Maastrichtse horecaondernemers op werkbezoek in Delft en Den Haag
"Na vandaag voel ik nog meer de noodzaak om aan de slag te gaan met verduurzaming. Als wij het niet zelf doen, gebeurt het niet. Nu hebben we er nog zelf invloed op", zegt horecaondernemer Remco Claassen van foodbar Clichée. Samen met zeven andere horecaondernemers, een evenementenorganisator, een vertegenwoordiging van KHN afdeling Maastricht-Heuvelland, een beleidsmedewerker van de gemeente en reisleiders Jelle Ummels, projectleider Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar en stadslogistiek expert Michel Oldenburg, liet Claassen zich inspireren door een drietal voorbeelden in Delft en Den Haag.
Het idee voor het werkbezoek ontstond in een overleg van Jelle Ummels en Michel Oldenburg met Vrijthof-ondernemers over gebundeld beleveren en afval inzamelen, waar Henri Hochstenbag van De Vogelstruys voorstelde: "Laten we ter plekke gaan kijken." Aanleiding voor het gesprek was de invoering van Zero Emissie Stadslogistiek in Maastricht per 1-1-2025. Dat betekent dat de binnenstad voor bestel- en vrachtauto’s die rijden op benzine, diesel, lpg, gas tanken of hybride rijden niet zomaar toegankelijk is. ZES is ook een meer efficiënte aanpak van het bestel- en vrachtverkeer.
Gescheiden afval inzameling werkt
Na het werkbezoek op 3 april ziet Hochstenbag mogelijkheden om de toestroom van goederen anders te organiseren. Zelf heeft hij 8 leveranciers: "Ik ben aan het denken gezet. Het makkelijkst is om te starten met de afvalstromen."
Het eerste bezoek was aan Inzamelhelden in Delft. Dit bedrijf startte in 2018 met gescheiden afvalinzameling voor 6 ondernemers in Delft met hulp van bakfietsen die tot 140 kilo kunnen vervoeren. Er zijn vijf afvalstromen: glas, papier, plastic, gft + etensresten en restafval. Inzamelhelden houden op iedere stroom precies bij wat de hoeveelheid afval is. Dat is de basis voor de factuur. Het zorgt er ook voor dat ondernemers zich bewuster worden van hun afvalstromen.
Voordelen?!
Inmiddels worden 80 ondernemers bediend en heeft een uitbreiding plaatsgevonden naar vijf andere steden. Het voordeel dat de aanwezige horecaondernemers zien is dat het afval niet alleen gescheiden wordt, maar ook dagelijks voor 11.00 uur wordt opgehaald. In Maastricht duurt het soms enkele dagen voor het afval wordt opgehaald. Dagelijks afvoeren scheelt niet alleen overlast binnen en buiten, maar betekent ook dat je wellicht een extra tafel kunt plaatsen op het terras. Inzamelhelden vervangt de bestaande afvalverwerker niet, maar wordt onderdeel van het lopende contract. "Afvalverwerkers zien ook dat het steeds moeilijker wordt om binnensteden binnen te komen en gaan graag het gesprek aan", vertelt Tom Ruijmgaart van Inzamelhelden. Dit jaar werkt Inzamelhelden mee bij de afvalinzameling van de Amstel Gold Race, een uitbreiding naar Maastricht ziet Tom wel zitten.
Data, data, data
De volgende stop is de goederen hub Hubbel, gevestigd in het voormalige distributiecentrum van V&D in de buurt van de Uithof in Den Haag. Hubbel is mede opgericht door ondernemer Rinse van der Woude. "Met alle wensen die we hebben om steden leefbaarder en aantrekkelijker te maken, past de huidige inrichting van onze logistieke stromen, die echt niet minder worden, niet meer", is de stelling van Van der Woude. Hij wijst er niet alleen op grote vrachtwagens in dat beeld niet meer passen in binnensteden, maar ook dat de logistieke stromen vooral nog veel efficiënter kunnen.
Hubbel ontvangt de goederen aan de rand van de stad en zorgt voor 100% efficiëntie bij de belevering door een optimale bundeling. Dat doet Van der Woude vooral met versgoed van kleinere leveranciers voor horecaondernemers in de binnenstad van Den Haag en aan het strand: de Hubklup, zeven ondernemers met een strandtent. Voorwaarde voor de optimalisatie van de goederenstroom is inzicht hebben in de goederenstroom en de kosten, in data dus. Die hebben horeca-leveranciers noch horecaondernemers vaak nauwelijks. Hubbel helpt daarbij, ook gebiedsgericht. Van der Woude inventariseert op dit moment de goederenstromen in samenwerking met gemeente en alle ondernemers ter plekke aan de razend populaire Denneweg.
Van Grote naar Groene Markt
Een andere populaire plek voor vooral jongeren is de Grote Markt in Den Haag, twintig jaar geleden nog een verwaarloosd stukje Den Haag. Op deze plek onderneemt Maarten Hinloopen. Hij heeft er 9 zaken, waaronder De Zwarte Ruiter, ooit een verkooppunt van Ruttens Bierbrouwerij uit Maastricht. "Het thema duurzaamheid stond meer dan tien jaar geleden al op de kaart", vertelt zijn manager foodconcept Laurens van Putten. "We zijn gegaan van het weghalen van niet duurzame producten op de kaart, ecologisch servies, energiezuinig koken tot het bundelen van leveringen van verschillende leveranciers en elektrisch vervoer. We zijn met al onze leveranciers in gesprek gegaan, die samenwerking is essentieel." De stappen die hij en Hinloopen hebben gezet kwamen voort uit een eigen behoefte, maar klanten waarderen het wel. "Duurzaamheid is geen trend, maar voor velen een ‘way of life’. Onze 100% plantbased foodconcept is het best lopende food-concept en niet duurder", vult Hinloopen aan.
De deelnemende horecaondernemers vonden het werkbezoek de investering waard. "Het was leerzaam, gezellig en goed georganiseerd", zegt evenementenorganisator Yvo Gustings. Eigenaar Stefan Hagens van Café Servaes: "Ik ben meegegaan omdat ik me goed wilde laten informeren. Ik zou morgen willen beginnen met het aanpakken van de afvalstromen."
De lessons learned:
- Alleen door samenwerking tussen horecaondernemers en leveranciers kun je stappen zetten.
- Zorg dat je inzicht hebt in goederenstromen en de kosten. Dat is de basis voor 100% efficiëntie van je goederenstromen.


Goederenhub Hubbel

Inzamelhelden