Tijdelijke verkeersmaatregelen Wyck
Sinds mei 2020 is de verkeerssituatie in Wyck veranderd. Dat komt door maatregelen die genomen zijn vanwege de coronacrisis. Op basis van een recent verzoek van ondernemers (Ondernemend Wyck) en inwoners (Buurtplatform Wyck) heeft het college van B&W van gemeente Maastricht het besluit genomen tot aanvullende tijdelijke verkeersmaatregelen in Wyck. Op die manier wil de gemeente ondernemers een steuntje in de rug geven en helpen de tijdens de lockdown geleden verliezen enigszins goed te maken.
Tijdelijke uitbreiding verkeersmaatregelen Wyck
Momenteel geldt in Wyck in het kader van Veilig Rondje Stad een voetgangersplan. Het doel van Veilig Rondje Stad is om het risico op een besmetting met het coronavirus voor zowel inwoners als bezoekers van Maastricht zoveel mogelijk te beperken. De kernboodschap van Veilig Rondje Stad is: houd rechts, houd 1,5 meter afstand en vermijd drukke plekken. In de openbare ruimte zijn de bijbehorende maatregelen aangeduid met borden en looplijnen.
Vanwege de bijzondere situatie en de forse impact die de coronacrisis op – met name - de horecabranche heeft, is door de burgemeester besloten om in te stemmen met een tijdelijke uitbreiding van terrassen. Om dit mogelijk te maken worden de volgende aanvullende, tijdelijke verkeersmaatregelen genomen in Wyck:

Proefperiode 6 weken
De verkeersmaatregelen in Wyck zijn nadrukkelijk tijdelijke maatregelen waar geen blijvende en/of structurele rechten aan ontleend kunnen worden. Horecabedrijven krijgen daar waar mogelijk meer ruimte om hun terras uit te baten. Tegelijkertijd komt er meer ruimte vrij voor inwoners en bezoekers die te voet en op de fiets naar Wyck komen. De uitbreiding van de verkeersmaatregelen wordt uitgevoerd met een proefperiode van 6 weken. Zodra de landelijke overheid de 1,5 meter afstand maatregel afschaft, is dit een reden om de tijdelijke verkeersmaatregelen terug te draaien. Deze tijdelijke uitbreiding van de verkeersmaatregelen staat los van de actuele verkeersstudie Wyck en vindt plaats naar aanleiding van de coronacrisis.
Ontheffingen
Ontheffingen worden alléén verleend als daar een dringende en gemotiveerde reden voor is. In de volgende gevallen kun je een ontheffing bij de gemeente aanvragen om tijdens de afsluiting toch met gemotoriseerd verkeer de Rechtstraat of de Wycker Brugstraat in te rijden:
- Je hebt een privé parkeerplaats die alleen via de Rechtstraat of Wycker Brugstraat bereikbaar is;
- Je hebt dagelijks zorg nodig van een verzorgende/thuishulp of je hebt een passagierskaart gehandicapten en moet bij je huis opgehaald en afgezet worden.
Heb je recht op een ontheffing? Vraag deze dan aan via ontheffingen@maastricht.nl.
Voor ondernemers geldt dat zij afspraken voor leveringen moeten maken vóór 12.00 uur wanneer de afsluiting een feit is. Ook bewoners moeten erop letten dat leveringen -zoals bijvoorbeeld de wekelijkse boodschappen- vóór 12.00 uur plaatsvinden als een bezorger de betreffende straten in moet of wilt rijden.
Afspraken terrassen
Door de smalle straten in Wyck en de benodigde ruimte voor voetgangers blijft er weinig ruimte over voor terrassen. Nu enkele straten in Wyck (eerder) worden afgesloten is er meer ruimte voor terrassen. Een ondernemer, die een terrasuitbreiding heeft aangevraagd, heeft van de gemeente een e-mail ontvangen met daarin zijn/haar specifieke toestemming en toelichting over wat wel en niet mag.
In grote lijnen gelden voor terrassen de volgende regels:
Vóór tijdelijke afsluiting:
Rechtstraat
In de Rechtstraat is slechts in enkele situaties terrasexploitatie mogelijk omdat het trottoir te smal is voor terras èn voetgangers. Tussen gevel en terras moet minimaal 3,5 meter ruimte overblijven voor voetgangers. Het terras moet bovendien op 1 meter afstand van de trottoirband blijven voor een veilige afstand tot fietsers en gemotoriseerd verkeer. Is die ruimte er niet? Dan is een terras niet toegestaan.
Wycker Brugstraat
Een terras is alleen mogelijk als er 3,5 meter ruimte overblijft voor voetgangers op het trottoir (van gevel tot terras). Ook in de Wycker Brugstraat moet een terras op 1 meter afstand staan van de rijbaan zodat er voldoende afstand is tussen verkeer en terras.
Tijdens de tijdelijke afsluiting:
Zowel in de Rechtstraat als in de Wycker Brugstraat kunnen voetgangers en fietsers gebruik maken van de rijbaan. Op de trottoirs blijft hierdoor voldoende ruimte over om een terras over de volle breedte uit te baten. De afstand van 1 meter tussen terras en rijbaan is niet meer nodig.
In de toestemming die in bezit is van de horecaondernemer staat duidelijk vermeld wat is toegestaan is. Deze schriftelijke toestemming is ten allen tijden leidend.


Vragen?
Bewoners kunnen contact opnemen met de gemeente Maastricht via telefoonnummer 14 043 of post@maastricht.nl of een melding doorgeven via Buurtplatform Wyck: info@bpf-wyck.nl.
Ondernemers kunnen met vragen terecht bij Team Ondernemen Maastricht via 043-3504050 of
teamondernemen@maastricht.nl of een melding doorgeven via de website van Ondernemend Wyck www.ondernemendwyck.nl/contact.