Ben jij al bekend met de e-bike keuzehulp?

Ben je enthousiast over de aanschaf van een e-bike, maar vind je het moeilijk om een e-bike te vinden die bij jou en jouw fietsgedrag past? Maak dan gebruik van de online e-bike keuzehulp van Maastricht Bereikbaar.

De aanschaf van een e-bike voor woon-werkverkeer is een goede, gezonde en duurzame keuze. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de deelnemers aan Ontdek de e-bike de e-bike als een goed alternatief voor de auto ziet. Maar vervolgens stellen ze vaak de beslissing voor de aanschaf ut.

Keuzestress

E-bikeland is groot en ingewikkeld. Het aantal modellen neemt almaar toe en als leek is het soms lastig om te weten waar je op moet letten. Met de online e-bike keuzehulp, die we samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkelden, willen we de deelnemers beter begeleiden om de kloof tussen de intentie om een e-bike te kopen en de daadwerkelijke aankoop te dichten. 

Wat is de online keuzehulp?

De keuzehulp bestaat uit een serie vragen over het gewenste gebruik van de e-bike. Bijvoorbeeld over de gewenste snelheid, woon-werk afstand, het routeprofiel (heuvelachtig of vlak), en de aard van het dagelijks gebruik. Op basis van de gegeven antwoorden ontvang je een persoonlijk advies met enkele specificaties om op te letten bij het aanschaffen van een e-bike. We verwijzen met opzet niet naar specifieke modellen. Het is de bedoeling dat deelnemers met hun lijst met specificaties naar een rijwielhandelaar kunnen gaan voor een passend advies.

Experiment met e-bike keuzehulp

Om te testen of de e-bike keuzehulp werkt, hebben we de tool getest met deelnemers van het programma Ontdek de e-bike. De ene testgroep kreeg de gebruikelijke mail met enquête en informatie over aanschafmogelijkheden. De andere testgroep kreeg deze informatie en daarnaast ook de e-bike keuzetool toegestuurd. Het bleek dat deelnemers die gebruik hadden gemaakt van de keuzehulp vaker een e-bike aanschaften en bovendien zekerder waren over hun keuze. Ze lijken dus minder keuzestress te ervaren. Opvallend was bovendien dat gebruikers van de keuzehulp aangaven beduidend vaker op de e-bike naar het werk te fietsen dan deelnemers uit de controlegroep. Kortom, de keuzehulp lijkt een positief effect te hebben.

Keuzehulp gebruiken

Ben jij ook benieuwd naar de online e-bike keuzehulp? Kijk op https://keuzetool.ontdekdeebike.nl/.