Uniek gesprek met marktkooplieden over Zero Emissie Stadslogistiek, wel zorgen
In samenwerking met voorzitter Hannie Heine van de Centrale Vereniging Ambulante Handel (CVAH) afdeling Limburg en de gemeente Maastricht organiseerde Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar speciaal voor de Maastrichtse marktondernemers 17 oktober een bijeenkomst over Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) en wat het voor hen betekent. Het werd een avond die veel vragen en zorgen opriep, maar ook waardering opleverde voor het unieke initiatief.
CVAH-voorzitter Louise Wesselius noemt het initiatief en de inzet van Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar en de gemeente Maastricht een goed voorbeeld hoe het kan en vooral hoe het eigenlijk moet. "We moeten natuurlijk doen wat goed is voor het klimaat, onze gezondheid en de leefbaarheid van de binnenstad. De weg er naar toe kan echter alleen als we de zelfde routekaart hebben. De gemeente Maastricht heeft oog voor deze problematiek. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er goede haalbare oplossingen uit voortkomen."
Vanaf 1 januari 2025 voert Maastricht Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) in. Voor bestel- en vrachtauto’s die CO2 uitstoten is de binnenstad dan niet meer zomaar toegankelijk. Dat is goed voor het klimaat, de gezondheid, de leefbaarheid van de binnenstad en voor de economische vitaliteit. Tegelijk heeft het ook gevolgen, bijvoorbeeld voor de marktondernemers van Maastricht.
Haalbaarheid
Veel marktkooplieden vroegen zich af of ZES voor hen haalbaar is. De meeste kooplieden rijden alleen in de regio, maken weinig kilometers en vervangen daarom niet snel hun vervoer. Het is bovendien een dure aanschaf, zeker na de afgelopen magere jaren door Corona. Stadslogistiek expert Michel Oldenburg geeft aan dat de markt voor elektrische bestel- en vrachtauto’s snel groeit, ook omdat in Nederland 27 steden aan de slag zijn met Zero Emissie Stadslogistiek en de prijs verder daalt. Een ander bezwaar is dat marktkooplieden slechts één keer per dag de stad inrijden en één keer eruit, heel anders dan leveranciers van binnenstadondernemers. Veel milieuwinst valt daar niet mee te bereiken. Of er voor marktkooplieden een ontheffing komt is nu nog niet duidelijk. Een landelijke werkgroep onderzoekt dat op dit moment, er komt sowieso en landelijk loket, want het is niet wenselijk dat in 27 steden verschillende regels gaan gelden.
Een enkele ondernemer is zich al aan het voorbereiden en wil wel elektrisch gaan rijden, maar loopt tegen de beperkte actieradius van elektrisch vervoer aan. De vraag is ook of zij kunnen opladen op de markt? Met zijn expertise wil Michel Oldenburg graag aan de slag om te zoeken naar logistieke oplossingen voor de marktondernemer. Dat kan het beste vanuit een concrete situatie. Omdat er grote verschillen zijn in de situatie van ondernemers wordt afgesproken dat gemeente en Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar een inventarisatie maken van het wagenpark van de marktondernemers.
Nu als aan de slag: neem contact op met Michel Oldenburg +316 249 067 38 michel.oldenburg@zuid-limburg.bereikbaar.nl
