Ga direct naar het artikel
26 augustus 2019

Proef fietsparkeervak

Sinds 19 augustus is de gemeente Maastricht gestart met een proef kort fietsparkeren in de Helmstraat. De vaste fietsrekken voor de Albert Heijn worden vanaf 9 september weggehaald en vervangen door fietsparkeervakken waar je maximaal 1 uur kunt parkeren. Zo ontstaat er meer ruimte voor fietsers die kort hun (brom)fiets willen stallen.

De fietsrekken in de Helmstraat staan vaak overvol met fietsen die er lang staan. Kort je fiets parkeren om even naar de AH te gaan, is lastig. Fietsers zetten hun fiets op het trottoir met als gevolg een overvolle stoep. De doorgang wordt zo belemmerd en kan soms zelfs leiden tot een onveilige situatie. Samen met de ondernemers en omwonenden in de Helmstraat is besloten om een half jaar de proef kort fietsparkeren uit te voeren. Daarna bepalen de partijen samen of er een gevolg kan worden gegeven aan de proef. 

Wanneer start de proef?

Vanaf maandag 9 september verdwijnen de vaste fietsrekken voor de Albert Heijn en worden vervangen door de kort fietsparkeervakken. In deze vakken kun je maximaal 1 uur je fiets of bromfiets parkeren. 

Wil je je (brom)fiets langer stallen? 

Dan kun je voor je fiets terecht in de overdekte stalling op het Vrijthof, de overdekte stallingen met toezicht op de Markt en de Kesselskade of de rekken rondom het Vrijthof. Je (brom)fiets kun je langer stallen op de onbewaakte en niet overdekte stallingen op het Keizer Karelplein, op de hoek van de Grote Gracht/Boschstraat, bij de Wilhelminabrug, Vissersmaas en Het Bat. In de binnenstad van Maastricht is het verboden om (brom)fietsen buiten de daarvoor bestemde parkeerplaatsen te stallen. Staat jouw (brom)fiets buiten het vak of langer dan 1 uur in het vak aan de Helmstraat? Dan kan er handhavend worden opgetreden.

Hoe worden fietsers geïnformeerd?

Flyeraars van Maastricht Bereikbaar informeren sinds half augustus fietsers over de stallingsmogelijkheden in de buurt van de Helmstraat en brengen ze op de hoogte van de toekomstige fietsparkeervakken. Vanaf 9 september worden fietsen die nog in de fietsrekken staan verwijderd door de medewerkers van het team Handhaving van de Gemeente Maastricht en naar het Fietsdepot van de gemeente gebracht. Fietscoaches van Maastricht Bereikbaar leggen ter plekke de regels uit.

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief