Experiment deelfiets in Maastricht

Arriva gaat vanaf april in Maastricht experimenteren met 60 deelfietsen, verspreid over 6 plekken. Reizigers kunnen tegen betaling de fiets gebruiken voor korte ritten in de stad en na gebruik in een van de stallingen achterlaten. Op woensdag 8 februari 2017 is de eerste proefopstelling van zo'n stalling met 5 fietsen geplaatst bij Mosae Forum.

Het is een landelijke proef voor vervoerder Arriva. Als de proef slaagt, wil Arriva het aantal stallingen in 2 jaar tijd uitbreiden tot 25 en het aantal fietsen tot 250. Ook komen er dan stallingen op andere plaatsen in Nederland. Het project lijkt op de ov-fiets van de NS. Het verschil is dat u de deelfiets bij verschillende stallingen kunt inleveren en dus niet terug hoeft naar de stalling waar u de fiets hebt opgehaald.

Fiets huren

U kunt vanaf april voor een aantrekkelijk tarief een jaarabonnement nemen op de deelfiets of via een gratis app voor de smartphone los een fiets huren. U krijgt dan een code om de fiets van het slot te halen. De fietsen worden via gps gevolgd. De deelfiets van Arriva kost € 1,- tot € 1,50 per half uur, met een maximum van € 10,- per dag.

Start in maart

Het project gaat in april 2017 officieel van start. De stalling bij Mosae Forum wordt de komende weken gebruikt om het systeem te testen. Daarnaast komen er ook stallingen bij de treinstations Maastricht Noord, Maastricht Centraal en Maastricht Randwyck en op het Vrijthof en de Boschstraat. Het bedrijf Nextbike levert de fietsen, de betaalapparatuur en de stallingen.

Meer informatie

Binnenkort informeren we u verder over de mogelijkheden om een abonnement te nemen op de deelfiets.