Ga direct naar het artikel
6 oktober 2020

Stop & Drop een paar maanden in gebruik

Hoe staat de groene manier van horecabevoorrading ervoor?

Horecaondernemers, hun leveranciers, gemeente Maastricht en stadsaanpak Maastricht Bereikbaar werken samen aan een nieuwe, schonere manier van bevoorraden in de binnenstad. Na vijf maanden hebben de partners het gebruik van de ondergrondse stroomvoorzieningen voor Stop & Drop op de Markt en aan het Vrijthof geëvalueerd. Midden in ‘corona-tijd’ is 6 ton CO-2 bespaart. Dat smaakt naar meer. Betrokkenen willen volgend jaar 21 ton CO-2 besparen.

Stop & Drop kende een weerbarstige start. Net toen alles was voorbereid voor de ingebruikname afgelopen maart, sloeg corona toe. Gevolg: een lockdown van alle horeca tussen zondag 15 maart tot aan Pinkstermaandag 1 juni. Er was nauwelijks nog bevoorrading in de binnenstad en het was ongekend stil. Na 1 juni en zeker de  zomermaanden daarna werd het drukker in de stad, soms zelfs ouderwets druk. Tegelijkertijd moesten we de beschikbare ruimte herverdelen, rekening houden met een veilige 1,5 meter afstand en toch zorgen voor een zo aantrekkelijk mogelijke en gastvrije binnenstad. De bevoorrading van cafés en restaurants kwam weer op gang en daarmee steeg ook het gebruik van de nieuwe ondergrondse stroomvoorzieningen op de Markt en aan het Vrijthof. Ondermeer de horecaleveranciers Bidfood, Sligro, Beckers-Royen, Hanos en Daily Fresh Food doen mee.

Moeilijke tijden, toch resultaten

Inmiddels zijn de resultaten van de eerste vijf maanden geëvalueerd.  Betrokkenen zijn enthousiast dat in moeilijke tijden toch de eerste resultaten zijn geboekt. Voor 2021 willen de partners het gebruik van Stop & Drop verder stimuleren en verkennen waar nog meer vaste parkeerplekken met ondergrondse stroomvoorzieningen aangelegd kunnen worden. Voor 2021 is de ambitie 21 ton Co2 -uitstoot te besparen. Dit staat gelijk aan de gemiddelde uitstoot van tenminste 5 huishoudens op jaarbasis. Dit jaar is van april tot en met augustus zo’n 6 ton minder CO2 uitgestoten. Een besparing van 1,4 huishouden op jaarbasis.

De evaluatie leverde ook aandachtspunten op. Een betere herkenbaarheid in het straatbeeld van de stroompunten. Meer chauffeurs, horeca-leveranciers en horecaondernemers wegwijs maken in een goed en maximaal gebruik van de stroompunten. Voorkomen van stroomstoringen en onrechtmatig gebruik.

Elke beweging telt! Stop & Drop is een van de initiatieven richting ‘vergroening’ van alle bestel- en vrachtverkeer in de binnenstad in 2025. Zero emissie stadslogistiek draagt bij aan schonere lucht, minder geluid en een betere bereikbaarheid voor een toekomstbestendige, leefbare en economisch vitale stad.

Zelf aan de slag?

Wil jij ook aan de slag met kostenefficiënte en meer duurzame logistiek? De logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar helpen je gratis op weg. Neem contact op met projectlieder binnenstad Maastricht jelle.ummels@zuid-limburg-bereikbaar.nl

 

Jelle Ummels
Projectleider Gebiedsgerichte aanpak & Binnenstad
Reclame online Stop&Drop Overzicht
Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief