Ga direct naar het artikel
13 augustus 2014

Sjef en Karin Dreessen over de fiets

"Op de fiets neem je letterlijk en figuurlijk afstand van het werk."

Aan het woord zijn Jef en Karin Dreessen. Al ruim 13 jaar fietsen ze samen vanuit Margraten naar het werk, hij naar de Randwycksingel in Maastricht, zij naar Mosae Forum.

Niks geen glimmend pakje aan en een snelle racefiets, nee, gewoon met een hybride rijwiel met fietstassen. Kleren mee en op het werk douchen. “De faciliteiten in Randwyck zijn prachtig”, zegt Jef. “En toch worden ze maar door een stuk of vijf, zes mensen gebruikt.”

Hun gezondheid en het milieu zijn de belangrijkste redenen voor de gemeenteambtenaren om met de fiets naar het werk te komen. “Mijn fitnessabonnement heb ik opgezegd”, vertelt Karin. Niet meer nodig als je dagelijks zo’n 25 kilometer op de trappers hebt. Over een enkele reis doen de doorgewinterde fietsers zo’n drie kwartier. Jef: “We proberen de Rijksweg te vermijden, want dat is met al die auto’s niet echt goed voor je gezondheid. Alleen in de winter nemen we die route, omdat de fietspaden daar dan zijn gestrooid.”

Jef en Karin vinden het totaal geen opgave om de woonwerkafstand met de fiets te overbruggen. “Ik weet niet beter”, zegt Jef. “Als ik met de auto vier keer stilsta voor een stoplicht, word ik gek. We fietsen altijd, ook op vakantie. De auto gebruiken we alleen in het weekend en om de fietsen in te zetten.” “Met de auto naar het werk is voor mij echt geen optie”, vult Karin aan. “Dan moet ik veel te ver en duur parkeren. Het enige voordeel dat ik zou kunnen bedenken, is dat je niet hoeft te douchen op het werk.”