Les Tables en Van der Valk/SAHOT in actie naar Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht
Het samenwerkingsverband van restaurateurs Les Tables heeft een nieuwe gids. Annaline Doelen, bestuurslid en eigenaar van Mes Amis overhandigde de gids 9 mei officieel aan Frans Willem Cox, directeur van Van der Valk Maastricht en voorzitter van de samenwerkende hoteliers SAHOT. De gids wordt halfjaarlijks rondgebracht door Demarrage Fietskoeriers naar hotels, B&B’s en bedrijven in Maastricht. Daarmee onderstrepen deze ondernemers het doel van Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht (ZES): CO2-reductie en een gastvrij, gezond en leefbaar centrum.
Les Tables tekende al in 2020 een Akte van Ambitie van Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar om te gaan werken aan concrete acties die bijdragen aan een blijvende goede bereikbaarheid van het centrum en reductie van CO2-uitstoot. Het past bij de filosofie van Les Tables, waarin 23 restaurants samenwerken. ‘We inspireren elkaar om zo duurzaam mogelijk te werken, maar daarin maakt ieder zijn eigen keuze. We hebben gemeen dat we kleinschalig zijn, kwaliteit staat hoog in het vaandel, bovendien is de eigenaar ook het gezicht van de zaak en werken we veel met lokale producten. Door corona zijn we nog meer gefocust op de eigen omgeving. Vijf van onze leden, Fitz Roy, Tapijn en de Poshoorn. Le Virage en Blanche Dael hebben bijvoorbeeld al zelf een elektrische bakfiets, bij ons zit het in de planning, maar zulke investeringen zijn nu even moeilijk. Een ander lid is betrokken bij collectieve afvalinzameling, wat heel goed werkt en makkelijk uitgerold zou kunnen worden op meer plekken in de stad’, aldus Annaline Doelen.
Lange termijn
‘Als familiebedrijf kijken we altijd naar de langere termijn, we willen onze hotels doorgeven aan de volgende generatie’ zegt directeur Frans Willem Cox van Van der Valk Maastricht en sinds kort ook voorzitter van SAHOT. ‘We willen dat onze hotels, uiteraard ook vanuit kostenoogpunt, lang meegaan en daarom worden nieuwe hotels zo duurzaam mogelijk gebouwd. Daarom vinden we energiezuinigheid en vermindering van CO2-uitstoot belangrijk. De eigen vrachtwagens vertrekken vanuit ons magazijn in Voorschoten volledig beladen en rijden in cirkels om geen onnodige kilometers te maken. Op dit moment is 90% nog centraal geregeld, zoals eten, drinken en wasgoed, maar broodproducten komen uit de regio en wijn ook steeds vaker.’
Koploper
Cox: ‘ook als SAHOT willen we graag koploper zijn in de overgang naar ZES, omdat we willen dat de hotels voor leveranciers goed bereikbaar blijven, maar dat is niet het doel. We willen op weg naar ZES gezamenlijk een route uitzetten naar verstandige keuzes. Zo zou ik er als Sahot graag met andere partijen voor willen zorgen dat hotelgasten vanaf de rand van de stad emissievrij naar de hotels in de stad kunnen. ZES is onvermijdelijk, maar dient de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad.’
Zero Emissie Stadslogistiek
ZES is de invoering van een Zero Emissie zone voor emissieloos transport vanaf 1-1-2025, maar vooral ook een meer efficiënte en duurzame aanpak van alle bestel- en vrachtverkeer dat in het stadscentrum moet zijn. Van der Valk/SAHOT en Les Tables leveren met hun acties een bijdrage aan een leefbare, gezonde, veilige, gastvrije en economisch vitale binnenstad! En aan ZES! ‘Hoe mooi is het dat ondernemers zelf stappen zetten richting ZES. Ik hoop dat ook andere ondernemers inspireert. Vanuit Maastricht Bereikbaar staan we klaar om te ondersteunen’, zegt projectleider Maastricht Bereikbaar Jelle Ummels.

