Ga direct naar het artikel
15 januari 2018

Rick Pluijmaekers over Ontdek de e-bike

"De e-bike verlaagt de drempel om met de fiets naar het werk te gaan"

Rick Pluijmaekers, werkzaam bij Brandweer Zuid-Limburg, vertelt over zijn ervaringen met Ontdek de e-bike.

"In oktober, een week na de herfstvakantie, deed ik mee aan Ontdek de e-bike. Sinds ik in Sittard werk, is mijn woon-werkafstand korter en heb ik me voorgenomen om vaker met de fiets te gaan, maar dat was er nog niet van gekomen. De probeerweek kwam me dus goed uit om het te ervaren. Voor mij is het 16 kilometer enkele reis naar het werk, met een paar flinke heuvels. 

Ik dacht dat de e-bike meer aandrijft en dat je zelf bijna niets hoeft te doen. Ik merkte nu dat ik wel echt mee moest trappen, maar het is ook goed om in beweging te blijven. Op rechte stukken zit je snel aan de 25 km/uur en dan stopt de elektrische ondersteuning, dus als je dan sneller wilt, doe je het op eigen spierkracht. Maar daar staat tegenover dat je ook bergop die snelheid haalt zonder dat je hard hoeft te trappen.

Het grote voordeel van de e-bike voor mij is dat ik niet bezweet op het werk kom en niet helemaal moe thuis. De e-bike maakt de drempel lager om met de fiets te gaan. Met de gewone fiets kost het me te veel tijd. Zowel de langere reistijd als de tijd die ik kwijt ben voor het douchen en omkleden. In het voorjaar wil ik wel zeker regelmatig met de fiets gaan, ik overweeg ook om een e-bike aan te schaffen. Ten opzichte van de auto scheelt het behoorlijk in de kosten als ik 2 x 16 kilometer per dag met de e-bike ga. 

Mijn tip voor anderen? Probeer het gewoon eens. Het is hartstikke leuk om aan een probeerweek mee te doen. En de regen in Nederland valt best wel mee. Als het regent, zijn het vaak een paar miezerdruppeltjes. Het regent maar 1 ochtend per 2 weken echt hard en dan kun je altijd nog een keer met de auto gaan. Al die andere dagen kun je prima met de e-bike."