Voortgang Noorderbrug en nieuwe situatie vanaf 21 augustus

De Noorderbrug is sinds 7 augustus afgesloten. Hoe gaat het tot nu toe? We informeren je over de voortgang van het werk, de situatie op de weg, de bereikbaarheid van de Noorderbrugparade op zondagavond 20 augustus en over de nieuwe verkeerssituatie vanaf 21 augustus.

In de 1e week van de afsluiting is er vooral gesloopt. Op zondagmiddag 13 augustus begon het inschuiven van het nieuwe brugdeel en op dinsdagochtend 15 augustus lag het brugdeel op z’n plek. Deze week staat de afbouw centraal. Een verslag van dag tot dag en prachtfoto’s vind je op de website van Noorderbrug.

Bereikbaarheid van de stad tot nu toe

De ochtendspits verloopt steeds redelijk rustig. De avondspits is wel druk én kwetsbaar. Op en rond de Kennedybrug loopt het snel vol en er ontstaan wachtrijen, vooral richting stadscentrum. Hierdoor moet ook verkeer op de Akersteenweg soms lang voor rood wachten. Vervelend, maar helaas onvermijdelijk. Ook op de Maasboulevard is het dagelijks druk 'stad uit'. Houd dus rekening met vertraging. Op andere plekken in de stad waren er geen grote problemen. Door slim reisgedrag, diverse verkeersmaatregelen en actueel bijsturen vanuit de verkeerscontrolekamer bleef de situatie beheersbaar. We willen dit resultaat de laatste dagen graag vasthouden. Daarom blijft de oproep: ga slim op weg, via de nog beschikbare acties óf door de avondspits te mijden als je met de auto de Kenneybrug kruist. Vermijd in elk geval de topdrukte tussen 16.30 en 18.00 uur.

Spectaculaire parade op de oude brug

Op zondagavond 20 augustus organiseert het project Noorderbrugtracé een spectaculaire ‘Noorderbrugparade’ met top straattheateracts van Theater Titanick en Les PlasticiensVolants, bovenop de ‘oude’ brug. Zo nemen we allemaal samen symbolisch afscheid van de ‘oude’ brug en verwelkomen we de ‘nieuwe’ brug. Met de parade bedankt het project inwoners en bezoekers van de stad voor hun begrip en medewerking tijdens de inschuifoperatie. Iedereen is zondag 20 augustus welkom vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig, maar kom op tijd want vol = vol!

Bereikbaarheid Noorderbrugbrugparade

De ingang van het terrein is bij de Bosscherweg, bij de oude afrit van de Noorderbrug. We raden je aan om met de fiets, te voet of met het OV naar de Noorderbrugparade te komen. Bij de ingang van het terrein is een ruime, tijdelijke fietsenstalling. Let op: na afloop van de parade moeten alle fietsen weg zijn. Kom je met de auto? Parkeer dan betaald bij parkeerterein Sphinx of P+W Cabergerweg en loop verder naar de ingang. Houd er rekening mee dat de Bosscherweg die avond is afgesloten voor autoverkeer van 18.00 uur tot middernacht. Op onze Slimme Kaart vind je de omleidingen, actuele verkeersdrukte én parkeerinformatie.

Lees meer over de toegang tot de brug op de website van de Noorderbrug.

Nieuwe rijroutes vanaf 21 augustus

Als alles volgens planning blijft verlopen, rijdt autoverkeer tussen de A2 en het stadscentrum vanaf maandagochtend 21 augustus 2017 over de nieuwe Noorderbrug. Maar let op: de situatie is dan niet meer als vanouds. Wees alert, let goed op de borden en zet het navigatiesysteem uit.

  • Het oude tracé inclusief de afrit naar en de oprit vanuit het centrum (de ‘krullen’ bij de Boschstraat/Bosscherweg) zijn definitief vervallen. De oprit (krul naar Noorderbrug) wordt gesloopt en de afrit (krul naar de Boschstraat/Bosscherweg) blijft behouden als een kunstwerk.
  • Tot in de zomer van 2018 is er een omleiding voor autoverkeer naar het centrum via de Cabergerweg, Frontensingel, Boschstraat/Bosscherweg. Diezelfde route geldt ook voor de terugweg naar de A2. Bekijk de luchtfoto.
  • Verkeer vanuit de Fort Willemweg en de Belvédèrelaan (de nieuwe verbinding tussen Smeermaas en Maastricht) kan voortaan doorgaan naar de Noorderbrug en andersom.
  • Houd er rekening mee dat routes naar sommige parkeerterreinen anders zijn. Dat is op de bewegwijzeringsborden aangegeven.
  • Het fietspad van de Noorderbrug blijft afgesloten tot in de zomer van 2018. Tot die tijd geldt de omleiding via de Wilhelminabrug

Het werk gaat door!

Na ingebruikname van het nieuwe Noorderbrugtracé zijn we er nog niet. De werkzaamheden voor het project gaan door tot eind 2018. Vanaf september 2017 start de bouw van de op- en afritten voor de toekomstige knoop Boschpoort. Tegelijkertijd beginnen de voorbereidingen voor de herinrichting van de Cabergerweg en Frontensingel. De wegenbouwers van Strukton nemen ook de Bosscherweg nog onder handen. 

Hinder nog niet voorbij

De grootste verkeershinder is straks voorbij, maar afsluitingen en omleidingen zijn nodig zolang de werkzaamheden voor het project Noorderbrugtracé duren. Dat geldt ook voor project A2 Maastricht. Vanaf september start de laatste forse klus voor de afbouw van het totale verkeerssysteem bij Geusselt: de herinrichting van de Viaductweg en de Terblijterweg. Lokaal en regionaal autoverkeer naar en vanuit de omliggende wijken krijgt dan te maken met langdurige afsluitingen en omleidingen.

Via onze nieuwsbrief en Facebookpagina houden we je over de actuele bereikbaarheid en slimme reisalternatieven.