. Ook adviseerden we over het type laadpunten en welke netaansluiting nodig is. Uiteraard inclusief kostenindicatie.” Het advies is nog maar net opgeleverd, dus het is nu aan gemeente Maastricht om keuzes te maken hoe ze de laadinfra daadwerkelijk gaat inrichten.
→ Tip van Willem: Heb je een zwaardere elektriciteitsnetaansluiting nodig, dan kom je momenteel op een wachtlijst bij de netbeheerder. Denk daarom op tijd na over je elektriciteitsbehoefte en dien je aanvraag op tijd in!
Glashandel Van Ooyen en de overstap naar elektrische bestelbussen
Francesco van Ooyen, van Glashandel Van Ooyen
Glashandel Van Ooyen rijdt met zes elektrische bestelwagens. Francesco vertelt waarom. “Elektrisch rijden moet wel, gezien de komst van zero emissie stadslogistiek. Maar nog belangrijker is dat we als bedrijf onze verantwoordelijkheid willen nemen voor het klimaat en de generaties na ons. De gevolgen van klimaatverandering zijn er al, heel dichtbij. Denk bijvoorbeeld aan de overstromingen in Zuid-Limburg in 2021; als bedrijf hebben we de enorme impact hiervan gezien. Als je niks doet aan verduurzaming gaat het sowieso fout, elke stap helpt om verdere klimaatverandering tegen te gaan.”
De glashandel is met een kleine stap begonnen. Eerst werden er drie dieselbestelwagens vervangen door elektrische exemplaren. Intussen rijden er zes elektrische bestelwagens. “We hebben subsidie gebruikt bij de aanschaf ervan.” De glashandel heeft vijf laadpalen binnen en één buiten. Francesco merkt het verschil tussen binnen en buiten laden. “Binnen laden geeft de bestelbussen 30 kilometer extra actieradius.” Uiteindelijk moeten alle bestelwagens van Glashandel Van Ooyen elektrisch zijn. Francesco gaat daarom ook goed bekijken hoe de laadinfrastructuur er uit moet gaan zien. Netwerken is dan een mooi voordeel van het Logistiek Café: Francesco en Willem Christiaens spreken af hierover om tafel te gaan. Want over de service van zijn huidige laadpaalleverancier is Francesco niet tevreden. “Is er bijvoorbeeld een storing aan een laadpaal, dan is er niet heel snel iemand om die storing te verhelpen.”
→ Tip van Francesco: Denk goed na over de laadinfrastructuur en check de service die laadpaalbedrijven leveren.
Hoe kan jij de stap zetten naar elektrisch bestelverkeer?
Sascha van der Wilt en Mark Luikens van Zuid-Limburg Bereikbaar
Sascha en Mark gaven een inkijkje in de voordelen van elektrische bestelwagens. Waarom zou je overstappen naar elektrisch?
- Vanwege een intrinsieke motivatie om klimaatverandering tegen te gaan. Een elektrische bestelwagen stoot 60% minder CO2-uit.
- Omdat steeds meer klanten of potentiële opdrachtgevers om CO2-reductie vragen.
- Vanwege overheidsmaatregelen: Maastricht kiest voor Zero Emissie Stadslogistiek vanaf 1 januari 2025.
- Er komt een moment dat een elektrische bestelbus goedkoper is dan een dieselbestelbus, kijkend naar de Total Cost of Ownership. Voor sommige modellen is dat moment er nu al.
De techniek van elektrische bestelbussen gaat heel snel. Er zijn al veel modellen e-bestelbussen op de markt, met een steeds betere actieradius. 7 modellen hebben een actieradius van meer dan 300 kilometer. Ook het trekvermogen neemt toe. Er zijn nu 6 modellen met 750-1.000 kg trekvermogen, 3 modellen met 1.500 kg trekvermogen en 1 met 3.500 kg trekvermogen.
Ook financieel gezien is de e-bestelbus steeds aantrekkelijker. In 2023 kun je weer subsidie aanvragen bij de aanschaf of financial-lease van een elektrische bestelwagen, tot een maximum van 5.000 euro subsidie. Ook de Total Cost of Ownership – het financiële plaatje onderaan de streep – is steeds gunstiger. Voor de middenklasse bestelwagen is de TCO zelfs nu al gunstiger dan bij een dieselbestelwagen. Bij een klein model bestelbus met een jaarkilometrage van 20.000 kilometer is het voordeel van een elektrisch model 7.000 euro ten opzichte van een dieselvariant:

NB: deze TCO-berekening is een voorspelling gebaseerd op historische data. We weten helaas niet de kosten van diesel in de toekomst, daarom is de TCO een voorspelling. Ook weten we niet wat de afschrijving (restwaarde) is van elektrische bestelwagens omdat ze nog maar kort op de markt zijn.
→ Tip van Sascha: Bekijk eens de Handreiking depotladen. Deze laat je nadenken over je laadbehoefte, geeft je inzicht in welke laadvoorziening en netwerkaansluiting je nodig hebt en wat de eisen zijn voor je laadlocatie.
→ Tip van Mark: Laat een EV & Laadinfra Scan uitvoeren. Dan weet je wat het praktisch en financieel betekent als je overstapt naar een (deels) elektrisch (bestel)wagenpark.
Rondleiding bij Stadsbeheer en langs elektrische bestelwagens
Na de presentaties kregen de aanwezigen een rondleiding bij Stadsbeheer Maastricht. Ook konden ze diverse modellen elektrische bestelauto’s bekijken. Het Logistiek Café werd afgesloten met een borrel, een mooie gelegenheid om kennis uit te wisselen en vragen te stellen aan onze logistiek makelaars.
Over de Logistiek Cafés
Het Logistiek Café is een initiatief van de logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar. Onze logistiek makelaars zetten kosteloos hun expertise in om bedrijven te helpen bij het optimaliseren van hun logistiek proces. Naast slimme, duurzame oplossingen levert dat vaak ook een kostenbesparende businesscase op. Onze hulp bestaat uit gratis advies op maat, maar ook uit het organiseren van bijeenkomsten zoals deze inspirerende Logistiek Cafés over een specifiek logistiek thema. Eerder organiseerden we al een Logistiek Café over elektrische vrachtwagens en een over vervoer over water. Wil jouw bedrijf deelnemen aan zo’n bijeenkomst? Of wil je gratis advies op maat hoe je het goederenvervoer van jouw organisatie duurzamer en slimmer inricht? Onze logistiek makelaars helpen je graag.
Bekijk ook de PowerPointpresentaties die op 21 november 2022 zijn gegeven.