Ga direct naar het artikel
6 december 2016

Lieke van Balen over de e-bike

"Ik ben graag in beweging tijdens het dagelijkse woon-werkverkeer"

Lieke van Balen werkt bij MUMC+ en reist met de speed e-bike naar het werk. Ze vertelt over haar ervaringen.

"Ik ben net verhuisd naar Limburg voor een baan in het MUMC+ en mijn woon-werkafstand is nu 19 kilometer. De eerste 2 weken heb ik dat geprobeerd op mijn gewone fiets, maar dan deed ik er een uur over en dat vond ik eigenlijk te lang. Nu ik een speed e-bike heb, ben ik in 33 tot 45 minuten op het werk, afhankelijk van de kwaliteit van het zicht en de drukte in het verkeer. Ik vind het fijn om naar het werk te fietsen.

Voor mij is het grootste voordeel van de e-bike ten opzichte van de fiets de tijdwinst: het scheelt ongeveer 50 minuten reistijd per dag en dat is erg fijn bij lange werkdagen. Bovendien is het gezond: als ik met de speed e-bike ga en flink doortrap, heb ik genoeg beweging gehad overdag en hoef ik 's avonds niet naar de sportschool. Het enige nadeel van de e-bike is dat je afhankelijk bent van stroom: je moet toch wel iedere 2 ritjes de accu opladen als je op maximale snelheid rijdt. En bij de e-bike die ik heb, kost het heel veel energie om te fietsen met een lege accu. Toevallig heb ik dat pas een keer meegemaakt toen er een stroomstoring was in de fietsenstalling op het werk en de accu niet vol was. Normaal zijn er gelukkig wel genoeg oplaadmogelijkheden.

Ik ben echt superblij met mijn e-bike, het voelde als een bevrijding de eerste week. Ik ben van plan om het hele jaar door te fietsen. Ook in de winter blijf je vanzelf warm door het bewegen."