#ikreisslim: Yvonne Stallinga over slimmer reizen

Yvonne Stallinga, project- en beleidsadviseur bij Envida in Maastricht, vertelt over haar ervaringen met slimmer reizen.

"We gaan voor minder toeterende auto's en meer rinkelende bellen." 

"Envida, de organisatie waarvoor ik werk, is sinds december 2015 partner van Maastricht Bereikbaar. In samenwerking met Maastricht Bereikbaar gaan we ons mobiliteitsbeleid verder stroomlijnen. Uit een mobiliteitsscan bleek dat 76% van de Envida-medewerkers met de auto naar het werk komt. 19% doet dat met de fiets en 4 % maakt gebruik van een e-bike. De 1% die overblijft, kiest voor het openbaar vervoer voor de woon-werkreis. Bij onze organisatie is dus nog behoorlijk wat winst te behalen.

We willen graag meewerken aan minder files, aan een goede bereikbaarheid van de stad, aan de bevordering van de gezondheid van onze medewerkers en aan een beter milieu. We zijn al gestart met de eerste maatregelen en acties. In juni, juli en augustus doen we mee aan Ontdek de e-bike. Verder hebben we vanaf het najaar van 2016 een groot aantal flexibele werkplekken, en meerdere Envida-medewerkers krijgen de kans om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, dus bijvoorbeeld thuis. Daarnaast gaan we het autogebruik verminderen door het aantal parkeerplaatsen af te bouwen. En sinds half juni is het voor onze medewerkers mogelijk om mee te doen aan het nieuwe beloningsprogramma in Beweging van Maastricht Bereikbaar. Via een app kunnen medewerkers geld of producten verdienen als ze met de fiets naar het werk gaan. 

Ik vind het zelf ook belangrijk om mee te doen aan de projecten. Zodat er minder files komen en de CO2-uitstoot afneemt. En fietsen is gewoon goed voor je gezondheid. Om even je gedachten te verzetten en om je spieren soepel te houden. We gaan ons samen inzetten voor minder toeterende auto's en meer rinkelende bellen!"