European Parking Award voor Maastricht Bereikbaar en Q-Park

Q-Park Nederland en Maastricht Bereikbaar hebben een European Parking Award in de categorie ‘Innovatie’ gewonnen voor het gezamenlijke onderzoeksproject ‘Slim Parkeren’.

Slim Parkeren, uitgevoerd door onderzoekers van de VU Amsterdam, is een app die bezoekers van de stad Maastricht ondersteunt bij het vinden van een parkeerplaats. Doel hiervan was te onderzoeken welke informatie het parkeergedrag van bezoekers van een stad kan beïnvloeden. Hierdoor kunnen auto’s beter over de stad verdeeld worden wat de verkeersdoorstroming ten goede komt en de last van het parkeren op straat vermindert.

Slim Parkeren app

Via de app werd bepaalde informatie wel of niet aangeboden om te zien wat het effect was. Het gaat dan om zaken als de beschikbaarheid van een parkeerplaats, de afstand tot het bezoekdoel en het parkeertarief. “Een daadwerkelijke innovatie, omdat actuele informatie over beschikbare parkeerplaatsen snel te vinden is”, aldus de jury. “Zo rijden mensen rechtstreeks naar hun bestemming, wat positief is voor het milieu. Onderzoek naar de effectiviteit van deze app wijst uit dat mensen geneigd zijn om meer te parkeren in parkeergarages.”

Reactie wethouder Albert Nuss

Wethouder Albert Nuss, voorzitter van Stuurgroep Maastricht Bereikbaar: “Maastricht Bereikbaar is continu op zoek naar innovatieve manieren om mensen op een andere manier te laten reizen en werken. Daarvoor werken we samen met de overheid, vervoerders en het bedrijfsleven. De European Parking Award voor Q-Park Nederland en Maastricht Bereikbaar bewijst het succes van deze samenwerking. Wij zijn zeer verheugd met de prijs voor de Slim Parkeren app en blijven ons inzetten om Maastricht bereikbaar te houden.” 

Over EPA

De European Parking Award is een prijs voor excellentie in parkeren. Het doel van de tweejaarlijkse competitie is om kwalitatieve verbeteringen in de openbare parkeerfaciliteiten te bevorderen bij zowel het ‘op straat’ als in parkeergarages of op parkeerterreinen parkeren, inclusief het leveren van een bijdrage aan de verduurzaming van stedelijke mobiliteitsplannen door middel van parkeerbeleid.