Ga direct naar het artikel
1 maart 2017

Patricia Senden over de e-bike

"Zoek een goede fietsroute en ga op pad met de e-bike"

Patricia Senden werkt bij GGD Zuid Limburg in Geleen en deed mee aan Ontdek de e-bike. Ze vertelt over haar ervaringen.

"Ik fiets voor mijn werk van Beek naar Geleen, dat is 6 kilometer. Afhankelijk van mijn externe afspraken bij de verschillende gemeenten ga ik met de fiets of met de auto, maar meestal ga ik wel 3 van de 5 dagen met de fiets. Eind 2017 verhuist GGD Zuid Limburg naar Heerlen, dan is mijn enkele reis 16 kilometer. Bij die afstand wordt de e-bike voor mij interessanter, daarom deed ik mee aan Ontdek de e-bike. Ik ben 48 jaar, ik vind zelf dat ik nog niet per se trapondersteuning nodig heb. Maar in het najaar van 2017, als mijn woon-werkreis groter wordt, ga ik er wel over nadenken.

Mijn probeerweek begon op 27 oktober 2016. Toen was het heel mooi weer. Maar ook bij mindere weersomstandigheden ga ik op de fiets. Het was voor mij de 1e keer dat ik op een e-bike zat. Het was een mooie ervaring, ik ben erg enthousiast. Het model dat ik probeerde, beviel me niet zo goed, dus bij de aanschaf zou ik verder kijken naar een ander model e-bike. In het begin was het even wennen hoe het werkt. Voor mij is de e-bike niet veel sneller dan de gewone fiets, ik trap altijd behoorlijk door. Bergop en met tegenwind is het fijn en ook bergaf was het wel goed te merken. Voor een langere afstand werkt het echt goed. Bovendien kom je veel frisser op het werk, en je bent niet moe.

Met een e-bike verlaagt de grens om de fiets te nemen. Ik aarzel niet meer en ga dan nog sneller met de fiets. Ik vind fietsen goed voor het milieu, voor de portemonnee en voor je gezondheid. Een tip voor iedereen die nog twijfelt: doe het gewoon, ervaar ook eens hoe het is. En probeer de e-bike dan ook echt voor woon-werkverkeer. Dan ervaar je de voordelen in de spits en in het dagelijks verkeer, in het weekend is het toch anders. Verder kom je als fietser op andere routes dan met de auto op de snelweg. Je ziet mooie stukjes van Limburg. In de auto ken je de infrastructuur van de fietsroutes niet, dus het is wel slim om een goede fietsroute te zoeken voordat je op pad gaat met de e-bike."