Ruud van Laar over Ontdek de E-bike
"Fietsen is veel minder belastend en je doet toch iets aan je conditie"
Ruud van Laar en zijn vrouw hebben eind augustus 2 weken een e-bike uitgeprobeerd. Zijn vrouw werkt bij de Gemeente Heerlen en hoorde zo van de actie ‘Ontdek de E-bike’ van Maastricht Bereikbaar. Ze meldde haar man en zichzelf aan om een e-bike uit te proberen en waren aangenaam verrast.
“We hebben korte ritten gemaakt in onze directe omgeving, maar we zijn ook over de grens geweest met de fiets. We wilden weten hoever we konden fietsen met de accu. In eerste instantie vonden we een e-bike iets voor oude mensen. Maar het fietsen met een elektrische fiets is ons heel goed bevallen.’
Twijfelen
Ruud en zijn vrouw twijfelden na deze probeerperiode over het aanschaffen van een e-fiets. “Je blijft er toch over nadenken om er een te kopen. Na enkele proefritten bij fietshandelaren en een weekje vakantie hebben we toch besloten om elk een elektrische fiets aan te schaffen.” En nu fietsen ze er helemaal op los. Geen afstand is hen te gek. “We zijn al met de e-bike naar Aken geweest en naar Vijlen. En mijn vrouw en dochter gaan nu ook zelfs met de fiets naar Maastricht.”
De doorslag
Wat de doorslag heeft gegeven om toch twee e-bikes aan te schaffen? “We waren geen actieve fietsers. We gaan vaak wandelen met de hond en om mijn conditie op peil te houden voor het hockeyen, doe ik aan hardlopen. Maar ik heb last van blessures, dus dan doe je ook langere periodes niks. Tijdens de probeerperiode van Ontdek de E-bike merkte ik dat ik minder last had van lichamelijke klachten. Fietsen is veel minder belastend en je doet toch iets aan je conditie. Het is een goed alternatief voor hardlopen.”
Bijhouden resultaten
Ruud houdt zijn gezondheidsresultaten bij met zijn Apple Watch. “Met een e-bike fiets je toch al snel 20 kilometer per uur, terwijl je met een gewone fiets maar 10 kilometer per uur fietst. Als ik 2 uur fiets verbrand ik al snel 1500 kcal. Mijn hartslag is lager en ik heb een hogere vetverbranding. Ik ga op minimale trapondersteuning heen en kom met maximale ondersteuning terug.”
Woon-werkverkeer
“Mijn vrouw heeft vaak afspraken buiten kantoor. Voordat we de e-bikes hadden moest ze na het werk op kantoor eerst naar huis om de auto te pakken om naar haar afspraak te gaan. Nu gaat ze met de e-bike naar het werk en kan dan fietsend naar haar afspraak.” Ruud heeft zelf een baan waarbij hij bij verschillende bedrijven moet werken. Voor woon-werkverkeer is de fiets voor hem daarom niet handig. “Maar als ik een dag op kantoor werk, ga ik wel met de fiets. Gelukkig is dat wel zo’n 2 tot 3 keer per week”
Over op elektrisch rijden
Ruud heeft een leaseauto van het werk. “Binnenkort wordt deze ingewisseld voor een elektrische auto. De tweede auto die we hebben gaat de deur uit als de kinderen de deur uit zijn. Voor hen is het nu nog wel handig dat we twee auto’s hebben. Maar zelfs de kinderen pakken sneller onze e-bike om op stap te gaan in plaats van dat ze vragen of wij ze willen brengen met de auto.”