Ga direct naar het artikel
Vermijd drukte. Koop lokaal, fysiek en online en kom bij voorkeur alleen.
8 januari 2019

5x zo fiets je ook met je e-bike in de winter door!

#1 Houd rekening met een langere remweg bij een glad wegdek

Het blijft natuurlijk oppassen op een fiets bij gladheid, maar omdat de elektrische fiets wat zwaarder is dan een gewone fiets heeft hij ook een iets stabielere wegligging. Houd wel rekening met een langere remweg bij een glad wegdek. Gelukkig worden fietspaden over het algemeen goed sneeuwvrij gehouden. Door de snelle reactie van strooiwagens op de minste sneeuwval kun je ook na zware sneeuwval meestal in de middag al weer op (nat) asfalt rijden. 

#2 Schoonspuiten die fiets na een winters tochtje!

Na een flinke rit door sneeuw en pekel is het slim om je fiets even schoon te spuiten. Als dat een keer niet lukt, dan is het geen ramp. De harde laklaag beschermt je fiets tegen heel wat invloeden van buitenaf. Dit maakt dat een elektrische fiets ook in de winter een betrouwbaar vervoermiddel is. 

#3 Laad je accu in de winter binnen op

Wanneer je elektrische fiets deze winter stilstaat is het beter om de accu eruit te halen en deze binnen op te laden. Gelukkig zijn de meeste accu’s op elektrische fietsen gemakkelijk uitneembaar en is het een eenvoudige klus om dat uit voorzorg even te doen. 

#4 Een winters ritje kan zeker, maar niet onder de -10 graden!

Houd er rekening mee dat alle accu's in de winter minder goed presteren dan in de zomer. Dat betekent dat je 's winters minder kilometers uit je accu haalt dan zomers. Onder de 5 graden zit je ongeveer op 25% verlies. Bij temperaturen onder de -10 graden is het beter om de e-bike te laten staan en te kiezen voor een gewone fiets.

#5 Zet je fiets in het vet voor de eerste sneeuwval

Wat wel handig is, als je dat nog niet gedaan hebt, is om een onderhoudsbeurt te doen voordat de echte sneeuwval eraan komt. Als alles goed in het vet zit, kunnen alle onderdelen van je fiets wel even tegen een stootje. Laat de kou nu maar komen! 

En last but not least …

Houd er rekening mee dat het in de winter sneller donker wordt dan in de zomer. Dus zorg voor goede zichtbare kleding en verlichting op je fiets. 

Wil je nog meer lezen over fietsen met een e-bike in de winter?

Lees dan zeker nog even deze zeven wintertips van de ANWB om de levensduur van je fietsaccu te verlengen in de winter! 

Bronvermelding: Cycle Center, e-bikez.nl en ANWB.

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief