Maak slim gebruik van goederenhubs
Steeds meer steden en bedrijven gaan voor schone stadslogistiek. Om een stad als bijvoorbeeld Maastricht leefbaar en bereikbaar te houden. Goederenhubs zijn hier een slimme oplossing voor. Deze hubs verzamelen goederen, bijvoorbeeld aan de rand van de stad, om ze gebundeld en met een elektrisch vervoermiddel naar hun eindbestemming te brengen. Dat scheelt CO2, tijd en geld. En er zijn meer voordelen …
Voor schone stadslogistiek zijn er verschillende oplossingen. Zo kun je als ondernemer emissieloze voertuigen inzetten, bijvoorbeeld elektrische bestelwagens, elektrische vrachtwagens of cargobikes. Dit schone vervoer kun je ook inhuren, bijvoorbeeld bij fietskoeriers. Nóg slimmer en duurzamer is het als goederen gebundeld worden én elektrisch bezorgd worden. Dit kan via goederenhubs, ook wel logistieke hubs genoemd.
Veel voordelen: minder ritten en schonere ritten
Een goederenhub is een centrale locatie – meestal aan de rand van een stad – waar alle producten en goederen worden afgeleverd die bestemd zijn voor die stad. Logistiek makelaar Mark Luikens van Zuid-Limburg Bereikbaar legt uit: “In de hub komen goederen van diverse organisaties samen. Daar worden ze gecombineerd en met een elektrisch vervoermiddel naar hun eindbestemming gebracht. Door het slim combineren van goederen van verschillende afzenders, zijn minder ritten naar de (binnen)stad nodig. Al verschilt dit per segment: in segmenten waar vooral met volle vrachtwagens gereden wordt, zijn minder ritten nauwelijks mogelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval in het pakketten- en boodschappensegment. Met name white label hubs kunnen wél zorgen voor minder ritten. Dit zijn hubs waar verschillende bedrijven hun goederen aanbieden om te bundelen voor de laatste kilometers. De hubs gebruiken voor deze laatste kilometers schone voertuigen, van elektrische bestelwagens tot cargobikes.”
Betere doorstroming en tevredener klanten
Verder betekent minder vracht- en bestelwagens op de weg ook minder files. “En dat zorgt weer voor een betere doorstroming in en rondom de stad, het daardoor sneller kunnen leveren van bestellingen en meer klanttevredenheid”, zegt Mark. Daarnaast kan het inzetten van logistieke hubs bedrijven geld besparen wanneer zij niet meer de stad in hoeven. “Vooral voor kleinere leveranciers kan een white label hub voordelen bieden waardoor personeel efficiënter kan worden ingezet. Wel zo handig gezien de huidige personeelstekorten. En het laatste voordeel is, dat logistieke hubs mooi inspringen op de komst van Zero Emissie Stadslogistiek. Vanaf 2025 mogen bestel- en vrachtwagens die CO2 uitstoten niet zomaar meer de binnenstad van Maastricht in. Dit gebeurt gefaseerd voor de verschillende typen voertuigen. De emissieloze vervoermiddelen van de goederenhubs kunnen die laatste kilometers ín de stad opvangen.”
Deze goederenhubs zijn er
“Er is ruimte nodig in en rondom steden om de komende jaren de stromen richting de stad goed te kunnen bundelen, vooral op locaties nabij de stad”, besluit Mark. Bij goederen met eindbestemming Maastricht kun je gebruikmaken van de volgende goederenhubs:
Voor bestemmingen in heel Zuid-Limburg kun je gebruikmaken van de volgende goederenhubs
Gratis advies op maat
Wil je meer weten over het gebruik van goederenhubs? De adviseurs van Zuid-Limburg Bereikbaar informeren je graag. Ook adviseren we je graag over andere slimme oplossingen voor (stads)logistiek. Bijvoorbeeld de inzet van emissieloze voertuigen, zoals elektrische bestelwagens, elektrische vrachtwagens of cargobikes. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact met ons op!
Ondernemers in de Maastrichtse binnenstad kunnen voor meer informatie terecht bij:
Alle andere ondernemers kunnen voor meer informatie terecht bij:
Deze Maastrichtse bedrijven gebruiken al hubs
Diverse Maastrichtse bedrijven maken al slim gebruik van de goederenhubs.
- Zo laat Boekhandel Dominicanen zijn logistieke stromen bundelen via elektrisch vervoer van Goederenhubs Maastricht. Voor zowel de bevoorrading als de verzending van de eigen pakketten naar klanten.
- En ook ARP Nederland B.V. laat zijn pakketten met een elektrische bestelauto aan twee klanten in Maastricht leveren, via de goederenhub City Hub. Voorheen gingen de pakketten in soms meerdere zendingen met een dieselbestelbus de stad in.