Gratis parkeren en OV voor buitenlandse studenten

Dagelijks komen enkele honderden buitenlandse studenten met de auto naar Maastricht. Andere manieren van transport zijn voor hen vaak minder aantrekkelijk of duurder. Maastricht Bereikbaar wil deze groep studenten een alternatief bieden; parkeren op een van de (gratis) P+R terreinen en gratis verder reizen met een OV-shuttle.

Studenten die aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich tot eind september inschrijven. Vervolgens kunnen ze tot en met 31 maart 2015 op vertoon van de Maastricht Bereikbaar OV-chipkaart zes maanden lang gratis reizen. 

Projectleider Nick Verveen: “Zowel de Universiteit Maastricht als de Hogeschool Zuyd verlenen hun medewerking aan deze proef. We hebben hun studenten benaderd om ze te interesseren voor de Maastricht Bereikbaar OV-chipkaart. Wij checken of degenen die zich aanmelden ook echt studeren en kijken waar ze vandaan komen. Op basis daarvan selecteren we welke P+R voor hen interessant is en doen we een passend aanbod.”

Studenten die meedoen aan de proef, parkeren hun auto op een van de (gratis) P+R terreinen en reizen dan verder met de OV-shuttle. Parkeren kan op P+R Maastricht Noord, P+R Beek-Elsloo of P+R Heerlen De Kisssel. Vanaf Maastricht Noord en Heerlen gaat de reis verder met Veolia, vanaf Elsloo met de NS. Uiterlijk binnen 25 minuten is de student in Maastricht.

“De voordelen zijn voor iedereen groot”, zegt Verveen. “Er rijden minder auto's in Maastricht en omgeving, er is meer parkeergelegenheid in de stad en het is minder druk op de campus. De deelnemers hebben er ook baat bij: je hebt geen gedoe met parkeren en je spaart benzine- en parkeerkosten.”

Na eind maart 2015 wordt de proef geëvalueerd. Op basis van die evaluatie bekijkt Maastricht Bereikbaar samen met de onderwijsinstellingen of er structurele maatregelen kunnen komen.