Ga direct naar het artikel
7 april 2020

Update 6 april 2020: Beperkt reizen tijdens corona

De maatregelen rondom het coronavirus zijn verlengd tot en met 28 april. Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Voor (vitaal) werk dat niet thuis kan, noodzakelijke boodschappen of de zorg voor een ander kan het nodig zijn om te reizen. We hebben de websites met informatie hierover voor je op een rij gezet. En omdat Zuid-Limburg sterk verbonden is met zowel de Zuiderburen als de Oosterburen, hebben we ook daar de regelingen bekeken.

Reizen per auto alleen als het noodzakelijk is

Je wordt gevraagd zo veel mogelijk thuis te blijven. Gebruik de auto dus alleen voor noodzakelijke verplaatsingen. Verder mag je, ook in de auto, niet met meer dan twee mensen samenkomen. Op social media circuleert een bericht dat het Coronavirus zich kan verplaatsen via tankstations. We konden geen officiële bevestiging vinden dat dit gerucht klopt. Gebruik voor de zekerheid de plastic handschoenen te gebruiken die bij tankstations hangen. 

In België kun je een boete krijgen als je de auto gebruikt voor iets anders dan essentiële verplaatsingen. Werk je in België? Dan kun je hier kijken of jij voor jouw werk nog de (bewaakte) grens over mag en wat je hiervoor nodig hebt: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-naar-belgie-met-vignet

Duitsland verscherpt intussen haar quarantainemaatregelen. De grens tussen Nederland en Duitsland gaat niet dicht, maar de Duitse regering wil dat de quarantainemaatregelen verscherpt worden. Iedereen die vanaf 10 april meerdere dagen in het buitenland (zoals Nederland) is geweest, moet bij terugkeer in Duitsland veertien dagen in quarantaine. Dat is in Berlijn besloten na corona-overleg tussen het kabinet, adviseurs en virologen.

Uitzonderingen op deze regels vormen vrachtwagenchauffeurs en ander goederenvervoer, mensen die met een dwingende reden de grens over moeten en forenzen. Tanken over de grens is dus niet meer toegestaan. Kijk voor een overzicht van de maatregelen in Duitsland op duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen. Officiële informatie over reizen en grenscontroles vind je hier: www.bmi.bund.de/SharedDocs/kurzmeldungen/EN/2020/03/corona-ein-und-ausreise-en.html (alleen in Engels of Duits).

Reizen per fiets naar je werk of voor een frisse neus

In Nederland is het nog toegestaan om te fietsen. Heb je werk waar thuiswerken geen optie is? Dan blijft de fiets een veilige manier om daar te komen. Het Duitse instituut Robert Koch stelt zelfs dat fietsen in deze tijden bescherming kan bieden, omdat fietsen de longen kan sterken.

Ga je voor even een stukje ontspanning een frisse neus halen op de fiets? Hou dan rekening met de regels: bij meer dan twee mensen buiten het huishouden is er sprake van samenscholing. Maak geen lange tochten en vermijd ongevallen.   

Wil je de e e-bike gebruiken als alternatief voor het OV om veilig naar je werk te gaan? Maak de gebruik van Ontdek de e-bike.

Reizen in OV alleen als het noodzakelijk is

Gewoonlijk promoten we het OV als duurzame manier van reizen naar je werk en andere bestemmingen. Nu roepen wij je namens de vervoerders op alleen in te stappen voor noodzakelijke verplaatsingen. Lees de maatregelen van Arriva. Voor reizen met NS zie je de regels op de website.

Plan voor vertrek de NS Reisplanner of kijk op 9292.nl. Let op, de reisgegevens worden slechts voor 24 uur vooruit verwerkt in verband met de actualiteit. Reis je met het OV? Volg dan de aanbevelingen om veilig te reizen: 

  • blijf thuis als je ziek bent
  • koop je vervoerbewijs vooraf
  • hou voldoende afstand bij instappen en tijdens de rit
  • nies of hoest in een zakdoekje of je elleboog

Reizen met het OV vanuit of naar België/Duitsland

Reizen vanuit of naar België gaat niet meer per bus. Busmaatschappij De Lijn heeft in overleg met FOD Volksgezondheid besloten de bussen maar tot aan de grens te laten rijden. Zie hier welke lijnen het betreft: www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/ - grensLijnen die stoppen aan de grens met Nederland. Ook de treinverbinding tussen Maastricht en Luik rijdt tot nader order niet. Ook veel buslijnen naar Duitsland zijn aangepast. Kijk voor een overzicht van alle buslijnen waar wijzigingen zijn op de website van Arriva.

Check voor vertrek de actuele informatie!

Hoewel wij getracht hebben de meest actuele informatie voor je op een rij te zetten, kan de situatie snel veranderen. Bij twijfel: check de laatste informatie via deze websites:

Nederland

België

Duitsland

Stockfoto thuiswerken
Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief