Samen maken we regio Zuid-Limburg slim en duurzaam bereikbaar

Het einde van het jaar 2017 komt in zicht. Een goed moment om terug en vooruit te blikken.

Terugblik 2017

2017 was een enerverend jaar voor Maastricht Bereikbaar.

  • 8 werkgevers, goed voor 5.000 arbeidsplaatsen, sloten zich bij ons aan. Daarmee groeide het aantal partijen dat meewerkt aan een betere bereikbaarheid in Zuid-Limburg tot 50. De circa 55.000 medewerkers van deze partners stimuleren we via een probeeraanbod om (wat vaker) de auto te laten staan en voor een alternatief te kiezen. Denk aan de e-bike, het OV, reizen via een P+R of carpoolen.
  • Aan de zuidzijde van de stad startten we met een nieuwe P+R. 200 parkeerplekken in P5 van MECC bieden forenzen en bezoekers een jaar lang de mogelijkeid om gratis te parkeren in combinatie met een goedkoop busticket naar hartje stad.
  • Voor de succesvolle P+R-locatie Maastricht Noord presenteerden we uitbreidingsplannen. Half 2018 krijgt het terrein definitief 210 extra plekken.
  • De 2-weekse afsluiting van de Noorderbrug in augustus is zonder grote verkeershinder verlopen. Maastricht en regio Zuid-Limburg bleven bereikbaar. Bewoners, bezoekers en forenzen gingen goed geïnformeerd op weg en lieten massaal de auto staan. Zo sloeg angst voor een onbereikbare stad om in brede waardering en begrip. Daar zijn we nog steeds trots op en dankbaar voor.
  • En wat was het mooie fietszomer in Maastricht! De campagne Heel Maastricht Fietst bleek een schot in de roos. Mede dankzij de duizenden mensen die op de tweewieler stapten. Fietsers werden in het zonnetje gezet en potentiële fietsers werden succesvol verleid om te gaan fietsen.
  • Tal van andere campagnes, acties en inspanningen leidden ertoe dat stad en regio ook dit jaar bereikbaar bleven. Samen met vele betrokken partijen en slimme reizigers zorgden we in 2017 voor 3.100 spitsmijdingen per dag: een rij auto’s van 12,4 km. Oftewel: van Maastricht tot Beek. Deze spitsmijdingen zorgden niet alleen voor minder verkeersdruk, maar voor een beter en gezonder milieu door circa 4.200 kiloton CO2-reductie (de uitstoot van ongeveer 520 huishoudens per jaar).

Vooruitblik 2018

2018 is een spannend jaar voor Maastricht Bereikbaar. Tot de zomer van 2018 gaan we op volle stoom verder. Niet duidelijk is of daarna de financiering vanuit het Rijk wordt voortgezet. Nu de grote werkzaamheden (A2 en Noorderbrug) langzaam tot een einde komen, verbreedt de focus bovendien: naast betere bereikbaarheid richten we ons steeds meer op slimme en duurzame mobiliteit. Samen met onze partners gaan we in gesprek over onze toekomst. We houden je op de hoogte!