Ondernemer Pierre Veugen over ZES: "Blijf positief en ga uit van de mogelijkheden"
Pierre Veugen (53) is eigenaar van bloemisterij Rozengaard. De zaak bestaat 30 jaar op 3 september 2023.
Als ondernemer met een winkel in Wyck heeft ook Pierre te maken met Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) per 1 januari 2025. Je mag als ondernemer vanaf die datum niet zomaar meer met een bestelbus of vrachtauto op benzine, (bio)diesel, lpg, of die hybride is, de zone in. Je bent welkom in de zone als je gebruik maakt van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof).
Hoe bereidt Pierre zich voor op ZES?
Pierre, wat heb jij met duurzaamheid?
“Ik vind een bijdrage leveren aan een betere wereld belangrijk en ben niet voor niets aangesloten bij Fleurop, al 25 jaar. Bij Fleurop staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Onze winkel heeft zelfs al de stap ‘goud’ verdiend binnen Fleurop, wat inhoudt dat we alles goed doen op duurzaam gebied qua verpakkingen, leveranciers en ga zo maar door.
Privé heb ik overigens zonnepanelen, een duurzaam en geïsoleerd huis en rijd ik een hybride wagen. Het is goed om daar waar het kan een weloverwogen keuze en dus een verschil te maken. Een betere wereld begint écht bij jezelf.”
Welk vervoer verwacht jij te hebben op 1 januari 2025?
Pierre: “We hebben een fiets met een bak voorop, daarmee brengen we sporadisch wel eens bloemen weg. Maar de grotere bestellingen bezorgen we met een bus. En dat doen we in 2025 met een nieuwe, elektrische bestelbus. Mijn vaste bezorger bestuurt de bus dan. BIoemen zijn fragiel en moeten met zorg vervoerd worden. Je kunt ze niet zomaar met een gezamenlijke goederenservice naar je klant brengen. Daarom wil ik dit zelf blijven doen, dan wel met passend vervoer. De bezorger zal vast moeten wennen aan het elektrisch vervoer, maar dat heb je bij elke nieuwe wagen. Je moet het je even eigen maken, maar dat komt wel goed.
Ik heb al vooronderzoek gedaan bij mijn vaste Mercedesgarage. Zij hebben mijn huidige, zuinige dieselbus gecheckt en die is nog in een goede conditie. Deze bus is heel schoon. Toch wil ik op den duur een elektrische bus, dat is nóg beter voor het milieu en ja, ook nodig vanwege ZES.
Mijn garage belt me zodra zij denken dat de bus optimaal ontwikkeld is, zo ongeveer over 1,5 jaar, en dan ga ik hem aanschaffen (via lease, zoals bij al mijn bedrijfsauto’s). De elektrische bus kost rond de 75000,- EUR en je krijgt wel wat subsidie, maar de kosten zijn toch het dubbele van de bussen die ik eerder koos. Niet erg, want nu heb ik een bus die straks aan alle eisen voldoet en hopelijk doe ik er ook zo lang mogelijk mee.”
Bezoek je de stadslogistieke cafés?
“Jazeker, ik ben bij de eerste twee stadslogistieke cafés aanwezig geweest (zie “Hoe aangenamer het verblijfsklimaat, hoe beter wij kunnen ondernemen” | Maastricht Bereikbaar, red). Het is goed om te leren van de verhalen van andere ondernemers en om zelf input te geven. De gemeente en andere betrokkenen bij ZES pakken de voorbereidingen grondig aan, maar er komen toch nog steeds nieuwe vragen naar boven. Je ziet ook hoe gedifferentieerd ze te werk moeten gaan: elke ondernemer heeft te maken met andere vraagstukken en problemen/oplossingen.
Het is fijn dat die vragen opgepakt worden en dat de betrokkenen daar op antwoorden of later op terugkomen. Ik ga ook zeker naar het derde stadslogistieke café. Ik verwacht daar weer veel op te steken en ook mijn eigen ideeën over te kunnen brengen. Ik bewonder de ondernemers van het Jekerkwartier die hun krachten bundelen en samenwerken als het gaat om leveringen. Helaas is dat niet zo makkelijk te realiseren voor bloemenwinkels, maar ik kijk uit naar een gebundelde afvalinzameling.”
Welke vragen heb je zelf nog, als het gaat om de uitvoering van ZES?
“Ik kan me wel aanpassen, maar hoe doen andere retailers dat? We moeten iets gaan doen aan het milieu zeker, maar bepaalde uitzonderingen zijn nodig. Goed dat er daarom ook ruimte is voor ontheffingen. Mijn leverancier heeft een grote vrachtwagen, komt op maandag en op woensdag, en op vrijdagnacht. Ik weet niet goed hoe hij met een kleine elektrische bus of auto bloemen moet brengen. Hij gaat alle klanten af. Het is min of meer een rijdende winkel. Vroeger bracht zo iemand alles naar een depot maar die tijden zijn veranderd. Dat kan niet zomaar weer wijzigen. Het product wordt daar niet beter op. En het is ook niet duurzaam als een plant straks maar drie dagen bloeit in plaats van tien dagen. Mijn leverancier zal een ontheffing moeten aanvragen. Hoe hij dat precies moet doen, dat zou ik dan wel willen weten. Maar die informatie volgt vast nog.”
Wat raad je andere ondernemers aan?
“Check je huidige vervoer. Heb je een wat oudere, echt niet schone (benzine)bus, wacht niet zoals ik dat nu doe. Koop dan zo snel mogelijk die elektrische bus. Het is nodig. Je zult vast even moeten slikken over de kosten die je maakt. Het is ook niet niks, maar het zij zo. Schroom niet om de subsidie te gebruiken. Besef ‘dit hoort er nu eenmaal bij’. In andere steden moeten ondernemers deze kosten ook maken. De wereld doet steeds meer zijn best om het klimaat niet verder te beschadigen. Maastricht ook. En de ondernemers hierdoor ook.
Het is voor een startende ondernemer misschien gemakkelijker om deze hogere kosten te accepteren dan voor de geroutineerde ondernemers, zoals ikzelf. Een starter denkt: het is zoals het is, dit is de situatie waarop ik mijn bedrijfsplan aanpas. Een oude rot in het vak ziet vooral een verandering. Maar ook dat hoort bij het ondernemerschap. Risico’s nemen, meebewegen met de markt.’
Heb je nog meer tips?
- Blijf positief! Probeer uit te gaan van mogelijkheden. Fleur de situatie voor jezelf op door (aanschaf)plannen te maken en blijf niet hangen in je (eventuele) emoties rondom de extra kosten.
- Accepteer de situatie. Het is een uitdaging om ondernemer te zijn en ook deze situatie is spannend, het hoort erbij.
- Praat uitgebreid met medewerkers van een garage en koop alvast jouw nieuwe transport.
- Of: spaar nog even door, koop nu nog niet, maar oriënteer je en leg nu al nuttige contacten, zodat je die bus straks wel op tijd geregeld hebt.
Toen ik net begon, speelden dit soort duurzaamheidsbeslissingen nog niet zo’n grote rol. Nu kun je er niet meer omheen. De tijden zijn veranderd, en dat is maar goed ook, voor de wereld.”


Vragen
Heb je vragen aan Pierre? Stuur hem dan een e-mail via info@rozengaard.nl.
Wil je meer weten over ZES? Lees je dan in via deze pagina: Op weg naar ZES Maastricht | Maastricht Bereikbaar.