Terugblik tweede Stadslogistiek Café 'Centrum-West op weg naar ZES'

Astrid Verberne (Centrum Management Maastricht)

Jelle Ummels - Projectleider Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar

Michel Oldenburg - Stadslogistiek Expert

Ron Bissels - Adviseur laadinfra
‘Wat wij hebben gedaan, kunnen andere bedrijven ook’
Met gemiddeld 5000 bezoekers op zaterdag voelt en neemt Boekhandel Dominicanen een verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid van de binnenstad van Maastricht. Directeur/eigenaar Ton Harmes afgelopen 10 mei over Zero Emissie Stadslogistiek in Centrum West: “Wat wij hebben gedaan, kunnen andere bedrijven ook. Slimme logistiek levert milieuwinst en meer aandacht voor de klant op.”

‘DNA’
Het tweede Stadslogistiek Café van afgelopen 10 mei trok ruim 50 deelnemers en vond plaats in Centrum-West. Dit ligt ongeveer tussen het Vrijthof, Markt en Onze Lieve Vrouweplein. Ook het aangrenzende Stokstraat kwartier hoort erbij. Het ‘DNA’ van het stadsdeel Centrum-West bestaat vooral uit vestigingen van retail en landelijke ketens afgewisseld met (exclusieve) boetieks, veel horeca rondom de pleinen Vrijthof, Markt en Amorsplein en twee winkelcentra Mosae Forum en Entre Deux.
ZES zet in op minder en schonere kilometers en de invoering van een zero-emissie zone per 1 januari 2025. Bestelbussen en vrachtauto’s die op benzine, diesel of lpg rijden en hybride voertuigen mogen dan niet meer zomaar de binnenstad in- en uitrijden. De zero-emissie zone geldt niet voor personenauto’s!
Oproep Centrum Management Maastricht
Astrid Verberne directeur Centrum Management Maastricht: “Wij ondersteunen Zero Emissie Stadslogistiek van harte. Wat ons betreft is ZES een belangrijke randvoorwaarde voor een vitale stad waar inwoners fijn wonen, bezoekers graag komen en ondernemers succesvol hun business kunnen bedrijven. Wij willen ondernemers ondersteunen en laten shinen. Zij zijn een belangrijk onderdeel van het eco-systeem van onze stad. Tegelijkertijd worden duurzaamheid en een circulaire economie die rekening houdt met het milieu echt steeds belangrijker. Daar moeten we met zijn allen de schouders onder zetten. Ondernemers kunnen nu gratis gespecialiseerde hulp krijgen van logistiek makelaars van de stadsaanpak Maastricht Bereikbaar. Maak daar gebruik van om de eerste stappen te zetten.”
Sprekers
Ton Harmes - Directeur/eigenaar van Boekhandel Dominicanen en voorzitter van de Vereniging ondernemers centrum (VOC): “Voor een goed plan is er altijd geld. We gaan onze logistieke stromen bundelen via elektrisch vervoer van Goederenhubs Maastricht in de Beatrixhaven. De winkel is een ontmoetingsruimte voor klanten geen opslagplaats. De klant staat voor ons centraal. Die klant heeft veel begrip. Maar wil ook snel geholpen worden. Begrip raakt een keer op.”
Jelle Ummels - Projectleider Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar: “Je kunt meedoen aan ZES door anders te kijken naar je eigen logistieke stromen. Hoe vaak laat jij goederen bezorgen door je toeleveranciers? Bestel je compleet en op tijd? Hoe breng je je eigen waren rond? Door de kentekencheck te doen weet je of je vanaf 1 januari 2025 nog de zero-emissie zone binnen de singels in de binnenstad in mag rijden met je bestelbus of vrachtauto.”
Michel Oldenburg - Stadslogistiek expert: “De grootste goederenstromen vinden we in de retail, horeca en afval. En daar zien we in Maastricht steeds meer gebeuren. Retailers gaan hun beleveringen bundelen. Vertegenwoordigers van o.a. fietskoeriersdienst Demarrage, Hanos, Goederenhubs, Groen Collective en Prezero zitten vanavond in de zaal. Horeca-ondernemers in de Koestraat plaatsen geen bestellingen meer op de vrijdag en kiezen voor gebundelde afvalinzameling. Dat scheelt heel veel ritten in die straat. En wil je een elektrische voertuig aanschaffen? Ik help je graag uitzoeken wat het beste past bij jouw onderneming. Er zijn heel veel mogelijkheden.”
Waar kun je straks elektrisch laden in Maastricht?
Ron Bissels - Adviseur laadinfra. “Parkeer je met een vergunning binnen de zero-emissie zone, dan zorgt de gemeente voor voldoende laadpunten. Parkeer je bij het eigen bedrijf? Dan moet ook daar op locatie geladen worden. Neemt een medewerker een bestelbusje mee naar huis? Dan is het handig om te kunnen opladen op de eigen oprit. Medewerker of werkgever zorgen hiervoor. Parkeert de medewerker op een publieke parkeerplaats dan moet de overheid zorgen voor een laadpunt. Gemeente Maastricht voert het beleid dat laadinfra straks geen belemmering mag zijn om elektrisch te gaan rijden. De gemeente stelt zich tot doel om zelf 25% van de benodigde laadpunten aan te leggen. Inwoners en bedrijven moeten zorgen voor de ander 75%. Heeft u plannen om elektrisch te gaan rijden? Doe op tijd een aanvraag bij Enexis. Dat is zéér belangrijk! En zoek de samenwerking op. Per wijk. Per Bedrijventerrein.”
Bekijk de presentatie.
Reacties
Een horeca-ondernemer: “Interessante bijeenkomst. Veel geleerd en nieuwe mensen ontmoet. We gaan zeker onze eigen logistieke stromen analyseren.”
Een grote retailer: “Wij waren al bezig met het analyseren van onze processen voor het ontvangen van goederen en het bezorgen van goederen. Net als Dominicanen willen we met een hub gaan werken. Na vanavond weten we het zeker. Het kan allemaal nog anders en beter. We hebben allerlei tips hiervoor gekregen.”
Een retail speciaalzaak: “Ik zit in een smalle binnestraat met aan de ene kant horeca en aan de andere kant kleinschalige modieuze retail. Ik wil graag met mijn retailburen gaan kijken hoe we gebundelde belevering samen kunnen oppakken.”
Vanuit een hub: “Wij doen al aan gebundelde bevoorrading via karretje voor wel 30 winkels in het Outletcentrum van Roermond. Het mooie van die karretjes is dat er in de winkels geen afval meer is. Van die ervaringen kan iedereen profiteren.”
Vanuit een horeca groothandel: “Ook wij analyseren onze routes. We moeten rekening houden met verplichte tijden waarop we mogen laden en lossen. We willen samenwerken met horeca-ondernemers en -toeleveranciers. We willen allemaal hetzelfde: efficiënte logistiek processen en meer aandacht voor bezoeker en omgeving.”
Deelnemers zien en horen
Wil je nog meer informatie krijgen over het stadslogistiek café in Centrum-West van 10 mei 2023? Bekijk dan deze video. In de video komen de deelnemers zelf aan het woord.
Volgende Stadslogistieke café:
- Woensdag 20 september: stadslogistiek café Sphinxkwartier, Blanche Dael, Aan de Brikkenbouw 10
- Dinsdag 24 Oktober: stadslogistiek café Jekerkwartier, Lutherse Kerk, Hondstraat 14
De organisatie is in handen van stadsaanpak Maastricht Bereikbaar, Centrum Management Maastricht en ondernemersbelangenverenigingen zoals Ondernemend Wyck en Vereniging Ondernemers Centrum. Samen trekken ze de verschillende stadsdelen in. Ieder stadsdeel heeft een eigen DNA met kleinschalige retail of grotere en landelijke winkelketens, zakelijk dienstverlening, hotels, horeca, pandeigenaren, huurders, studenten en bewoners.

-
Ton Harmes, directeur/eigenaar van Boekhandel Dominicanen: “De medewerkers gaan op twee locaties gaan werken bij de goederenhub in de Beatrixhaven en in de winkel in de binnenstad. In het begin waren mensen bezorgd en vreesden dat er banen verloren zouden gaan. Dat is niet aan de orde. We kunnen juist betere planningen maken. Nu is dinsdag onze drukste dag dan zijn we met vijftien man sterk in de winkel vanwege de beleveringen. Voor de klanten zouden vijf man voldoende zijn. De drukste dag is de zaterdag. Op de locatie van Goederenhubs in de Beatrixhaven kunnen medewerkers geconcentreerd werken. En in de winkel kan voortaan alle aandacht uitgaan naar de klanten. Ook de medewerkers raken steeds meer overtuigd van de voordelen van de andere manier van bevoorrading.”
-
Ton Harmes, directeur/eigenaar van Boekhandel Dominicanen: “De karretjes zijn gesloten en rijden tot voor de deur.”
-
In het algemeen geldt de zero-emissie zone voor alle bestel- en vrachtauto’s met een grijs kenteken. Doe vooral de kentekencheck! Op weg naar ZES
-
Dat kan straks via een nog in te richten Centraal Loket. Beoogd uitvoerder en beheersorganisatie van het loket is de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).
-
Het Centraal Loket zal leges heffen namens de gemeenten. De aanvragers hoeven maar één ontheffing aan te vragen die voor alle gemeenten geldt, dus ook maar eenmaal leges te betalen. De hoogte van de leges zijn de dato 23 mei 2023 nog onbekend.
-
Er ligt een voorstel om de volgende soorten ontheffingen via het Centraal Loket te verlenen:
- Bijzondere voertuigen zoals opgenomen in het tijdelijk besluit nul-emissiezones, denk aan:
- Gehandicaptenvoertuigen, die zijn aangepast voor € 500 of meer;
- Kermis- en circusvrachtauto’s voor exceptioneel transport, verhuisauto’s en vrachtauto’s met een laadkraan met een hefvermogen van 35 tonmeter of meer en met een datum van eerste toelating van minder dan 13 jaar geleden.
- De lijst wordt opnieuw tegen het licht gehouden, waarbij ook wordt gekeken naar voertuigen die niet aan het kenteken te herkennen zijn. De uitkomst wordt later nog ingebracht.
- Dag ontheffingen voor vrachtverkeer en bestelverkeer
- Lange levertijd vracht- en bestelverkeer
- Niet beschikbaarheid van ZE-voertuigen
- Bestel- en vrachtwagens in particulier bezit
- Plug-in hybride vrachtauto’s’
- Dreigend faillissement of buiten-proportionaliteit (hardheidsclausule)
Het voorstel is dat deze ontheffingen wel via het Centraal Loket worden aangevraagd maar worden beoordeeld door de betreffende gemeente(n) (al dan niet met behulp van advies van een financieel adviesbureau)
Dit is nog niet tot in detail duidelijk. Enkele voorbeelden zijn: dag ontheffingen, lange levertijd wegens nieuwe elektrische vracht- en bestelauto’s, aanpassing gehandicaptenvoertuigen, bijzondere voertuigen zonder RDW-registratie, bijzondere omstandigheden zoals dreigend faillissement of het pensionering van de ondernemer. Veruit de meeste ontheffingsgronden worden landelijk vastgesteld. Een gemeente krijgt beperkt de mogelijkheid om aanvullingen te doen.
Landelijke informatie: Vrijstellingen en ontheffingen: Op weg naar ZES
-
De gekozen handhaving past bij de landelijke uitgangspunten en creëert een eerlijk speelveld voor de ondernemers in het centrumgebied. Handhaving van de ZES-zone vindt plaats via vaste camera’s met automatisch nummerplaat herkenning (zogenaamde ANPR) bij het binnenrijden van de zone. De camera’s worden geplaatst op elke toegangsweg richting de zone. Hiermee wordt 100% controle mogelijk en ontstaat een eerlijk speelveld.
De boete wordt verstuurd door het CJIB, het Centraal Justitieel Incassobureau.
-
Doe de kentekencheck: Op weg naar ZES
Vraag een gratis gesprek aan met de experts.
- Voor ondernemers in de horeca, retail of zakelijke dienstverlening in de binnenstad: jelle.ummels@zuid-limburg-bereikbaar.nl
- Voor logistieke ondernemers: mark.luikens@zuid-limburg-bereikbaar.nl
- Voor vragen over de invoering van de zone, bebording, markeringsplan, handhaving en toezicht en ontheffingenbesluit: jochen.roumen@maastricht.nl
- Voor vragen over laadinfra: ron.bissels@zuid-limburg-bereikbaar.nl
-
Vaak is het de toeleverancier die door samen te werken met een hub kosten kan besparen. Zij besparen namelijk tijd en dus geld. Ook ondernemers zelf betalen soms een kleine vergoeding voor extra services en gemak zoals opslag buiten de stad of juist spullen van meerdere leveranciers te verzamelen en in 1 x te leveren op een gewenste tijd/dag
-
De elektrische bestelbus is op dit moment in aanschafprijs nog duurder dan de diesel, maar de totale kosten liggen niet zover uit elkaar (soms 40 euro goedkoper en soms 100 euro duurder). Deze aanschafprijs zal steeds verder dalen naarmate er meer bestelbussen verkocht worden. Doe de ZE Scan <hyperlink naar Een elektrisch wagenpark zinvol voor jouw bedrijf? Doe de scan! | Logistiek Bereikbaar via Zuid-Limburg Bereikbaar. Het levert je gratis advies en betere inzichten op.
-
Ron Bissels, adviseur laadinfra: “De productie van een elektrische auto wordt steeds schoner, maar heeft nu nog een hogere CO2-uitstoot dan die van een fossiele auto. Maar er komt een kantelpunt in het gebruik van de auto. Na dat kantelpunt heeft elke kilometer die hij rijdt geen uitstoot meer en wordt de auto gedurende zijn totale gebruiksduur steeds duurzamer ten opzichte van de fossiele auto.
Na hoeveel kilometer dat kantelpunt komt, is van veel variabelen afhankelijk. TNO becijferde voor een middelgrote auto dat dit op circa 39.000 kilometer ligt. Aangezien de gemiddelde levensduur van een auto zo’n 220.000 kilometer bedraagt, heeft de elektrische auto onder de streep 35 tot 55 procent minder CO2-uitstoot dan een vergelijkbare benzineauto.
Een elektrische auto heeft daarnaast nog minder onderhoud nodig. De accu’s krijgen steeds meer capaciteit en er komen steeds minder vervuilende onderdelen in. Laden met groene energie is belangrijk. Zonnepalen op woonhuizen en bedrijfspanden zijn handig. Uiteindelijk zal de auto zelf een soort batterij worden, waarbij je de auto kunt opladen en de opgeslagen stroom in je elektrische auto kunt terugleveren aan je woning. ”
-
Logistiek makelaar Michel Oldenburg: “Deze vraag is op meerdere manieren te beantwoorden en verschilt per ondernemer afhankelijk van het gebruik van de bestelbus. Zoals boven al benoemd liggen de totale kosten niet veel meer uit elkaar, maar een elektrische bestelbus heeft op dit moment nog een hogere aanschafprijs. Als de aanschafprijs een probleem is, dan kunnen we kijken naar leasing, waardoor er niet in 1 x 40.000 euro betaald hoeft te worden. Wat we ook merken is dat veel ondernemers zich nog niet realiseren dat ze sommige logistiek niet zelf hoeven uit te voeren. Er zijn partijen zijn die dit sneller, makkelijker en voordeliger kunnen doen. Dat is wel wennen, want dit is gedragsverandering. Daarin denken we graag mee. Dus worstel je met een dergelijke vraag neem contact met mij op voor een passende oplossing.”