Gemeenteraad Maastricht zegt ja tegen Zero Emissie Stadslogistiek (ZES)
Dinsdagavond 30 maart heeft de gemeenteraad van Maastricht een positief besluit genomen over de invoering van Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) in Maastricht. Na kennis genomen te hebben van het implementatieplan ZES, mede ontwikkeld door Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar, en de vele reacties van belanghebbenden kiest de gemeenteraad met ZES voor een blijvend leefbare èn economisch vitale stad.
Maastricht is de eerste stad in Limburg en de achtste stad in Nederland die ZES invoert en is daarmee koploper van de middelgrote steden. ZES zet in op minder en schoner gereden kilometers van het bestel- en vrachtverkeer. ZES komt voort uit het (landelijk) Klimaatakkoord en betekent de invoering van een Zero Emissiezone Stadslogistiek vanaf 1 januari 2025, dus voor al het bestel- en vrachtverkeer. ZES gaat niet over personenauto’s, brommers en scooters of OV-bussen en is dus geen milieuzone.
Voortvarend aan de slag
ZES is meer dan alleen de invoering van de Zero emissiezone. ZES is een meer efficiënte en duurzame aanpak van alle bestel- en vrachtverkeer. Dat kan slimmer en beter, vinden logistieke ondernemers en ondernemers in de binnenstad die deze beweging al in gang hebben gezet. Een ruime meerderheid van de Raad heeft ja gezegd en wil voortvarend aan de slag. Dat geldt ook voor tal van binnenstadpartners (ondernemers, inwoners en belangenorganisaties) en logistieke partners die actief betrokken waren in het participatieproces. Tweeëntwintig van hen hebben al een Akte van Ambitie ondertekend. Na dit positieve besluit zullen dat er nog meer worden, inclusief de gemeente Maastricht zelf.
Zuid-Limburg Bereikbaar staat klaar om bedrijven bij de transitie naar ZES te ondersteunen. ‘ZES is een proces dat Maastricht toekomstbestendig maakt en onder andere zal bijdragen aan haar belevingskwaliteit’, zegt programmadirecteur Louis Prompers van Zuid-Limburg Bereikbaar.
Wat levert ZES op?
‘De Corona-pandemie heeft duidelijk gemaakt hoe kostbaar onze openbare ruimte is. Een duurzaam gebruik van de openbare ruimte, het verbeteren van de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze stad is de kern van Zero Emissie Stadslogistiek’, zegt verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam. ZES zorgt voor schone lucht, een beter bereikbare en veilige binnenstad en draagt ook substantieel bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot: 1,7 % van het landelijke totaal. En ZES versterkt het positieve imago van Maastricht omdat Maastricht als duurzame (hoofd)stad de motor kan zijn voor een aantrekkelijk en duurzaam Zuid-Limburg.