Ga direct naar het artikel
6 mei 2019

Loods 5 ‘loodst’ medewerkers naar P+R Noord

"Met de auto komen werken, willen we zo veel mogelijk ontmoedigen"

Op 7 maart opende woon- en lifestyleconcept Loods 5 zijn deuren in de voormalige fabriekspanden van de Sphinx. Hoewel de prachtig opgeknapte panden aan een parkeerplaats liggen, stimuleert Loods 5 medewerkers om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen.

Wie de auto bij P+R Maastricht Noord laat staan en het laatste stukje met de bus komt, krijgt iedere maand het P+R-abonnement vergoed. Wie de hele reis met de auto wil maken, moet zelf nog een aardig bedrag bijleggen. “Met de auto komen werken, willen we zo veel mogelijk ontmoedigen”, vertelt bedrijfsleider Pascal van Loo. “Binnenkort komt er daarom ook een ruime en veilige fietsenstalling voor het personeel. Medewerkers die binnen een straal van 10 kilometer wonen, kunnen op zijn minst bij mooi weer de fiets pakken.”

Altijd plek

Véronique de Keijzer is een van de medewerkers die gebruikmaakt van P+R Maastricht Noord. “Parkeren in Maastricht is een kostbare aangelegenheid. De auto wat verder weg zetten en dan een stukje lopen, is voor mij geen optie. Loods 5 is enorm groot en we leggen op een werkdag de nodige kilometers af. Op weg naar huis, wil ik gewoon gaan zitten. Dus is P+R voor mij de ideale oplossing. Er is altijd plek om te parkeren en ik hoef nooit lang op de bus te wachten.” 

Goede voorbeeld

“Ik moet natuurlijk het goede voorbeeld geven”, vindt Pascal. “Dus als ik geen afspraken buiten de deur heb, kom ik met de trein vanuit Valkenburg. Ik was daar niet meteen enthousiast over. Ik ben geen leek op het gebied van openbaar vervoer, maar wat de snelste busverbinding van station Maastricht naar Loods 5 is, kostte wat uitzoekwerk.” Maastricht Bereikbaar ondernam actie en daar is Pascal erg over te spreken. “Na een gesprek met een van de mobiliteitsmakelaars van Maastricht Bereikbaar kwam er op de website en op de social media kanalen van Maastricht Bereikbaar een nieuwsbericht met daarin alle mogelijkheden om naar Loods 5 te reizen. Zelf hebben we op onze website een link geplaats naar de website van Maastricht Bereikbaar voor alle bereikbaarheidsinformatie. Fijn, dat we zo samen de stad beter bereikbaar kunnen maken.”

Efficiënt bezorgen

We werken met veel leveranciers die vaak van ver komen. “Maar ze rijden nooit een kilometer te veel en ze komen nooit voor niets. We hebben een heel overzichtelijk voorraadsysteem, zodat iedereen precies kan plannen wanneer nieuwe spullen gebracht moeten worden.” De thuisbezorgers van Loods 5 plannen hun ritten ook zo efficiënt mogelijk. “We rijden niet dagelijks naar klanten, we leveren pas als we bij zo’n acht tot tien adressen op één dag kunnen langsgaan en dat leggen we ook uit.”

Tips

Pascal en Véronique hebben nog wel wat tips voor de bereikbaarheid van de stad. “Het lijkt alsof de infrastructuur en het openbaar vervoer nog niet zijn meegegroeid met de uitbreiding van de stad”, vindt Pascal. “De verkeerssituatie rondom Loods 5, het Eiffelgebouw en de twee bioscopen is nog niet ideaal. We zien vaak mensen zoeken naar ingangen en logische routes, bijvoorbeeld om bij de Muziekgieterij te komen. Dan blijven ze midden op straat of op de stoep zoekend rondkijken. Van ons mag er een extra bushalte bijkomen en duidelijkere bewegwijzering.” 

Bekendheid vergroten

De bekendheid van P+R Maastricht Noord kan nog beter. Véronique: “Als ik naar huis ga, zit de bus meestal behoorlijk vol met mensen die in Maastricht zijn gaan winkelen. Maar dat lijken allemaal mensen uit de buurt te zijn.” Pascal bevestigt dat: “Ik heb in Valkenburg nog nooit iemand over P+R Maastricht Noord gehoord. En in België kennen ze dat concept sowieso niet. Ik denk dat we daar nog wel wat extra bekendheid en uitleg moeten geven.” 

Parkeermogelijkheden voor ‘shoppers’

Bezoekers van Loods 5 die met veel aankopen naar huis willen kunnen gebruik maken van de Q-Park parkeerterreinen Sphinx of P+W Frontenpark die dicht bij de winkel liggen. Ben je lichter bepakt en bezoek je ook de binnenstad dan is P+R Maastricht Noord handig. Het parkeerterrein ligt op 2 minuten rijden vanaf de autosnelwegen A2 (afrit 52) en A79 (afrit 1).  Je parkeert er gratis. De bus van Arriva brengt je elk kwartier voor maar € 2,- p.p. naar hartje stad en weer terug. Kijk voor meer informatie over P+R Maastricht Noord op de website van Maastricht Bereikbaar.