Ga direct naar het artikel
29 april 2021

Groot onderhoud A79: “Van het behoud van de ecologie tot weten wat er in de grond zit. We houden er allemaal rekening mee.”

De eerste fase van de werkzaamheden aan de snelweg A79 zit er inmiddels op. Vanaf vrijdag 16 april is het traject tussen Hulsberg en knooppunt Kunderberg (richting Heerlen) aan de beurt. Het werk gaat dus nog even door. Met omgevingsmanagers Harald van der Ven van Rijkswaterstaat en Dietske Sassen van aannemer Heijmans zoomen we in op de omgeving waar de A79 doorheen loopt. Welke uitdagingen komen ze daar zoal tegen?

Dietske steekt als eerste van wal: “In de planning van de werkzaamheden houden we ook rekening met de ecologie van de omgeving. Flora en fauna moeten behouden blijven en na de werkzaamheden zo goed mogelijk hersteld worden. Vleermuizen, dassen, zeldzame vlinders, ze komen allemaal voor in en rondom de natuur van de A79. Een ecoloog doet vooronderzoek en legt de ecologie van het gehele traject voor ons vast.”

Instructie

Harald vervolgt: “Op basis van deze analyse krijgen alle aanwezige medewerkers vooraf aan de start van de werkzaamheden aan een traject een uitgebreide briefing met instructies welke planten en dieren ze kunnen tegenkomen en hoe ze met het behoud van zeldzame diersoorten en planten moeten omgaan. Plekken van dassenburchten bijvoorbeeld, worden gemarkeerd. Zo weten onze medewerkers dat ze daar niet mogen graven.”

Balans

 “Want,” gaat Harald verder: “We willen de natuurlijke omgeving voor de planten en dieren zo weinig mogelijk aantasten. De begroeiing laten we in tact waar het kan. Alleen wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld als de verkeersveiligheid in het gevaar komt of om de geplande verbeteringen aan de A79 te realiseren, wordt begroeiing verwijderd. In samenspraak met de gemeenten langs het traject waar we groen verwijderen, planten we op andere plekken nieuw groen.”

Grondonderzoek

Harald: “De A79 doorkruist een stuk Zuid-Limburg met een rijke geschiedenis en heeft daardoor een hoge archeologische waarde. Wat betekent dat bij graafwerkzaamheden rekening moet worden gehouden met mogelijke unieke archeologische vondsten.” Dietske: “Maar ook de mogelijke aanwezigheid van explosieven in de grond. Of vervuilde grond. We kunnen het allemaal tegenkomen. Vooraf aan de start van het hele project hebben wij als omgevingsmanagers alle mogelijke bestemmingen voor de grond onder en rondom de A79 uitgezocht. Alle verordeningen en vergunningen zijn dus bij ons bekend, wat niet betekent dat we helemaal geen onbekende zaken kunnen tegenkomen.” Harald knikt bevestigend: “We moeten rekening houden met wat er in de grond zit en kunnen alles nog tegenkomen.”

Schermafbeelding 2021 03 09 Om 14.57.02

Meer weten over het groot onderhoud aan de A79?

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief