Akte van Ambitie Les Tables behaald tijdens corona
Op donderdag 6 februari was het zo ver, de ondertekening van de Akte van Ambitie tussen stadsaanpak Maastricht Bereikbaar en Les Tables. Meer dan 50 aanwezigen waren getuige van dit bijzondere moment bij Brasserie Tapijn. Het gezelschap was gemêleerd en bestond o.a. uit bestuur en leden van Les Tables, Centrummanagement Maastricht, Koninklijke Horeca Maastricht maar ook diverse vertegenwoordigers van belangenorganisaties.
De Slimme Kaart, een handige tool om bezoekers up to date te houden van de verkeerssituatie, is geïmplementeerd op de (meeste) websites van de leden. En de proefervaring met de e-cargo bikes, elektrische “bakfietsen” met een laadruimte tot wel 500 liter, werd slim ingezet voor het afleveren van gerechten bij de klant of snel een boodschap te doen.
Annaline, bestuur Les Tables vertelt: “Het was zeker een uitdaging om de Akte te kunnen behalen met alle leden. Vanzelfsprekend onderhoudt niet iedereen zijn of haar eigen website. Het is dan nogal een klus om dit met alle partijen goed af te stemmen om een verandering door te voeren.” Desondanks deze uitdaging en de corona crisis die toesloeg, hebben alle Les Tables leden zich keihard ingezet om deze Akte te kunnen behalen.
Louis Prompers, directeur stadsaanpak Maastricht Bereikbaar vertelt hoe de Akte van Ambitie behaald kon worden door 22 restauranteigenaren in Maastricht: “Door simpelweg daadkracht, slagvaardigheid en uithoudingsvermogen te tonen. We zien al heel gauw bij een belangen- en/of koepelorganisatie dat ze anders zijn gestructureerd. Hier zijn 22 leden continue mee bezig om zich aan de gemaakte afspraken te houden. En…het loont. Diverse leden hebben de e-cargo bike uitgeprobeerd, nagenoeg alle leden hebben inmiddels de Slimme Kaart verwerkt in hun website. Er is een nieuwe logistieke oplossing ontwikkeld in samenwerking met Binnenstad Service Maastricht voor gekoelde bevoorrading aan gasten ‘op afstand’.
Bijna elk lid van Les Tables heeft op een of andere manier wel een ervaring opgedaan of is zich bewust van zijn of haar mogelijkheden om bij te dragen aan een mobiliteit van Slim,Veilig en Duurzaam. Niet alleen van het ‘wagenpark’ maar ook van haar bedrijfsvoering. Het zijn belangrijke eerste stappen.”
Heeft de Akte aangezet tot inspiratie?
Louis vertelt: “Het voorbeeld van daadkracht van Les Tables is niet onopgemerkt gebleven en heeft anderen zeker geïnspireerd. Ondertussen is Maastricht Bereikbaar met meerdere belangenorganisaties in gesprek om te kijken hoe wij hen kunnen helpen hun ambities gezamenlijk vorm en invulling te geven.” Ook Les Tables leden zijn geïnspireerd om permanent een steentje bij te dragen aan de groene stadslogistiek. “De leden die de een e-bike hebben geprobeerd, zijn ook geïnteresseerd in de aanschaf van een e-bike, e-car of e-cargo bike. Dat is toch fantastisch om te zien! “ aldus de trotse Annaline. Natuurlijk is de groene stadslogistiek niet enkel de verantwoordelijkheid van de ondernemers in de stad, maar ook van de gasten en bezoekers. Denk aan elektrische auto’s, meer gebruik van fietsen en het openbaar vervoer maar ook de bevoorrading van de stad kan groener!
Meer samenwerkingen met Maastricht Bereikbaar zitten er echt wel in, als het aan de enthousiaste Annaline ligt. “Na deze vruchtbare samenwerking willen we uiteraard kijken of we nog meer voor elkaar kunnen betekenen. Vooralsnog is er niks afgesproken, aangezien we deze samenwerking willen laten landen als duurzame verandering voor de leden. Aan Maastricht Bereikbaar hebben we een goede, duurzame partner en we zouden graag ons steentje willen bijdragen.”.
Uiteraard is de groene stadslogistiek een heikel punt, niet alleen voor ondernemers maar ook voor bezoekers. Hier werkt Les Tables graag aan met haar leden. “Er zijn al veel stappen gemaakt in het denken van onze leden” volgens Annaline. Louis vult aan: “Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar werkt al jaren samen met binnenstad partners aan de verduurzaming en vergroening van logistiek. Het project Stop & Drop is daar een goed voorbeeld van. Horeca en logistieke bedrijven die de handen in elkaar slaan om uitstoot en geluidsoverlast te verminderen. De probeeracties onder retail- en horeca ondernemers van bv. de e-cargo bikes heeft afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. Logistieke bedrijven die investeren in het elektrificeren van hun wagenpark. Kortom, diverse mooie initiatieven en samenwerkingen om te komen tot een versnelling van vergroening.”
Aangezien werken aan de vergroening van de stad en aan je bedrijf nooit klaar is, is het ook logisch dat er aan de Akte altijd gewerkt zal moeten worden. Alhoewel het duurzame transport al is behandeld, worden nu ook andere duurzame alternatieven (zoals afvalverwerking) verkend.