Ga direct naar het artikel
12 januari 2021

Stadscentra leefbaar en economisch vitaal houden

2021 is een belangrijk jaar voor Maastricht. Eind maart neemt de gemeenteraad van Maastricht een besluit over Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) en de invoering van een Zero Emissie zone in 2025. In het kader van het klimaatakkoord zijn er 30 tot 40 steden die mogelijk mee doen. Samen met ondernemers, inwoners, logistieke bedrijven en belangenorganisaties heeft programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar gewerkt aan een implementatieplan dat Zero Emissie Stadslogistiek haalbaar en betaalbaar maakt.

Het doel van ZES is het behouden van een veilig, gezond en aantrekkelijk stadscentrum én economische vitaliteit voor een toekomstbestendige stad. Enerzijds betekent ZES  de invoering van een ZE zone, dus schoner transport, maar vooral ook een meer efficiënte en duurzame aanpak van alle bestel- en vrachtverkeer dat in het stadscentrum moet zijn. Want dat kan slimmer en beter: door het bundelen van leveringen door ondernemers; door de invoering van zogenaamde stadshubs, waar goederen en afval geleverd en gehaald kunnen worden; door logistieke centra aan de rand van de stad voor grote leveringen, waarvandaan met e-bestelbusjes of e-cargobikes ondernemers goederen geleverd krijgen. Om dit te stimuleren zijn er belastingvoordelen en subsidies, maar ook initiatieven die de samenwerking tussen verschillende betrokken partijen bevorderen. Die slimme logistiek levert de ondernemer ook winst.

ZES zorgt daarmee voor een binnenstad waar het goed toeven, leven en ondernemen is, waar je b.v. op een terras kunt zitten zonder ronkende motoren. ZES zorgt voor schone lucht, een beter bereikbare en veilige binnenstad en draagt uiteindelijk ook een substantieel bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot (1,4% van het landelijke totaal). Een kosten- en batenanalyse komt uit op een maatschappelijke winst van € 25 miljoen na aftrek van de benodigde investeringen.

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief