Slim werken? Deel uw ervaringen

Maastricht Bereikbaar is op zoek naar mensen die een of meerdere dagen per week thuis werken of op een andere slimme manier bezig zijn met Het Nieuwe Werken. Wilt u uw ervaringen delen? Laat het ons weten. Lees ter inspiratie het verhaal van Ingrid Machiels, communicatieadviseur bij de gemeente Maastricht.

Steeds meer werknemers maken gebruik van de mogelijkheid om slim te werken. Door voor of na de spits te beginnen of een dag thuis te werken, vermijden ze de files. Maar dat is niet het enige voordeel. “Plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen werken is voor mij belangrijk.”

Ingrid Machiels is communicatieadviseur bij de gemeente Maastricht. Ze werkt 4,5 dag per week. Haar werkplek is  Mosae Forum in Maastricht, maar op vrijdag werkt Ingrid thuis. “De flexplekken op kantoor zorgen voor veel omgevingslawaai”, vertelt Ingrid. “Vooral op maandag en dinsdag, als het erg druk is. Er zijn wel concentratieplekken, maar die zijn vaak als eerste bezet. Thuis vind ik meer rust om te werken, er is minder afleiding. En ik heb meer bewegingsvrijheid. Voor mijn werk zit ik vaak achter de pc, ik moet veel  lezen, voorbereiden, bellen en schrijven. Een andere omgeving, waar ik me goed kan concentreren, brengt me soms op betere ideeën. Dat hoeft voor mij overigens niet per se thuis te zijn; ik ga ook wel eens naar de bieb bijvoorbeeld. Het gaat vooral om de rust van de plek.” 

Zinvol

Bij de gemeente Maastricht is het geen probleem als medewerkers een dag of meer thuis willen werken. Sterker nog: het onderwerp komt standaard aan de orde in de plannings- en beoordelingsgesprekken die iedereen krijgt. Ingrid: “Ik zou zelfs nog vaker thuis kunnen werken als ik wil, maar soms is het ook fijn om op kantoor te zijn. Ik zoek dan bewust collega’s op om te overleggen of ik plan afspraken in. In het begin moest ik er aan wennen. . Dan had ik het idee dat ik van 9 tot 5 aanwezig moest zijn.. In mijn werk wil ik zinvol bezig zijn en mezelf blijven ontwikkelen. Thuis word ik minder gedreven door de waan van de dag, daar kan ik me beter focussen. Ik waak er bijvoorbeeld voor om niet continu op mailtjes te reageren en ik bepaal mijn eigen agenda. Zo werk ik efficiënter en krijg ik meer gedaan dan op kantoor.”

Valkuil

Voor Ingrid is het gevoel van plaats- en tijdsonafhankelijk werken bijna een noodzaak om goed te kunnen functioneren. Maar ze realiseert zich dat dat ook een valkuil kan zijn. Thuis werken vereist immers een zekere discipline. “Je moet een goede werkomgeving kunnen creëren die past bij je activiteiten, zonder te veel afleiding. En je moet in staat zijn om je zelf te kunnen aansturen en te weten wat je doel is. Als je dat kunt en je werk laat het toe, raad ik thuis werken absoluut aan.”