ING waarschuwt: ondernemers met dieselbus straks niet meer welkom in tientallen stadscentra, waaronder Maastricht
De meeste nieuw aangeschafte bedrijfswagens zijn nog ‘fossiel’, terwijl dieselbusjes over anderhalf jaar al niet meer welkom zijn in tientallen Nederlandse gemeenten, waaronder gemeente Maastricht. Loodgieters, glaszetters en andere ondernemers lopen het risico dan niet meer bij hun klanten te kunnen komen, waarschuwt ING Lease.
Ondernemers lijken zich er niet van bewust dat zij binnenkort met hun dieselbus niet meer welkom zijn in tientallen stadscentra, waaronder grote steden als Amsterdam en Rotterdam en kleinere gemeenten zoals Maastricht. „Zij kunnen straks niet meer bij hun opdrachtgevers komen”, voorspelt Erik Slaaf, duurzaamheidsmanager bij ING Lease.
Vijf keer zoveel als in 2019
Hoewel ING wel een groei ziet in het aantal financieringsaanvragen voor elektrische bedrijfsbussen, is van de bijna één miljoen bestelbusjes die nu in Nederland rondrijden slechts 1,4 procent elektrisch. Op 1 januari 2023 stonden er 14.900 elektrische bestelauto’s geregistreerd, zo laten cijfers van RDW en CBS zien. Hoewel dat er 51,7 procent meer zijn dan begin 2022 en vijf keer zoveel als begin 2019 is er volgens Slaaf nog een lange weg te gaan.
Ook zero-emissie in de bouw
Vooral ondernemers in buitengebieden denken volgens Slaaf onterecht dat ze niet met zogeheten zero-emissiezones te maken krijgen: „Al zeker dertig gemeenten in Nederland hebben aangegeven per 1 januari 2025 een zero-emissiezone in te voeren en dat worden er alleen maar meer. Bouwbedrijven krijgen daarnaast te maken met het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Als een gemeente of opdrachtgever dit convenant tekent, betekent het dat je vanaf 2028 met je dieselbus niet meer op de bouwplaats mag komen. En van alle bestelauto’s die in Nederland rondrijden, is 30 procent werkzaam in de bouwgerelateerde wereld.”
Onder de streep even duur
Dat het merendeel van de nieuw aangeschafte bestelwagens nog steeds fossiel is, heeft volgens Slaaf veelal te maken met dat de aanschafkosten van een EV twee keer hoger zijn dan die van een fossiel exemplaar. Ook de verzekering is duurder. „Maar na de hogere investering zijn de kosten gedurende het gebruik lager, omdat je minder kwijt bent aan belastingen, onderhoud en brandstof. Hierdoor zijn de maandelijkse kosten onder de streep in veel gevallen gelijk.”
Opladen
Hij wijst erop dat grote bedrijven wel bezig zijn met het verduurzamen van hun wagenpark. Slaaf: „Zij kunnen iemand vrijmaken die uitzoekt welke subsidies en regels er zijn. Een overstap naar elektrisch is niet zomaar gedaan, zo moet er een laadstation op het terrein komen en moet er gekeken worden waar en wanneer medewerkers hun wagen kunnen opladen.”
Overgangsperiode
Hoewel voor veel fossiele bedrijfsbussen een overgangsperiode tot 1 januari 2028 geldt, waarschuwt de duurzaamheidsmanager dat ondernemers minder tijd hebben dan ze denken. „We snijden het onderwerp daarom aan in gesprekken met klanten. Juist vanwege de hogere aanschafkosten is het verstandig om afgeschreven wagens nu te vervangen door uitstootvrije exemplaren. Je voorkomt daarmee dat je straks het hele wagenpark in een keer moet vervangen. En als je nu een nieuwe fossiele bus aanschaft, loop je het risico dat je die niet meer kunt gebruiken voor de economische levensduur voorbij is.”
Bron: De Limburger
Genoeg goede voorbeelden
Gelukkig zijn er ook Limburgse bedrijven die al wél stappen zetten en hun wagenpark elektrificeren:
- Glashandel Van Ooyen: “Met zes elektrische bestelauto’s nemen we onze verantwoordelijkheid voor het klimaat en de generaties na ons”
- Service Apotheken Parkstad rijdt met tien elektrische bestelwagens
Gratis advies op maat
Overweegt ook jouw bedrijf de stap naar een elektrisch wagenpark? Wil je weten wat er zoal mogelijk is en waaraan je dan moet denken, bijvoorbeeld als het gaat om de laadinfrastructuur? Onze ervaren logistiek makelaars adviseren je er graag over, gratis en op maat. Wij kunnen bijvoorbeeld een gratis kosten-batenanalyse voor je opstellen. Ook kunnen we je informeren over de komst van Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht, waardoor bestelwagens op fossiele brandstoffen vanaf 2025 niet meer zomaar welkom zijn in Maastricht en bijna 30 andere Nederlandse steden.
Over de zero-emissiezone in Maastricht
Vrachtwagens en bestelbussen die rijden op fossiele brandstoffen kunnen vanaf 1 januari 2025 niet meer zomaar de binnenstad van Maastricht in. Dit geldt ook voor bijna 30 andere Nederlandse stadscentra. Dit heeft gevolgen voor ondernemers in de binnenstad, maar ook voor leveranciers of dienstverleners die in het centrum moeten zijn. Met Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) werken we aan een schone, bereikbare binnenstad, ook voor ondernemers. Alles over ZES in zes stappen!
Logistieke partners en andere organisaties kunnen voor meer informatie terecht bij:
Ondernemers in de horeca, retail of zakelijke dienstverlening in de binnenstad kunnen voor meer informatie terecht bij: