Ronde tafel bijeenkomst Zero Emissie Stadslogistiek met binnenstad partners en bewoners


Na de online startbijeenkomst op 4 juni, waren de deelnemers aan de ronde tafel bijeenkomsten op 7 juli maar wat blij deze keer live met elkaar te kunnen overleggen.
Afgelopen 7 juli hebben twee ronde tafel bijeenkomsten plaatsgevonden om het implementatieplan in wording voor Zero Emissie Stadslogistiek te bespreken. Eén tafel voor binnenstadpartners en bewoners en één tafel voor logistieke partners. ZES gaat over het gezamenlijk werken aan ‘vergroening’ van alle bestel- en vrachtverkeer in het stadscentrum. Zero staat voor géén uitstoot aan de uitlaat. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van de deelnemers aan de ronde tafel bijeenkomst voor binnenstadpartners en bewoners?
De vertegenwoordigers van binnenstadpartners en bewoners scherpen de ambitie voor duurzame, emissieloze stadslogistiek nog wat aan: het is een opdracht voor logistieke bedrijven, ondernemers, overheid én burgers. Burgers zoals vaste inwoners, tijdelijke inwoners zoals studenten én bezoekers. En ja daarvoor is een totaalaanpak nodig die rekening houdt met milieu, leefbaarheid én economische vitaliteit. En ja, het is nu het moment om kansen te bundelen en slagen te maken, want er gebeurt al van alles om van benzine, diesel en lpg over te stappen op duurzame energie.
Specifieke aandachtspunten en ambities
De deelnemers hebben ook specifieke aandachtspunten en ambities. De fietsersbond wijst op fietslogistiek en fietsveiligheid. De Universiteit Maastricht zet in op het belang van duurzame mobiliteit voor werknemers en studenten én op duurzame logistiek. De Bijenkorf zet in op een andere manier van voorraadbeheer en beleveringen. Het grootwinkelbedrijf huurt voorraadruimte aan de rand van Maastricht. Kleinere bestelbusjes brengen twee keer per week nieuwe voorraad. Voor het zogenaamde BOS-overleg waarin Bewoners, Ondernemers en Studenten samenwerken voor een schone, bereikbare en groene stad is Zero Emissie Stadslogistiek een van de pijlers om Maastricht goed op de kaart te zetten. Volgens BOS moeten we ons realiseren dat het tijd is om te kiezen voor meer faciliteiten voor fietsers en voetgangers en minder ruimte te bieden aan auto’s. Voor Milieudefensie zijn de effecten van Zero Emissie Stadslogistiek op de luchtkwaliteit en daarmee op de gezondheid het ALLERbelangrijkste. De SAHOT (Samenwerkende Hotels Maastricht) laat weten te werken aan een groenere bevoorrading van hotels. Maar wil ook dat gasten op een milieuvriendelijke manier naar de binnenstad komen. Koninklijke Horeca Nederland bepleit synergie tussen logistiek en verblijfsklimaat, tussen bewoners en gasten én voor een nieuwe manier van denken. Een denken vanuit de randen van de stad om ruimte te creëren voor de binnenstad. Evofenedex benadrukt dat Maastricht samen met ongeveer 30 andere steden meedoet om Zero Emissie Stadslogistiek in 2025 concreet in te voeren. De vervoersorganisatie zoekt vooral ondernemers die mee willen doen. En stelt dat innovators ook moeten kunnen verdienen, want de bereidheid om te investeren is er maar de business case moet realistische en haalbaar zijn.
Complexe opgave
Alle deelnemers onderstrepen het belang van schone logistieke kilometers; van minder logistieke kilometers; van een verhoging van de beladingsgraad per rit; van meer beleveringen in ochtenduren en avonduren en minder overdag. Maar…de deelnemers onderstrepen ook dat het een complexe opgave is waarin overheid, ondernemers, bedrijven en bewoners moeten samenwerken. Verschillende woordvoerders pleiten daarom voor meer bemoeienis van de gemeente door regelgeving in combinatie met handhaving.
Zero-emissie-zone
Met de deelnemers aan de ronde tafel bijeenkomst wordt ook het instellen van een zero-emissie-zone besproken. De landelijke overheid heeft het wettelijk mogelijk gemaakt om vanaf 1 januari 2025 een zero-emissie-zone in te stellen volgens nationale kaders die voor iedere gemeente hetzelfde zijn. Dat vraagt om forse investeringen van ondernemers en overheid. Denk aan de aanschaf van bestel- en vrachtauto’s die niet meer rijden op benzine, diesel of lpg en aan extra faciliteiten voor elektrische laadinfrastructuur in de binnenstad. Daarom gaat bij het implementatieplan voor het invoeren Zero Emissie Stadslogistiek ook veel aandacht uit naar ondersteunende en stimulerende maatregelen in aanloop naar de invoering van een zero-emissie-zone in 2025. Ook de deelnemers van de ronde tafel bijeenkomst kunnen hiervoor ideeën aanreiken.
Meer weten? Zie ook ‘Ronde tafel bijeenkomst Zero Emissie Stadslogistiek met logistieke partners’.
Overzicht deelnemers Binnenstad partners en Logistieke partners
Presentaties, verslagen en rapporten. Hier worden binnenkort ook de verslagen van de twee ronde tafel bijeenkomsten op 7 juli 2020 toegevoegd.
Veel gestelde vragen en begrippenlijst waaronder de verschillen tussen een zero-emissie-zone (geen uitstoot aan de uitlaat van alle bestel- en vrachtverkeer in de binnenstad en gericht op energietransitie) en een milieuzone (oude dieselmotoren en van alle automobilisten uit de stad weren ten gunste van betere luchtkwaliteit.)