Ga direct naar het artikel
26 maart 2019

Liesbeth Besselink fietst iedere werkdag 26 kilometer

"Fietsen heeft voor mij alleen maar voordelen"

“Ze verklaren me soms voor gek dat ik nog steeds vijf dagen per week met de fiets vanuit mijn woonplaats Sint Geertruid naar mijn werk bij Zuyd Hogeschool aan de Brusselseweg in Maastricht fiets zomer én winter. Dertien kilometer heen en natuurlijk ook weer terug! Ik ben opgegroeid met fietsen en vind het dus heel normaal om met de fiets naar het werk te gaan.”

“Fietsen heeft voor mij alleen maar voordelen. Fietsen houdt mij fit en ik voel mij prettiger in mijn vel zitten als ik fiets. Ik voel me een energieker persoon met een tomeloze energie. Ik houd van lekker eten en drinken. Daar moet natuurlijk ook wat beweging tegenover staan. Én door te fietsen doe ik ook echt iets goeds voor het milieu.”

Win-winsituatie

“Fietsen is voor mij een win-winsituatie. Ik noem het daarom ook wel het nieuwe omdenken. Door te fietsen hoef ik minder geld uit te geven aan andere dingen; zoals een abonnement op de sportschool, krijg ik via mijn werkgever een fietsvergoeding voor elke kilometer die ik fiets, geef ik geen geld uit aan parkeren én hoef ik niet elke dag in de file te staan op de Kennedybrug in Maastricht. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel in de file staan.” 

Verkeerslichten ontwijken

“Op de fiets naar mijn werk bereid ik me in mijn hoofd al voor op mijn werk. Op de terugweg helpt het mij af te schakelen van mijn drukke baan als docent én beleidsmedewerker. Dat werkt overigens het beste als ik in één ruk kan doorfietsen, zonder te veel te hoeven stoppen bij verkeerslichten. Ik heb er een sport van gemaakt om verkeerslichten te ontwijken. De ultieme snelfietsroute op weg naar mijn werk heb ik inmiddels gevonden: de Voerenweg bij Gronsveld en de Brusselseweg in Maastricht.” 

Lichamelijk herstellen

“Als 50-plusser merk ik dat mijn energieniveau iets minder aan het worden is. Met een e-bike naar het werk gaan, lijkt me een goed idee. Voor een of twee dagen per week. Op de e-bike kan mijn lijf zich dan herstellen van de intensieve fietstocht de dag ervoor. Het lijkt me een goed idee om binnenkort een week een e-bike te proberen via Ontdek de e-bike van Maastricht Bereikbaar. Want, fietsend naar mijn werk gaan, is wat ik wil blijven doen!”