Maastricht Bereikbaar wint 1e prijs Beter Benutten Award 2015

Tijdens de jaarlijkse Resultatendag Beter Benutten op 25 juni won Maastricht Bereikbaar de Beter Benutten Award 2015. Minister Schultz Van Haegen reikte de prijs uit. Volgens de jury stak de inzending van Maastricht - het project Kom op, kies slim! - met kop en schouders uit boven de andere inzendingen. Dit jaar was het thema gedragsbeïnvloeding.

Maastricht Bereikbaar behaalde de eerste plaats met de inzending van het project Komop! Kies slim!. In dit project wordt de reiziger stap voor stap begeleid naar een duurzame gedragsverandering. Deelnemers die alle stappen doorlopen, verminderen hun autoritten voor woon-werkverkeer structureel met 75%. De aanpak is ook inzetbaar in andere regio's. De jury gaf complimenten voor de stapsgewijze aanpak in het project, de gedragsverandering die gericht is op de intrinsieke motivatie van de deelnemers (verleiden) en de relatief lage kosten waardoor het ook aantrekkelijk is voor andere regio's om deel te nemen.

Twaalf inzendingen
Jaarlijks vindt een resultatendag plaats om te bekijken wat er in de verschillende regio's is bereikt. Op 25 juni vond de resultatendag plaats in DeFabrique in Utrecht. De verschillende regio's konden projecten inzenden waarbij het gelukt is om reisgedrag succesvol te beïnvloeden. Er waren twaalf inzendingen. De tweede plaats was voor de regio Noord-Brabant en de derde plaats voor de regio Arnhem-Nijmegen. Een onafhankelijke jury beoordeelde de inzendingen. Daarnaast konden bezoekers van het congres op 25 juni hun stem uitbrengen voor de publieksaward.

Beter Benutten Award 2015
Beter Benutten wil graag leerervaringen ophalen over gedragsbeïnvloeding. Acties die motiveren tot een ander reisgedrag, maatregelen die ingesleten gewoontes doorbreken en mensen overtuigen dat ‘anders’ ook beter is. Die projecten hebben de grootste kans op een duurzaam effect. Want dat is gedrag dat ook na het Beter Benutten programma blijft bestaan. Aan het beste project werd de Beter Benutten Award 2015 uitgereikt.