Ervaringen van deelnemers aan onze acties

In de Nieuwsflits leest u iedere maand een ervaringsverhaal van een deelnemer aan de acties en projecten van Maastricht Bereikbaar. Deze maand vertelt gedeputeerde Eric Geurts over zijn ervaringen met de e-bike.

"30 minuten dagelijkse beweging is gezond. Dat haal je makkelijk als je met de fiets naar het werk gaat."

"Sinds een aantal weken fiets ik waar mogelijk met een e-bike via Maastricht Bereikbaar. Het is gewoon super om op deze manier naar het werk te gaan. Normaal word ik gehaald en gebracht door een chauffeur. De reistijd is in de spits ongeveer 45 minuten vanaf mijn huis in Brunssum naar het gouvernement in Maastricht. Als het in mijn planning past, ga ik enkele dagen per week met de e-bike. Dan doe ik er een uur over. De reistijd is dus nauwelijks langer en ik heb wel extra beweging.

Sneller met de e-bike

Vooral in de stedelijke omgeving is de e-bike veel sneller. Onderweg kom ik regelmatig mensen tegen die ik ken, die met de auto gaan. "Zit je op de fiets?", vragen ze dan. En vervolgens kom ik ze nog een keer tegen, omdat ik bijna net zo snel op de plaats van bestemming ben. Het is ongeveer 30 kilometer fietsen met 2 flinke heuvels erin. Onder andere de Raarberg bij Meerssen, daar doet de e-bike goed z'n best. Verder ben ik onlangs naar een bestuurlijk overleg gefietst in Onderbanken, en in mijn vrije tijd ga ik wel eens een avond fietsen.

Fietsverkeer belangrijk

De omgeving van Parkstad is heel mooi, hier begint het Heuvelland. Het gebruik van de e-bike past uitstekend bij mijn werk. Ik ben gedeputeerde van recreatie en toerisme, en daarnaast ook van mobiliteit. Veel aandacht voor fietsverkeer vind ik belangrijk, zowel voor woon-werkverkeer als recreatief. Mijn streven is om 200 kilometer vrij fietsverkeer te realiseren in Limburg, een fietsnetwerk zonder kruisende wegen.

Gezond en veilig op de fiets

Ik kan iedereen aanraden meer op de fiets te stappen. De meeste mensen, ook ambtenaren, doen veel zittend werk. 30 minuten bewegen per dag draagt bij aan een gezonder leven. Dat haal je makkelijk als je naar het werk fietst. Op de e-bike draag ik altijd een helm. De speedbike die ik nu gebruik, haalt een topsnelheid van 45 kilometer per uur, dan is het goed om ook de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Andere weggebruikers verwachten die snelheid niet van een fiets. Als fietser is het dus extra opletten, ook op het fietspad. Want het verschil van snelheid bij het inhalen is behoorlijk groot.

Fiets Telweek

Tot 1 oktober 2015 loopt de probeerperiode van mijn e-bike. In die periode valt ook de Nationale Fiets Telweek van 14 tot en met 20 september. Iedereen kan meedoen door de App de Fiets-app te downloaden; ik heb dit al gedaan. Hierbij wil ik alle andere fietsers in Limburg oproepen ook hieraan mee te doen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer informatie we verzamelen voor de verbetering van het fietsnetwerk in Limburg. En dan is het straks nog makkelijker om op de fiets te stappen."