Slim parkeren: kies een passend parkeertarief

Vanaf 1 januari 2014 heeft Maastricht een nieuw model voor de tarieven in parkeergarages en –terreinen. Parkeren aan de randen van het centrum is goedkoper geworden, wie dichter in de binnenstad wil parkeren, betaalt meer. Met dit model wil de gemeente samen met Q-Park de verkeersdruk op de centrumgarages verminderen en de leefbaarheid en luchtkwaliteit in de binnenstad verbeteren.

Het nieuwe model biedt u als automobilist meer keuzemogelijkheid: u kiest de parkeerplek die het beste aansluit bij de aard van uw bezoek: veel of weinig tijd, dichtbij bestemming of iets verder lopen, groot of klein budget. Maastricht kent in totaal ongeveer 5.600 parkeerplaatsen in garages en op terreinen. Ruim 3.300 plekken zijn in het nieuwe model goedkoper. Ongeveer 2.300 plaatsen zijn in prijs omhoog gegaan. 

Niet meer per uur betalen
Sinds 1 januari 2014 rekent Q-Park bij de parkeergarages en –terreinen ook af in kleinere tijdseenheden. Dit systeem zal vaak goedkoper zijn. Wanneer u bijvoorbeeld één uur en vijf minuten parkeert, hoeft u geen twee uur te betalen. Het principe van het model is eenvoudig: u betaalt € 1,- / € 2,- / € 3,- etc. en krijgt daar parkeerminuten voor terug.

Ook de dagtarieven per garage zijn veranderd volgens het principe: hoe centraler hoe duurder. Blijft u langer in de stad, dan is het dus extra aantrekkelijk om aan de rand van het centrum te parkeren. Om op topdagen de filedruk richting de centrumgarages aan de westzijde van de Maas te verminderen, is bovendien parkeren in Wyck en Céramique in verhouding goedkoper geworden. Het voordeel van een compacte stad wordt hier optimaal benut. 

Bekijk de flyer met de nieuwe parkeertarievenstructuur.