13 oktober 2021
#Posifiets is steeds meer van en voor Maastricht. Op maandag 11 oktober stapten burgemeester Annemarie Penn-te Strake, wethouder Gert-Jan Krabbendam en pers op hun tweewieler voor ‘n #posifiets route door de stad. De toer ging langs zes locaties: Ezelmarkt, Tapijnkazerne, Sporenstraat, Vijfharingenstraat, Bourgognestraat en het Fietsdepot Gerardusweg.
Universiteit Maastricht, bewoners, ondernemers, studentenvereniging Tragos, street-art kunstenaar, Stichting Samen Onbeperkt, woningcorporaties, medewerkers van het fietsdepot aan de Gerardusweg, handhaver en wijkgebonden medewerker van de gemeente lieten zien hoe ze meedoen.
#Posifiets zet in op #vakerfietsen, #veiligfietsen en #veilig stallen. Iedereen die kiest voor de fiets en de auto laat staan werkt mee aan schonere lucht, een goed bereikbare en aantrekkelijke binnenstad. #Posifiets is fietsen op zo’n manier dat je er zelf blij van wordt én niemand anders tot last bent. Dus ook: parkeren in een fietsenrek, zodat de stoep vrij blijft. En fietsen met je hoofd in de wind in plaats van in je telefoon. Inzetten op steeds betere fietsfaciliteiten, zorgen voor goede informatie, samenwerkingen aangaan en pas handhaven wanneer het echt niet anders kan. Dát zijn de pijlers van de #posifiets-aanpak. De gedragscampagne is een initiatief van Gemeente Maastricht en de stadsaanpak Maastricht Bereikbaar van het programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar.
Bestuurders en pers gaan in gesprek met Rabbe Dormans en Gido Boere van de UM en de bewoners/ondernemers Guus Röll (Kunst en Antiquiteiten) en Tuur Huijbreghts (café Tribunal). De fietswacht van de UM roept studenten op hun fiets in de stallingen van de universiteit te zetten en niet massaal tegen de gevel te plaatsen.
De drie grote etalages aan de Vijfharingenstraat zijn omgetoverd tot een soort grote kijkkasten met ‘kunstinstallaties’ over #posifiets. Ze geven passanten een andere, onverwachte kijk op fietsen in Maastricht. In de kleinere etalages zijn tips te lezen en is een overzichtskaart met fietsparkeerfaciliteiten te bekijken.
Studenten en bestuurders doen mee met de #Posifiets Obstacle Run en ervaren hoe belangrijk het is dat op een stoep minimaal 1 meter vrij blijft. Paul Hellebrekers van de Stichting Samen Onbeperkt: “Een meter vrije doorgang zorgt voor veiligheid en voorkomt onderlinge irritaties.” Gido Boere van de UM en leden van de studentenvereniging Tragos vertellen over de nieuwe depots van de UM waar studenten hun fietsen kunnen inleveren die ze niet meer gebruiken.
Bestuurders en pers gaan in gesprek met directeur Jos Crijns van Avance, kunstenaar Dave de Leeuw en enkele bewoners over de vele lukraak geparkeerde fietsen in de straat. De nieuwe mural is een eye catcher en zorgt met de tekst ‘Fiets ‘m door naar de stalling’ voor positieve energie in de Bourgognestraat.
Lokale ondernemers van de Sporenstraat werken samen met vastgoedeigenaren, huurders en horeca om bezoekers, voorbijgangers en inwoners te attenderen op het #veiligstallen van de fietsen en zo de straat aantrekkelijk en veilig te houden. Een ondernemer: “Wat was ik jarenlang ontevreden over de vele fietsen in de straat. Er gebeurde niets. Door #posifiets leren we elkaar beter kennen. Het geeft positieve energie om samen het wild parkeren van fietsers aan te pakken. We moeten nu volhouden, want we zijn er nog niet.”
Bestuurders en pers gaan in gesprek met medewerkers van het Fietsdepot. Een medewerker van het gemeentelijk team Handhaving vertelt over fietsen die verwijderd zijn omdat ze verkeerd gestald waren. Wie de fiets weer wil ophalen betaalt sinds 1 oktober 25 euro.